Z kuchni biedoty prosto na salony. Przekąska, którą pokochali Włosi

Panissa to tradycyjne danie kuchni liguryjskiej, które przez wieki było synonimem biedy i ubóstwa. Przygotowywana z tanich składników, takich jak mąka z ciecierzycy, woda i sól, była głównym posiłkiem robotników portowych i innych osób z najniższej klasy społecznej. Z czasem nastała moda na panissę i obecnie można ją znaleźć w wielu restauracjach czy jako aperitivo, w liguryjskich barach.

Co to jest panissa?Co to jest panissa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Odkryj tajemnicę panissy – kultowego włoskiego przysmaku, który z biedoty kuchni ulicznej podbił serca smakoszy na całym świecie. Jak przygotować tę prostą, a zarazem wyjątkową przekąskę? Zanurz się w smakach Ligurii i daj się porwać w kulinarną podróż!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Panissa to przykład potrawy, która z czasem przestała być kojarzona z biedą i stała się popularnym przysmakiem. To zasługa przede wszystkim jej walorów smakowych i zdrowotnych. Panissa to doskonały przykład tego, że smaczne i zdrowe jedzenie nie musi być drogie.

Jak powstaje panissa?

Panissa to nic innego jak ciasto z mąki z ciecierzycy, które jest gotowane na wolnym ogniu przez około godzinę. Do ciasta dodaje się również sól, pieprz i sok z cytryny. Po ugotowaniu ciasto można jeść na ciepło, pokrojone na kawałki, polane oliwą z oliwek i solą. Można je również usmażyć na głębokim tłuszczu, co nada jej chrupiącej skórki.

Przepis na tradycyjną panissę

Składniki:

  • 280 g mąki z ciecierzycy,
  • 1 l wody,
  • sok z 2 cytryn,
  • oliwa z oliwek,
  • 10 g soli,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku o wysokich ściankach.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę z ciecierzycy, mieszając przez około godzinę na wolnym ogniu. Unikaj tworzenia grudek.
  3. Na końcu dodaj sok z cytryn, sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek.
  4. Gotuj, aż brzegi panissy same odkleją się od ścianek garnka.

Panissa to pyszna i zdrowa przekąska, która może być spożywana na wiele sposobów. Jest to doskonałe źródło białka, błonnika i witamin. Warto więc spróbować tego tradycyjnego liguryjskiego dania, które podbiło podniebienia Włochów i nie tylko.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje