Oszukane krokiety do barszczu. Rodzina nawet się nie domyśli, a ty się nie napracujesz
07.12.2023 13:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krokiety z czerwonym barszczem nigdy nie smakują tak dobrze, jak podczas Wigilii. I o ile barszcz ławo uwarzyć w międzyczasie, tak przy krokietach swoje trzeba odstać. Jeśli lubisz małe odstępstwa i niestraszne ci "łamanie" kuchennych przepisów, koniecznie wypróbuj tej metody na oszukane krokiety.
Nie musisz ani zagniatać ciasta na paszteciki czy kapuśniaczki, ani smażyć tuzina naleśników. Jeśli chcesz przygotować apetyczne krokiety do wigilijnego barszczu, ale nie masz za wiele czasu na stanie przy patelni, sięgnij po ten przepis. Co prawda, te krokiety są nieco oszukane, ale absolutnie nie gorsze od tych w tradycyjnej wersji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na szybkie krokiety do wigilijnego barszczu. Łatwiej się nie da
Dlaczego oszukane? Dlatego, że nieco przyspieszyliśmy cały proces ich przygotowania, poprzez pominięcie smażenia naleśników. Apetyczny i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i pieczarek wystarczy zawinąć w... ciasto francuskie. Następnie należy upiec przygotowane zawijasy w piekarniku. Po bagatela 8 minutach pyszne wigilijne krokiety będą gotowe.
Jak wybrać najlepsze ciasto francuskie w sklepie? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej sięgać po ciasto, które w składzie ma tylko podstawowe, niezbędne składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na etykiecie ze składem produktu widnieje olej palmowy.
Oszukane krokiety do barszczu z ciasta francuskiego. Przepis
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego XXL,
- 500 g pieczarek,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę, jeśli jest kwaśna, opłukaj i odciśnij z nadmiaru soku. Następnie posiekaj ją i ewentualnie podgotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj pieczarki otarte na tarce o grubych oczkach. Kiedy podsmażą się, dodaj szczyptę soli.
- Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę. Smaż całość ok. 8 minut. Pod koniec dopraw mieszaninę solą i pieprzem według uznania.
- Ciasta francuskie przekrój wzdłuż na pół. Na środek każdej połówki wyłóż porcję farszu, po czym połącz dłuższe brzegi ciasta, tworząc rulon. Każdy z rulonów pokrój na mniejsze "krokiecieki" za pomocą ostrego noża.
- Rulony układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Górę rulonów posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Krokiety piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.