PrzepisBoże NarodzenieNa każde święta babcia robiła bigos szlachecki. Do dziś wszyscy wspominamy ten smak

Na każde święta babcia robiła bigos szlachecki. Do dziś wszyscy wspominamy ten smak

Ten przepis na bigos szlachecki być może nie należy do najprostszych, ale jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni. Nie wierzysz? Wciel recepturę w życie, a nie pożałujesz. Już po pierwszym kęsie wszystko stanie się jasne, a ten sam bigos będzie pojawiał się na każdej kolejnej wigilii w twoim domu.

Bigos szlachecki - idealny na święta
Bigos szlachecki - idealny na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fodandcook

04.12.2023 09:32

Bigos to potrawa, która w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje szczególne miejsce. Przepisy na tę jednogarnkową potrawę opisywano już w książkach kucharskich z XVI wieku. Trzeba jednak zaznaczyć, że w tamtym czasie bigos nie zawierał... kapusty. Zwyczaj łączenia tego produktu z mięsem powstał dopiero dwa stulecia później i przetrwał do dzisiaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie bigosu ze wszystkimi jego tradycyjnymi dodatkami — od grzybów, przez czerwone wino, aż po dziczyznę (chociaż można ją zastąpić łopatką wieprzową), to wersja potrawy zwana szlachecką. Cóż, tak przynajmniej mawiała o niej babcia. Z tym chwalebnym określeniem ciężko było się jednak nie zgodzić. Wystarczył jeden kęs, by poczuć się jak na szlacheckim dworku z XVIII wieku. Oto przepis, który zapewnia takie doznania.

Bigos szlachecki

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g białej kapusty,
  • 1 kg niezbyt chudego mięsa, np. dziczyzny, łopatki wieprzowej,
  • 250 g kiełbasy jałowcowej,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 10 wędzonych śliwek,
  • 150 g suszonych podgrzybków,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki owoców jałowca,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Dobry bigos potrzebuje czasu, ale jest tego wart
Dobry bigos potrzebuje czasu, ale jest tego wart© Canva | Tonkovic
  1. Grzyby namaczaj przez kilka godzin. Odcedź, ale nie pozbywaj się płynu — jeszcze ci się przyda. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Białą kapustę poszatkuj, a kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Obie włóż do garnka i zalej wodą po moczeniu grzybów. Dodaj tyle płynu, by warzywo było przykryte. Gotuj przez godzinę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca, kminku i soli.
  3. Mięso i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę posiekaj.
  4. Najpierw podsmaż boczek i kiełbasę, następnie dodaj do nich cebulę, a jeszcze później — mięso. Przełóż do garnka z kapustą. Dorzuć jeszcze pokrojone w mniejsze kawałki wędzone śliwki oraz grzyby. Gotuj kolejną godzinę.
  5. Po tym czasie dopraw bigos czerwonym winem, majerankiem i wędzoną papryką. Gotuj jeszcze przez godzinę. Na koniec wrzuć do dania masło.
  6. Odstaw w chłodne miejsce na cały dzień. Po tym czasie raz jeszcze zagotuj i ewentualnie dopraw. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie