Przed Wigilią nie tracę czasu na smażenie naleśników. Mam szybszy patent na krokiety

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na krokiety bez użycia naleśników, nie mogłem uwierzyć w jego skuteczność. W momencie, w którym dowiedziałem się, czym w recepturze te naleśniki zastąpiono — zupełnie zwątpiłem. Jakieś licho podpowiedziało mi jednak, żebym wypróbował ten sposób. Teraz wracam do tego przepisu co roku.

Krokiety bez naleśników. Nie uwierzysz, czym można je zastąpićKrokiety bez naleśników. Nie uwierzysz, czym można je zastąpić
Źródło zdjęć: © Canva | TheMalni

Krokiety to potrawa, którą z zupełnie niezrozumiałych przyczyn spożywamy głównie podczas świąt Bożego Narodzenia. To nie jest tak, że próbuję tu podważyć sens tradycji; co to, to nie. Pytanie brzmi za to: dlaczego, skoro tak bardzo uwielbiamy krokiety (zwłaszcza zanurzane w aromatycznym barszczu czerwonym), sięgamy po nie tak rzadko? Jedyna odpowiedź, jaka przychodzi mi do głowy, dotyczy relatywnie długiego czasu przygotowania tej potrawy. Czy jednak musi tak być? Nie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Powiedzmy, że chcę ci przekazać rewolucyjny przepis na krokiety. Powiedzmy też, że nie zakłada on smażenia naleśników. Oddając się dalszym hipotetycznym rozważaniom: ustalmy, że zamiast nich, receptura zawiera... wafle. Czy brzmi to dla ciebie wiarygodnie? Nie? W takim razie znajdujesz się w tym samym miejscu, co ja jeszcze jakiś czas temu.

Ponieważ jednak nie ma bardziej skutecznego sposobu na przedstawienie sensu tego przepisu, niż zachęcenie do jego wypróbowania, dłuższy wstęp nie ma tu racji bytu. Przejdźmy więc do receptury. Po prostu podążaj za instrukcją, a tak samo jak ja, bardzo się zdziwisz. To naprawdę działa!

Krokiety z wafli

Składniki:

  • 3 duże wafle andruty,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 500 g grzybów — leśnych bądź zwykłych pieczarek,
  • 1 większa cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • woda.
Krokiety z wafli. W tym szaleństwie jest metoda!
Krokiety z wafli. W tym szaleństwie jest metoda! © Canva | Photosiber

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną podlaną wodą duś pod przykryciem przez około pół godziny. Posiekane cebule i grzyby usmaż na patelni. Dopraw je pieprzem, solą i tymiankiem.
  2. Miękką już kapustę posiekaj i połącz z ostudzonymi grzybami i cebulą oraz 1 łyżką bułki tartej.
  3. Wafle rozłóż na desce i posmaruj wodą. Gdy namiękną (około 5-10 minut), wyłóż na nie farsz. Brzegi pozostaw puste. Zwiń wafle w krokiety i każdy pokrój na 3 równe części.
  4. Tak przygotowane rulony panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoto. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"