Kiedyś nie mogło zabraknąć ich na wigilijnym stole. Dziś nikt nie pamięta tych dań

Po raz kolejny wchodzimy na pokład naszego kulinarnego wehikułu czasu i podróżujemy nim aż do XIX wieku, by zobaczyć, co w tamtych latach jadano na Wigilię. Niektóre dania wydają się podobne do tych, które spożywamy do dzisiaj. Pozostałych nie znamy nawet z opowiadań babci!

Wigilia z 1892 roku. Co podczas niej serwowano?Wigilia z 1892 roku. Co podczas niej serwowano?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Domena publiczna | barmaleeva, wikipedia.org

Lata płyną, zmieniają się ustroje, moda i zwyczaje. Zmiany dotykają nawet głęboko zakorzenionych tradycji świątecznych. Popularne produkty pojawiają się i odchodzą w zapomnienie, a przepisy ewoluują, próbując się niekiedy zrównać z gnającą co tchu nowoczesnością. Czasami mamy problem z rozpoznaniem modnych i kultowych potraw sprzed 30-40 lat (ach, ta kuchnia z czasów PRL-u i przemiany ustrojowej!). Czy cofając się w czasie o 130 lat, będziemy kojarzyli jakąkolwiek potrawę wigilijną?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Potrawy wigilijne z XIX wieku

Tym razem naszej podróży w przeszłość pomogła książka kucharska "Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń" z 1892 roku, której fragmenty opublikował portal gazetakrakowska.pl. Adresowany do młodych gospodyń poradnik napisała Kazimiera Krumłowska. Autorka zawarła w nim około 1300 prostych przepisów na różne okazje — w tym wieczerzę wigilijną.

Jak się okazało, nie wszystkie przepisy na potrawy wigilijne sprzed ponad 130 lat są dla nas nie do poznania. Księga kucharska Kazimiery Krumłowskiej zawarła m.in. recepturę na barszcz z uszkami i smażonego karpia. A jednak krakowianki czytające poradnik uczyły się z niego również dań, które dzisiaj brzmią co najmniej... dziwacznie.

Autorka "Kucharza Krakowskiego" pisała wtedy pod pseudonimem Marii Gruszeckiej
Autorka "Kucharza Krakowskiego" pisała wtedy pod pseudonimem Marii Gruszeckiej © Domena publiczna | Wikipedia.org

Naszą największą uwagę przykuła alternatywa dla wigilijnego barszczyku. I nie, nie chodzi wcale o do tej pory popularną w niektórych częściach Polski zupę grzybową. W 1892 roku na wieczerzę wigilijną polecano podawać... zupę migdałową. Powstała ona na bazie — poza samych nasion — mleka, żółtek, wanilii i cukru.

Poza zupą migdałową innymi ciekawymi propozycjami Krumłowskiej były paszteciki z ryb, sandacz z jajkami, pieczony szczupak, grzanki z groszkiem oraz nasz kolejny faworyt — jarmuż z kasztanami! Czyż nie brzmi to fascynująco? Ależ by się rodzina zdziwiła, gdyby dziś zaserwować im na Wigilię taki zestaw potraw. A może któreś z nich kojarzysz? Koniecznie daj nam znać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy