W minionym roku dodałem do śledzi w śmietanie. Wszyscy chwalili mój pomysł

Czy śledzie w śmietanie można w jakiś sposób "udoskonalić"? Według mnie — tak. Metody prób i błędów przyniosły w końcu pozytywny skutek. To będą już drugie święta, podczas których zaserwuję śledzenie w śmietanie z tym nietypowym dodatkiem. Rok temu wszyscy byli zachwyceni.

Śledzie w śmietanie jeszcze nigdy nie były tak smaczneŚledzie w śmietanie jeszcze nigdy nie były tak smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alesia Berlezova

Czy da się łączyć kulinarną nowoczesność XXI wieku z tradycją bożonarodzeniową? Jasne, czemu nie! Tym sposobem wyznawcy tej zasady serwują na gwiazdkę najrozmaitsze sałatki z egzotycznymi składnikami, orientalne ciasta obok makowca i łososia w zastępstwie za karpia. I dopóki smakuje to wszystkim członkom rodziny, to czy jest w tym coś złego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Inna sprawa, że nawet przy tak liberalnym podejściu i potężnej dawce kreatywności, chociaż część tradycyjnych potraw wigilijnych powinna pojawić się na stole. To zdanie niewymierzone nawet konwenansami czy religijnością, tylko kulinarną nostalgią. W końcu kto nie czeka co roku na podanie wigilijnego barszczu z uszkami, sałatki jarzynowej czy śledzi w śmietanie?

A skoro o tych ostatnich mowa, polecam ci ciekawy zabieg, który można na nich "przeprowadzić". Wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłem połączyć podejście liberalne z konserwatywnym. Są więc klasyczne śledzie, ale jest i nietypowy składnik. Moim zdaniem podrasowuje on doskonale smak śledzika, nie gorzej niż cebulka czy ogórki kiszone. O jaki produkt chodzi? O... ser. Ale nie taki zwykły, tylko o góralską bryndzę. Jakże to się doskonale ze sobą łączy!

Nie wierz mi jednak na słowo, tylko wypróbuj samemu. Oto prosty jak budowa cepa przepis, który na pewno ci się uda. Powodzenia!

Śledzie w śmietanie z bryndzą i koperkiem

Składniki:

  • 4-5 płatów śledziowych,
  • 200 g bryndzy,
  • 1,5 szklanki śmietany,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • koperek,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • biały pieprz.
Śledzie i bryndza to duet doskonały
Śledzie i bryndza to duet doskonały © Canva | ajafoto

Sposób przygotowania:

  • Płaty śledziowe namocz przez kilka godzin w wodzie. Następnie odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Bryndzę dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz białym pieprzem. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Wszystkie składniki połącz, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Po tym czasie zalej śledzie przygotowanym sosem i posyp posiekanym koperkiem. W razie potrzeby dopraw. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀