W minionym roku dodałem do śledzi w śmietanie. Wszyscy chwalili mój pomysł

Czy śledzie w śmietanie można w jakiś sposób "udoskonalić"? Według mnie — tak. Metody prób i błędów przyniosły w końcu pozytywny skutek. To będą już drugie święta, podczas których zaserwuję śledzenie w śmietanie z tym nietypowym dodatkiem. Rok temu wszyscy byli zachwyceni.

Śledzie w śmietanie jeszcze nigdy nie były tak smaczneŚledzie w śmietanie jeszcze nigdy nie były tak smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alesia Berlezova

Czy da się łączyć kulinarną nowoczesność XXI wieku z tradycją bożonarodzeniową? Jasne, czemu nie! Tym sposobem wyznawcy tej zasady serwują na gwiazdkę najrozmaitsze sałatki z egzotycznymi składnikami, orientalne ciasta obok makowca i łososia w zastępstwie za karpia. I dopóki smakuje to wszystkim członkom rodziny, to czy jest w tym coś złego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Inna sprawa, że nawet przy tak liberalnym podejściu i potężnej dawce kreatywności, chociaż część tradycyjnych potraw wigilijnych powinna pojawić się na stole. To zdanie niewymierzone nawet konwenansami czy religijnością, tylko kulinarną nostalgią. W końcu kto nie czeka co roku na podanie wigilijnego barszczu z uszkami, sałatki jarzynowej czy śledzi w śmietanie?

A skoro o tych ostatnich mowa, polecam ci ciekawy zabieg, który można na nich "przeprowadzić". Wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłem połączyć podejście liberalne z konserwatywnym. Są więc klasyczne śledzie, ale jest i nietypowy składnik. Moim zdaniem podrasowuje on doskonale smak śledzika, nie gorzej niż cebulka czy ogórki kiszone. O jaki produkt chodzi? O... ser. Ale nie taki zwykły, tylko o góralską bryndzę. Jakże to się doskonale ze sobą łączy!

Nie wierz mi jednak na słowo, tylko wypróbuj samemu. Oto prosty jak budowa cepa przepis, który na pewno ci się uda. Powodzenia!

Śledzie w śmietanie z bryndzą i koperkiem

Składniki:

  • 4-5 płatów śledziowych,
  • 200 g bryndzy,
  • 1,5 szklanki śmietany,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • koperek,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • biały pieprz.
Śledzie i bryndza to duet doskonały
Śledzie i bryndza to duet doskonały © Canva | ajafoto

Sposób przygotowania:

  • Płaty śledziowe namocz przez kilka godzin w wodzie. Następnie odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Bryndzę dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz białym pieprzem. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Wszystkie składniki połącz, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Po tym czasie zalej śledzie przygotowanym sosem i posyp posiekanym koperkiem. W razie potrzeby dopraw. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami