Ciasto, które podbiło polskie stoły. Zrób, a zniknie do ostatniego okruszka

Orzechowa "marysieńka" siostry Anastazji to ciasto, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest pyszne, efektowne i łatwe do przygotowania. Z pewnością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują.

Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Schizarty
Marcin Michałowski

Ciasto, które zdobyło serca i podbiło polskie stoły, to orzechowa "marysieńka" siostry Anastazji – prawdziwy hit kulinarny. Choć jego przygotowanie może być wyzwaniem, efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Poznaj tajemnicę tego ciasta, które stało się fenomenem kulinarnym dzięki niepowtarzalnemu smakowi i eleganckiej prezencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Siostra Anastazja to prawdziwa gwiazda w świecie kulinariów. Wydała 17 książek z przepisami, które sprzedały się w łącznym nakładzie czterech milionów egzemplarzy. Jest to fenomen na polskim rynku księgarskim. Siostra Anastazja od wielu lat jest również bardzo aktywna w internecie. Na jej blogu, który prowadzi razem z siostrą Salomeą, można znaleźć nie tylko przepisy, ale także interesujące filmy instruktażowe, które pokazują krok po kroku, jak przygotować różne potrawy.

Przepis na ciasto orzechowa "marysieńka" siostry Anastazji

Orzeszkowa "marysieńka" to ciasto, które zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Jest idealnym wyborem. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao.

Beza orzechowa:

  • 5 białek,
  • 200 g cukru,
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 200 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 250 g masła.

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

  • 1 garść płatków migdałowych.

Wykonanie:

  1. Biszkopt: Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Dodawaj po jednym żółtku i na końcu przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszaj i piecz w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Po upieczeniu ostudź i przekrój na pół.
  2. Beza orzechowa: Ubij białka na sztywną pianę, dodawaj cukier. Dodaj orzechy, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i upiecz w 170 stopniach C przez 30 minut.
  3. Krem: Gotuj 400 ml mleka z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, mąką ziemniaczaną i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj przez 3 minuty, mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Utrzyj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Masa powinna być płynna, ale zastygnie po schłodzeniu.
  4. Składanie: Nasącz pierwszy blat biszkoptowy kawą, posmaruj połową kremu. Połóż blat orzechowy, posmaruj resztą kremu. Połóż drugi blat biszkoptowy i nasącz.
  5. Polewa: Podgrzej śmietankę, dodaj czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Polej ciasto i udekoruj płatkami migdałowymi.
  6. Schładzanie: Schłódź ciasto w lodówce.

"Marysieńka" siostry Anastazji to nie tylko ciasto, to prawdziwe arcydzieło kulinarnego świata. Przygotowanie tego smakołyku może być wyzwaniem, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi trud. Dodaj orzechową "marysieńkę" do swojego menu, podbijając serca gości.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska