Każdy łasuch oszaleje na ich punkcie. Smakują lepiej niż racuchy babci

Czy jesteś jednym z tych, którzy lubią zanurzyć się w nostalgicznych wspomnieniach z dzieciństwa? Jeśli tak, to z pewnością jednym z najczęściej powracających są smaki potraw przygotowywanych przez twoją ukochaną babcię. Czy kiedykolwiek serwowała ci racuchy budyniowe? Postanowiliśmy odświeżyć ten niezwykły przepis, który możesz z łatwością odtworzyć w swojej kuchni już dzisiaj.

Każdy łasuch oszaleje na ich punkcie. Smakują lepiej niż racuchy babciKażdy łasuch oszaleje na ich punkcie. Smakują lepiej niż racuchy babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Co sprawia, że racuchy budyniowe są tak wyjątkowe?

Czasami mamy takie dni, kiedy pragniemy zjeść coś szybkiego, ale jednocześnie smakowitego. Jeśli jesteś miłośnikiem bezmięsnych przekąsek, to racuchy budyniowe mogą okazać się doskonałym wyborem. Dlaczego? Jest to danie, które zawsze kojarzyło nam się z naszymi babciami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Te placki są idealne na podwieczorek lub kolację, a ich smak doskonale podkreśla dodatek słodkiej śmietanki. Są niezwykle lekkie i dodatkowo wzbogacone jabłkiem, co nadaje im wyjątkowej tekstury. Przygotowanie ich jest szybkie i naprawdę proste.

Jak przygotować racuchy budyniowe?

Racuchy budyniowe to danie, które możesz przygotować na każdą okazję. Zaskocz swoją rodzinę czymś wyjątkowym i przygotuj te pyszne placki. Gwarantujemy, że wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • około 2 dag świeżych drożdży,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml letniego mleka,
  • szczypta soli,
  • 40 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie racuchów budyniowych jest naprawdę proste i nie zajmie ci dużo czasu. Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. Rozkrusz je w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć. Następnie przystąp do przygotowania ciasta. Przesiej mąkę, proszek budyniowy i sól do miski, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj resztę cukru, rozczyn z drożdży i jajka. Używając miksera, wymieszaj wszystko na gładką masę i przykryj naczynie.

Ciasto powinno rosnąć przez około godzinę. W tym czasie możesz przygotować jabłka - umyj je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Po wyrośnięciu ciasta i podwojeniu jego objętości, dodaj pokrojone jabłka. Odstaw całość na kolejne 15 minut.

Teraz przyszedł czas na smażenie racuchów. Używaj do tego rozgrzanego oleju, formując każdego racucha z dwóch płaskich łyżek ciasta. Gdy placki będą już rumiane, zdejmij je z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je posypane cukrem pudrem - będą naprawdę smaczne!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej