Magda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, które często pojawia się w naszych domach. Nie wszyscy potrafią jednak przygotować tego kultowego kotleta. Magda Gessler przychodzi z pomocą i zdradza, w jaki sposób zrobić najlepszego schabowego. 

Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestockKotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestock

Kotlety schabowe zajmują specjalne miejsce w sercach Polaków. Okazuje się jednak, że nie tylko my potrafimy docenić ich smak. Taste Atlas - przewodnik i portal, który związany jest z tworzeniem rankingów z najlepszymi daniami na świecie, docenił naszą polską potrawę. To właśnie tam znalazł się nasz kultowy kotlet schabowy. Zajął dziewiąte miejsce na liście. Wyprzedziły go m.in. kotlety z kuchni argentyńskiej, japońskiej, austriackiej, ukraińskiej i szwajcarskiej.

Kotlety schabowe – przepis Magdy Gessler. Znalazł się w "Kuchennych rewolucjach"

Magda Gessler to znana restauratorka, która chętnie dzieli się przepisami. W "Kuchennych rewolucjach" zdradziła idealny przepis na kotleta schabowego, którego pokocha każdy Polak. Jak go przyrządzić? O tym nie można zapomnieć.

Składniki: 

  • 500 g schabu,
  • 500 ml mleka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Kotlet schabowy Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki.
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Możemy włożyć mięso w woreczek foliowy, by zapobiec rozpryskiwaniu się i potencjalnym zabrudzeniom.
  3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka.
  4. W naczyniu żaroodpornym, blaszce bądź głębokiej misce układamy przygotowane wcześniej kotlety i dodajemy do nich cebulę i rozmaryn, a następnie zalewamy mlekiem.
  5. Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin.
  6. Po upłynięciu czasu mięso wyjmujemy z mleka i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  7. Kotlety z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w mące, a później w jajku i bułce tartej.
  8. Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy go. Następnie smażymy kotlety z obu stron, aż osiągną złocisty kolor.

Podajemy z młodą kapustą bądź ulubioną surówką. Nie może zabraknąć też frytek bądź ziemniaków z koperkiem. Smacznego!

Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. AdobeStock
Kotlet schabowy - przepis. Fot. AdobeStock

Szukasz pomysłu na grilla? Ten grillowany łosoś w cukinii smakuje najlepiej

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀