Prosta porada od cukiernika. Polewa już nie spływa mi z ciasta

Zazwyczaj polewamy upieczone ciasto czekoladą. Wtedy smakuje najlepiej. Chociaż wykonujemy przepis krok po kroku, ale nie zawsze wszystko wychodzi idealnie. Na szczęście jest na to prosty sposób. Dzięki poradzie od cukiernika polewa nie spływa z ciasta.

Prosta porada od cukiernika. Polewa już nie spływa mi z ciastaPolewa czekoladowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Zrobienie dobrej polewy to sztuka. Czasem, mimo dobrego przepisu, wychodzi nam breja, która nie zawsze nadaje się do spożycia. Jest twarda i matowa lub strasznie spływa z ciasta. Co robić w takiej sytuacji? Pomoże nam w tym prosta porada od cukiernika. Ten dodatkowy krok potrawa tylko kilka minut, ale dzięki niemu ujrzymy cuda. Polewa zacznie błyszczeć, a co istotne, nie będzie już nieestetycznie spływać z ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Błyszcząca polewa czekoladowa dzięki prostemu trikowi

Aby zrobić polewę czekoladową, wystarczy jedynie rozpuścić tabliczkę czekolady. Można też dodać odrobinę mleka. Najważniejsza jest jednak pewna zasada. Mowa tu o temperowaniu czekolady. Najpierw podgrzewam ją do 46-49 stopni Celsjusza, a następnie ochładzam i ponownie lekko podgrzewam. Dzięki temu masło kakaowe się stabilizuje, a polewa szybko zastyga, a przy okazji wspaniale się błyszczy.

Co ważne: czekolada, którą kupujemy w sklepie, była temperowana w temperaturze 28-32 stopni Celsjusza, przez co straciła swoje właściwości. Dlatego też ten sam proces trzeba powtórzyć przy użyciu wyższej temperatury.

Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa © Pixabay

Jak temperować czekoladę?

Możemy zrobić to w kąpieli wodnej, ale mikrofalówka również będzie dobrym wyborem. Jakie kroki trzeba wykonać? Najpierw bardzo drobno czekoladę siekam lub ścieram na tarce. Miskę z wiórkami wkładam do mikrofalówki i ustawiam 50 proc. mocy, po czym nastawiam czas na minutę. Po tym czasie mieszam czekoladę i wkładam ją ponownie do urządzenia. Czynność powtarzam jeszcze dwa razy. Sprawdzam też, czy polewa jest dobra. W jaki sposób? Po prostu rozsmarowuje odrobinę czekolady na papierze do pieczenia i sprawdzam, jak szybko zastygła.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę