Małgorzata Ostrowska robi pyszne paszteciki wigilijne. Ciasto jest miękkie, a farsz aromatyczny
Cały rok czekamy na takie frykasy. Paszteciki wigilijne z barszczem to absolutny klasyk uświetniający przedświąteczną wieczerzę w wielu polskich domach. Czy z kapustą, czy z grzbami - znikają z blach w okamgnieniu. Przepisem na tradycyjny przysmak podzieliła się wokalistka Małgorzata Ostrowska. W mediach społecznościowych udostępniła przepis, który własnoręcznie spisała jej mama. Komentujący post artystki są zgodni, że takie receptury to skarb.
10.12.2023 12:59
Zapach pieczonych pasztecików z suszonymi grzybami czy kapustą to dla wielu osób najsilniejsze skojarzenie z kolacją wigilijną Nigdy nie smakują tak dobrze, jak właśnie wtedy, podane tuż obok gorącego czerwonego barszczu. Pasztecików nie może zabraknąć też podczas Wigilii w domu Małgorzaty Ostrowskiej. Artystka w mediach społecznościowych podzieliła się przepisem na tradycyjny przysmak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małgorzata Ostrowska piecze paszteciki z receptury mamy. Takie przepisy to skarb
Nie tylko potężny głos jest mocną stroną Małgorzaty Ostrowskiej. Artystka cudów dokonuje zarówno przed mikrofonem, jak i przy kuchennym blacie. Jakiś czas temu wokalistka pochwaliła się na Instagramie, że okres przed świętami poświęca na przyrządzanie frykasów dla rodziny, a jej kuchnia zamienia się w "Małą Wytwórnię Świątecznych Przysmaków". W mediach społecznościowych zażartowała, że świąteczny okres w jej domu zwiastuje obecność ceraty na stole.
Zobacz także
Małgorzata Ostrowska do wigilijnego barszczu podaje paszteciki z suszonymi grzybami, a szykuje je według receptury, którą odziedziczyła po mamie. Ostrowska udostępniła zdjęcie zapiśnika, w którym odręcznym pismem uwieczniono przepis na wigilijne paszteciki do czerwonego barszczu. Komentujący post przyznali, że takie receptury są drogocenne, stanowią świadectwo czasu i przekazują tradycję z pokolenia na pokolenia.
Wigilijne paszteciki z suszonymi grzybami. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 360 g mąki pszennej,
- 10 g drożdży świeżych,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko,
- 2,5 łyżki masła,
- szczypta soli.
FARSZ
- 3 garści suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby odstaw do namoczenia na całą noc. Następnie dnia zmiel je na grubych oczkach.
- Cebulę podsmaż, kiedy zarumieni się, dodaj zmielone grzyby, sól i pieprz. Kiedy woda odparuje, dodaj jedno jajko i łyżkę bułki tartej.
- Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj kilka łyżek mąki (tyle, by rozczyn nabrał konsystencji śmietanki). Masę odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
- Po tym czasie połącz rozczyn z pozostałą mąką i jajkiem, dodaj roztopiony tłuszcz i zacznij wyrabiać ciasto.
- Kiedy będzie gładki i jednolite, uformuj ciasto w kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
- Następnie podziel ciasto na kilka części i każdą po kolei rozwałkuj na pasy o szerokości 15-18 cm i grubości 4-5 mm.
- Pasy posmaruj roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie farsz i zawiń je, formując wałeczki.
- Wałeczki ułóż na blasze i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Po wyrośnięciu posmaruj wałeczki jajkiem i piecz na złoty kolor w 200 st. C przez ok. 25 minut (aż staną się złote).
- Gotowe odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój na małe paszteciki.