Magda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą
Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, które często pojawia się w naszych domach. Nie wszyscy potrafią jednak przygotować tego kultowego kotleta. Magda Gessler przychodzi z pomocą i zdradza, w jaki sposób zrobić najlepszego schabowego.
14.05.2023 | aktual.: 14.05.2023 18:29
Kotlety schabowe zajmują specjalne miejsce w sercach Polaków. Okazuje się jednak, że nie tylko my potrafimy docenić ich smak. Taste Atlas - przewodnik i portal, który związany jest z tworzeniem rankingów z najlepszymi daniami na świecie, docenił naszą polską potrawę. To właśnie tam znalazł się nasz kultowy kotlet schabowy. Zajął dziewiąte miejsce na liście. Wyprzedziły go m.in. kotlety z kuchni argentyńskiej, japońskiej, austriackiej, ukraińskiej i szwajcarskiej.
Kotlety schabowe – przepis Magdy Gessler. Znalazł się w "Kuchennych rewolucjach"
Magda Gessler to znana restauratorka, która chętnie dzieli się przepisami. W "Kuchennych rewolucjach" zdradziła idealny przepis na kotleta schabowego, którego pokocha każdy Polak. Jak go przyrządzić? O tym nie można zapomnieć.
Składniki:
- 500 g schabu,
- 500 ml mleka,
- 2 cebule,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki wody,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Zobacz także
Kotlet schabowy Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki.
- Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Możemy włożyć mięso w woreczek foliowy, by zapobiec rozpryskiwaniu się i potencjalnym zabrudzeniom.
- Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka.
- W naczyniu żaroodpornym, blaszce bądź głębokiej misce układamy przygotowane wcześniej kotlety i dodajemy do nich cebulę i rozmaryn, a następnie zalewamy mlekiem.
- Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin.
- Po upłynięciu czasu mięso wyjmujemy z mleka i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
- Kotlety z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w mące, a później w jajku i bułce tartej.
- Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy go. Następnie smażymy kotlety z obu stron, aż osiągną złocisty kolor.
Podajemy z młodą kapustą bądź ulubioną surówką. Nie może zabraknąć też frytek bądź ziemniaków z koperkiem. Smacznego!
Szukasz pomysłu na grilla? Ten grillowany łosoś w cukinii smakuje najlepiej