Prosta porada od cukiernika. Polewa już nie spływa mi z ciasta

Zazwyczaj polewamy upieczone ciasto czekoladą. Wtedy smakuje najlepiej. Chociaż wykonujemy przepis krok po kroku, ale nie zawsze wszystko wychodzi idealnie. Na szczęście jest na to prosty sposób. Dzięki poradzie od cukiernika polewa nie spływa z ciasta.

Polewa czekoladowaPolewa czekoladowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zrobienie dobrej polewy to sztuka. Czasem, mimo dobrego przepisu, wychodzi nam breja, która nie zawsze nadaje się do spożycia. Jest twarda i matowa lub strasznie spływa z ciasta. Co robić w takiej sytuacji? Pomoże nam w tym prosta porada od cukiernika. Ten dodatkowy krok potrawa tylko kilka minut, ale dzięki niemu ujrzymy cuda. Polewa zacznie błyszczeć, a co istotne, nie będzie już nieestetycznie spływać z ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Błyszcząca polewa czekoladowa dzięki prostemu trikowi

Aby zrobić polewę czekoladową, wystarczy jedynie rozpuścić tabliczkę czekolady. Można też dodać odrobinę mleka. Najważniejsza jest jednak pewna zasada. Mowa tu o temperowaniu czekolady. Najpierw podgrzewam ją do 46-49 stopni Celsjusza, a następnie ochładzam i ponownie lekko podgrzewam. Dzięki temu masło kakaowe się stabilizuje, a polewa szybko zastyga, a przy okazji wspaniale się błyszczy.

Co ważne: czekolada, którą kupujemy w sklepie, była temperowana w temperaturze 28-32 stopni Celsjusza, przez co straciła swoje właściwości. Dlatego też ten sam proces trzeba powtórzyć przy użyciu wyższej temperatury.

Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa © Pixabay

Jak temperować czekoladę?

Możemy zrobić to w kąpieli wodnej, ale mikrofalówka również będzie dobrym wyborem. Jakie kroki trzeba wykonać? Najpierw bardzo drobno czekoladę siekam lub ścieram na tarce. Miskę z wiórkami wkładam do mikrofalówki i ustawiam 50 proc. mocy, po czym nastawiam czas na minutę. Po tym czasie mieszam czekoladę i wkładam ją ponownie do urządzenia. Czynność powtarzam jeszcze dwa razy. Sprawdzam też, czy polewa jest dobra. W jaki sposób? Po prostu rozsmarowuje odrobinę czekolady na papierze do pieczenia i sprawdzam, jak szybko zastygła.

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować