Magda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, które często pojawia się w naszych domach. Nie wszyscy potrafią jednak przygotować tego kultowego kotleta. Magda Gessler przychodzi z pomocą i zdradza, w jaki sposób zrobić najlepszego schabowego. 

Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestockKotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestock

Kotlety schabowe zajmują specjalne miejsce w sercach Polaków. Okazuje się jednak, że nie tylko my potrafimy docenić ich smak. Taste Atlas - przewodnik i portal, który związany jest z tworzeniem rankingów z najlepszymi daniami na świecie, docenił naszą polską potrawę. To właśnie tam znalazł się nasz kultowy kotlet schabowy. Zajął dziewiąte miejsce na liście. Wyprzedziły go m.in. kotlety z kuchni argentyńskiej, japońskiej, austriackiej, ukraińskiej i szwajcarskiej.

Kotlety schabowe – przepis Magdy Gessler. Znalazł się w "Kuchennych rewolucjach"

Magda Gessler to znana restauratorka, która chętnie dzieli się przepisami. W "Kuchennych rewolucjach" zdradziła idealny przepis na kotleta schabowego, którego pokocha każdy Polak. Jak go przyrządzić? O tym nie można zapomnieć.

Składniki: 

  • 500 g schabu,
  • 500 ml mleka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Kotlet schabowy Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki.
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Możemy włożyć mięso w woreczek foliowy, by zapobiec rozpryskiwaniu się i potencjalnym zabrudzeniom.
  3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka.
  4. W naczyniu żaroodpornym, blaszce bądź głębokiej misce układamy przygotowane wcześniej kotlety i dodajemy do nich cebulę i rozmaryn, a następnie zalewamy mlekiem.
  5. Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin.
  6. Po upłynięciu czasu mięso wyjmujemy z mleka i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  7. Kotlety z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w mące, a później w jajku i bułce tartej.
  8. Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy go. Następnie smażymy kotlety z obu stron, aż osiągną złocisty kolor.

Podajemy z młodą kapustą bądź ulubioną surówką. Nie może zabraknąć też frytek bądź ziemniaków z koperkiem. Smacznego!

Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. AdobeStock
Kotlet schabowy - przepis. Fot. AdobeStock

Szukasz pomysłu na grilla? Ten grillowany łosoś w cukinii smakuje najlepiej

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej