PrzepisCiastaJuż nie męczę się z zawijaniem rolady. To ciasto przebija wszystkie inne makowce
Już nie męczę się z zawijaniem rolady. To ciasto przebija wszystkie inne makowce
Jeżeli jesteście miłośnikami makowca, to ten przepis jest dla was stworzony. Wyjątkowy smak tego ciasta, wynikający z połączenia kruchego spodu, marcepanu oraz bezowej pierzynki, sprawi, że nie będziecie mogli się mu oprzeć. To prawdziwa uczta dla podniebienia, którą gorąco polecam wypróbować.
Całkiem nowy makowiec
11.12.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:02
Zwykły makowiec jest czasochłonny. Najgorsze jest jednak zawijanie rolady. Nie zawsze się to udaje. Ciasto często wygląda okropnie. Na całe szczęście możemy użyć maku do całkiem innego wypieku. Całość dopełni dodatek kruchej bezy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makowiec z bezą - przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 65 g masła,
- 20 g drobnego cukru.
Beza:
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 200 g drobnego cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa makowa:
- 200 g maku,
- średnie jajko,
- 30 g masła,
- 25 g drobnego cukru,
- 55 g płynnego miodu,
- ¼ szklanki orzechów włoskich,
- 200 g masy marcepanowej.
Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich
Sposób wykonania:
- Zaczynam od kruchego ciasta. Wszystkie składniki na spód ciasta szybko zagniatam do momentu, w którym składniki się połączą. Następnie wykładam tortownicę papierem do pieczenia i wylepiam przygotowanym ciastem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
- Czas na masę makową. Mak gotuję w wodzie przez około 20 minut, a następnie odciskam z nadmiaru płynu i studzę. Po tym czasie mielę mak dwukrotnie. Masło miksuję z cukrem i miodem, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodać żółtko i kontynuować miksowanie do połączenia składników. Do masy dodaję mak oraz orzechy. Masę marcepanową kroję w kostkę i również ją wrzucam do reszty składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie je dodaję. Gotową masę makową wykładam równomiernie na podpieczony kruchy spód.
- Beza. Ubijam białka ze szczyptą soli. Gdy białko stanie się sztywne, powoli dodaję drobny cukier, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam.
- Na masę makową wykładam bezę, a na niej układam posiekane orzechy. Makowiec piekę w temperaturze 140 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.