Po uszka wigilijne Magdy Gessler ustawiają się kolejki. W końcu zdradziła, w czym tkwi ich sekret

Jeśli jest ktoś, kto wie, jak zrobić idealne uszka wigilijne, to z całą pewnością jest to Magda Gessler. Kulinarna gwiazda opracowała doskonały przepis, który docenią wszyscy fani tej świątecznej potrawy. Diabeł, jak to zwykle w gotowaniu bywa, również w tym przypadku tkwi w szczegółach.

Uszka wigilijne? Tylko z przepisem od Magdy GesslerUszka wigilijne? Tylko z przepisem od Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Magda Gessler, irontrybex

Grudzień to miesiąc, w którym wyjątkowo dużo mówi się o Magdzie Gessler. Nie bez powodu. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia i związana z nimi kolacja wigilijna niosą proste skojarzenie kulinarne, a stamtąd jest już tylko krótka droga do najsłynniejszej polskiej restauratorki. Zwłaszcza że Gessler, jak co roku, na zmianę chwali się autorskimi przepisami na tradycyjne bożonarodzeniowe posiłki i reklamuje swoje wigilijne (i nietanie) cateringi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Podczas gdy o kupnie świątecznych gotowców spod szyldu Magdy Gessler i jej restauracji można mieć różne zdania, tak gwieździe TVN-u zdecydowanie nie można odmówić posiadania wyjątkowych zdolności kulinarnych i doświadczenia, jakim może się pochwalić niewielu jeszcze polskich kucharzy. To dlatego, kiedy docieramy do przepisu Magdy Gessler na uszka wigilijne, to jesteśmy skłonni mu zaufać w ciemno. I wcale się z tym nie mylimy. Proporcje opracowane przez prowadzącą programu "Kuchenne Rewolucje" są doskonałe. Zobacz sam i nie szukaj już więcej przepisu na uszka. Ten jest perfekcyjny!

Świąteczne uszka według Magdy Gessler

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • letnia woda,
  • sól.

Farsz:

  • 1 biała cebula,
  • 1/2 szklanki suszonych borowików,
  • masło,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.
Magda Gessler zdradziła przepis z uszka
Magda Gessler zdradziła przepis z uszka © Canva | Geo-grafika

Sposób przygotowania:

  1. Namoczone borowiki ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Na blacie lub stolnicy usyp kopczyk z mąki. Dopraw ją solą i stopniowo wlej wodę. Zagnieć ciasto — nie powinno być ani zbyt mokre, ani za suche. Uformuj z niego kulę i przykryj ją czystą ściereczką.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie połącz ją z ugotowanymi, a następnie zmielonymi grzybami, bułką tartą, solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw farsz do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka. Nakładaj farsz, zwiń ciasto na pół, a następnie owijaj wokół opuszka palca i zlepiaj końcówki. Gotuj w osolonej wodzie lub w tej formie zamroź.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej