Na każde święta babcia robiła bigos szlachecki. Do dziś wszyscy wspominamy ten smak

Ten przepis na bigos szlachecki być może nie należy do najprostszych, ale jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni. Nie wierzysz? Wciel recepturę w życie, a nie pożałujesz. Już po pierwszym kęsie wszystko stanie się jasne, a ten sam bigos będzie pojawiał się na każdej kolejnej wigilii w twoim domu.

Bigos szlachecki - idealny na świętaBigos szlachecki - idealny na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fodandcook

Bigos to potrawa, która w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje szczególne miejsce. Przepisy na tę jednogarnkową potrawę opisywano już w książkach kucharskich z XVI wieku. Trzeba jednak zaznaczyć, że w tamtym czasie bigos nie zawierał... kapusty. Zwyczaj łączenia tego produktu z mięsem powstał dopiero dwa stulecia później i przetrwał do dzisiaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Przygotowanie bigosu ze wszystkimi jego tradycyjnymi dodatkami — od grzybów, przez czerwone wino, aż po dziczyznę (chociaż można ją zastąpić łopatką wieprzową), to wersja potrawy zwana szlachecką. Cóż, tak przynajmniej mawiała o niej babcia. Z tym chwalebnym określeniem ciężko było się jednak nie zgodzić. Wystarczył jeden kęs, by poczuć się jak na szlacheckim dworku z XVIII wieku. Oto przepis, który zapewnia takie doznania.

Bigos szlachecki

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g białej kapusty,
  • 1 kg niezbyt chudego mięsa, np. dziczyzny, łopatki wieprzowej,
  • 250 g kiełbasy jałowcowej,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 10 wędzonych śliwek,
  • 150 g suszonych podgrzybków,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki owoców jałowca,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Dobry bigos potrzebuje czasu, ale jest tego wart
Dobry bigos potrzebuje czasu, ale jest tego wart © Canva | Tonkovic
  1. Grzyby namaczaj przez kilka godzin. Odcedź, ale nie pozbywaj się płynu — jeszcze ci się przyda. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Białą kapustę poszatkuj, a kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Obie włóż do garnka i zalej wodą po moczeniu grzybów. Dodaj tyle płynu, by warzywo było przykryte. Gotuj przez godzinę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca, kminku i soli.
  3. Mięso i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę posiekaj.
  4. Najpierw podsmaż boczek i kiełbasę, następnie dodaj do nich cebulę, a jeszcze później — mięso. Przełóż do garnka z kapustą. Dorzuć jeszcze pokrojone w mniejsze kawałki wędzone śliwki oraz grzyby. Gotuj kolejną godzinę.
  5. Po tym czasie dopraw bigos czerwonym winem, majerankiem i wędzoną papryką. Gotuj jeszcze przez godzinę. Na koniec wrzuć do dania masło.
  6. Odstaw w chłodne miejsce na cały dzień. Po tym czasie raz jeszcze zagotuj i ewentualnie dopraw. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀