Oszukane krokiety do barszczu. Rodzina nawet się nie domyśli, a ty się nie napracujesz

Krokiety z czerwonym barszczem nigdy nie smakują tak dobrze, jak podczas Wigilii. I o ile barszcz ławo uwarzyć w międzyczasie, tak przy krokietach swoje trzeba odstać. Jeśli lubisz małe odstępstwa i niestraszne ci "łamanie" kuchennych przepisów, koniecznie wypróbuj tej metody na oszukane krokiety.

Oszukane krokiety do barszczuOszukane krokiety do barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie musisz ani zagniatać ciasta na paszteciki czy kapuśniaczki, ani smażyć tuzina naleśników. Jeśli chcesz przygotować apetyczne krokiety do wigilijnego barszczu, ale nie masz za wiele czasu na stanie przy patelni, sięgnij po ten przepis. Co prawda, te krokiety są nieco oszukane, ale absolutnie nie gorsze od tych w tradycyjnej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Sposób na szybkie krokiety do wigilijnego barszczu. Łatwiej się nie da

Dlaczego oszukane? Dlatego, że nieco przyspieszyliśmy cały proces ich przygotowania, poprzez pominięcie smażenia naleśników. Apetyczny i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i pieczarek wystarczy zawinąć w... ciasto francuskie. Następnie należy upiec przygotowane zawijasy w piekarniku. Po bagatela 8 minutach pyszne wigilijne krokiety będą gotowe.

Jak wybrać najlepsze ciasto francuskie w sklepie? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej sięgać po ciasto, które w składzie ma tylko podstawowe, niezbędne składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na etykiecie ze składem produktu widnieje olej palmowy.

Krokiety z ciasta francuskiego to strzał w dziesiątkę
Krokiety z ciasta francuskiego to strzał w dziesiątkę © Pixabay

Oszukane krokiety do barszczu z ciasta francuskiego. Przepis

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego XXL,
  • 500 g pieczarek,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę, jeśli jest kwaśna, opłukaj i odciśnij z nadmiaru soku. Następnie posiekaj ją i ewentualnie podgotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj pieczarki otarte na tarce o grubych oczkach. Kiedy podsmażą się, dodaj szczyptę soli.
  3. Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę. Smaż całość ok. 8 minut. Pod koniec dopraw mieszaninę solą i pieprzem według uznania.
  4. Ciasta francuskie przekrój wzdłuż na pół. Na środek każdej połówki wyłóż porcję farszu, po czym połącz dłuższe brzegi ciasta, tworząc rulon. Każdy z rulonów pokrój na mniejsze "krokiecieki" za pomocą ostrego noża.
  5. Rulony układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Górę rulonów posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. Krokiety piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"