Przed Wigilią nie tracę czasu na smażenie naleśników. Mam szybszy patent na krokiety
04.12.2023 12:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na krokiety bez użycia naleśników, nie mogłem uwierzyć w jego skuteczność. W momencie, w którym dowiedziałem się, czym w recepturze te naleśniki zastąpiono — zupełnie zwątpiłem. Jakieś licho podpowiedziało mi jednak, żebym wypróbował ten sposób. Teraz wracam do tego przepisu co roku.
Krokiety to potrawa, którą z zupełnie niezrozumiałych przyczyn spożywamy głównie podczas świąt Bożego Narodzenia. To nie jest tak, że próbuję tu podważyć sens tradycji; co to, to nie. Pytanie brzmi za to: dlaczego, skoro tak bardzo uwielbiamy krokiety (zwłaszcza zanurzane w aromatycznym barszczu czerwonym), sięgamy po nie tak rzadko? Jedyna odpowiedź, jaka przychodzi mi do głowy, dotyczy relatywnie długiego czasu przygotowania tej potrawy. Czy jednak musi tak być? Nie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Powiedzmy, że chcę ci przekazać rewolucyjny przepis na krokiety. Powiedzmy też, że nie zakłada on smażenia naleśników. Oddając się dalszym hipotetycznym rozważaniom: ustalmy, że zamiast nich, receptura zawiera... wafle. Czy brzmi to dla ciebie wiarygodnie? Nie? W takim razie znajdujesz się w tym samym miejscu, co ja jeszcze jakiś czas temu.
Ponieważ jednak nie ma bardziej skutecznego sposobu na przedstawienie sensu tego przepisu, niż zachęcenie do jego wypróbowania, dłuższy wstęp nie ma tu racji bytu. Przejdźmy więc do receptury. Po prostu podążaj za instrukcją, a tak samo jak ja, bardzo się zdziwisz. To naprawdę działa!
Krokiety z wafli
Składniki:
- 3 duże wafle andruty,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 500 g grzybów — leśnych bądź zwykłych pieczarek,
- 1 większa cebula,
- 1 łyżeczka tymianku,
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną podlaną wodą duś pod przykryciem przez około pół godziny. Posiekane cebule i grzyby usmaż na patelni. Dopraw je pieprzem, solą i tymiankiem.
- Miękką już kapustę posiekaj i połącz z ostudzonymi grzybami i cebulą oraz 1 łyżką bułki tartej.
- Wafle rozłóż na desce i posmaruj wodą. Gdy namiękną (około 5-10 minut), wyłóż na nie farsz. Brzegi pozostaw puste. Zwiń wafle w krokiety i każdy pokrój na 3 równe części.
- Tak przygotowane rulony panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoto. Smacznego!