Nawet babcia nie smaży tak pulchnych racuchów. Dostałam przepis od sąsiadki i od razu stał się hitem

Pączkowe racuchy to hit, który można odtwarzać w kółko i w kółko. Kiedy moja sąsiadka smażyła je dla wnuków, cała klatka przesiąknięta była zapachem słodkich bułeczek. Dzisiaj z radością i sentymentem odtwarzam ten przepis.

Pączkowe racuchy Pączkowe racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ni to pączek, ni racuch. Wspaniałe jest to, że łączy cechy obu tych deserów. Jest słodki, puszysty i wspaniale chrupiący na zewnątrz. Ślinka cieknie na samą myśl. Zamiast czytać o pączkowych racuchach, po prostu je zrób. Przepis znajdziesz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Pączkowe racuchy - hit wśród domowych deserów

Zdecydowanie mniej czasochłonne niż klasyczne pączki, ale zdecydowanie bardziej puszyste i chrupiące niż zwykłe racuchy. Ten słodki twór jest czym pośrodku. Ja uwielbiam pączkowe racuchy z gorzkim lub cierpkim dodatkiem. Zazwyczaj sięgam po konfiturę z aronii albo pomarańczową, zdarza się, że polewam je jogurtem i dodaję odrobinę cynamonu. Jednak doskonale smakują też po prostu oprószone cukrem pudrem.

Pączkowe racuchy mogą, a nawet muszą mieć nieregularne kształty. Pamiętaj również, by porcje ciasta nie były za duże - racuchy pączkowe powinny szybko wyrosnąć i dobrze się wysmażyć. Jeśli porcja będzie za duża, mogą przypalić się przed wysmażeniem w środku. Dodatek alkoholu w cieście sprawi, że placuszki nie będą chłonęły tłuszczu.

Pączkowe racuchy są niewielkie i mają nieregularne kształty, za to zachwycają puszystością i chrupkością
Pączkowe racuchy są niewielkie i mają nieregularne kształty, za to zachwycają puszystością i chrupkością © Pixabay

Pączkowe racuchy. Przepis

Składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka mocnego alkoholu,
  • szczypta soli,
  • ok. 500 ml oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszaj z ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Kiedy rozpuszczą się, dodaj łyżeczkę cukru i mąki. Zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy, a także gotowy już zaczyn, sól, jajko i alkohol. Wymieszaj dokładnie całość, aż powstanie gładkie i gęste ciasto pozbawione grudek.
  3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. W garnku (najlepiej o grubym dnie) podgrzej olej na średnim ogniu. Kiedy będzie już gotowy do smażenia (wrzuć kawałek skórki chleba do tłuszczu, jeśli zacznie skwierczeć, możesz zacząć smażyć), wrzucaj do garnka porcje ciasta, najlepiej za pomocą dwóch natłuszczonych łyżek.
  5. Racuchy smaż na rumiany kolor z dwóch stron.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej