Po uszka wigilijne Magdy Gessler ustawiają się kolejki. W końcu zdradziła, w czym tkwi ich sekret

Jeśli jest ktoś, kto wie, jak zrobić idealne uszka wigilijne, to z całą pewnością jest to Magda Gessler. Kulinarna gwiazda opracowała doskonały przepis, który docenią wszyscy fani tej świątecznej potrawy. Diabeł, jak to zwykle w gotowaniu bywa, również w tym przypadku tkwi w szczegółach.

Uszka wigilijne? Tylko z przepisem od Magdy GesslerUszka wigilijne? Tylko z przepisem od Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Magda Gessler, irontrybex

Grudzień to miesiąc, w którym wyjątkowo dużo mówi się o Magdzie Gessler. Nie bez powodu. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia i związana z nimi kolacja wigilijna niosą proste skojarzenie kulinarne, a stamtąd jest już tylko krótka droga do najsłynniejszej polskiej restauratorki. Zwłaszcza że Gessler, jak co roku, na zmianę chwali się autorskimi przepisami na tradycyjne bożonarodzeniowe posiłki i reklamuje swoje wigilijne (i nietanie) cateringi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Podczas gdy o kupnie świątecznych gotowców spod szyldu Magdy Gessler i jej restauracji można mieć różne zdania, tak gwieździe TVN-u zdecydowanie nie można odmówić posiadania wyjątkowych zdolności kulinarnych i doświadczenia, jakim może się pochwalić niewielu jeszcze polskich kucharzy. To dlatego, kiedy docieramy do przepisu Magdy Gessler na uszka wigilijne, to jesteśmy skłonni mu zaufać w ciemno. I wcale się z tym nie mylimy. Proporcje opracowane przez prowadzącą programu "Kuchenne Rewolucje" są doskonałe. Zobacz sam i nie szukaj już więcej przepisu na uszka. Ten jest perfekcyjny!

Świąteczne uszka według Magdy Gessler

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • letnia woda,
  • sól.

Farsz:

  • 1 biała cebula,
  • 1/2 szklanki suszonych borowików,
  • masło,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.
Magda Gessler zdradziła przepis z uszka
Magda Gessler zdradziła przepis z uszka © Canva | Geo-grafika

Sposób przygotowania:

  1. Namoczone borowiki ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Na blacie lub stolnicy usyp kopczyk z mąki. Dopraw ją solą i stopniowo wlej wodę. Zagnieć ciasto — nie powinno być ani zbyt mokre, ani za suche. Uformuj z niego kulę i przykryj ją czystą ściereczką.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie połącz ją z ugotowanymi, a następnie zmielonymi grzybami, bułką tartą, solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw farsz do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka. Nakładaj farsz, zwiń ciasto na pół, a następnie owijaj wokół opuszka palca i zlepiaj końcówki. Gotuj w osolonej wodzie lub w tej formie zamroź.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥