W minionym roku dodałem do śledzi w śmietanie. Wszyscy chwalili mój pomysł
Czy śledzie w śmietanie można w jakiś sposób "udoskonalić"? Według mnie — tak. Metody prób i błędów przyniosły w końcu pozytywny skutek. To będą już drugie święta, podczas których zaserwuję śledzenie w śmietanie z tym nietypowym dodatkiem. Rok temu wszyscy byli zachwyceni.
04.12.2023 07:12
Czy da się łączyć kulinarną nowoczesność XXI wieku z tradycją bożonarodzeniową? Jasne, czemu nie! Tym sposobem wyznawcy tej zasady serwują na gwiazdkę najrozmaitsze sałatki z egzotycznymi składnikami, orientalne ciasta obok makowca i łososia w zastępstwie za karpia. I dopóki smakuje to wszystkim członkom rodziny, to czy jest w tym coś złego?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inna sprawa, że nawet przy tak liberalnym podejściu i potężnej dawce kreatywności, chociaż część tradycyjnych potraw wigilijnych powinna pojawić się na stole. To zdanie niewymierzone nawet konwenansami czy religijnością, tylko kulinarną nostalgią. W końcu kto nie czeka co roku na podanie wigilijnego barszczu z uszkami, sałatki jarzynowej czy śledzi w śmietanie?
A skoro o tych ostatnich mowa, polecam ci ciekawy zabieg, który można na nich "przeprowadzić". Wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłem połączyć podejście liberalne z konserwatywnym. Są więc klasyczne śledzie, ale jest i nietypowy składnik. Moim zdaniem podrasowuje on doskonale smak śledzika, nie gorzej niż cebulka czy ogórki kiszone. O jaki produkt chodzi? O... ser. Ale nie taki zwykły, tylko o góralską bryndzę. Jakże to się doskonale ze sobą łączy!
Nie wierz mi jednak na słowo, tylko wypróbuj samemu. Oto prosty jak budowa cepa przepis, który na pewno ci się uda. Powodzenia!
Śledzie w śmietanie z bryndzą i koperkiem
Składniki:
- 4-5 płatów śledziowych,
- 200 g bryndzy,
- 1,5 szklanki śmietany,
- 5-6 ząbków czosnku,
- koperek,
- szczypta cukru,
- sól,
- biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe namocz przez kilka godzin w wodzie. Następnie odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Bryndzę dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz białym pieprzem. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Wszystkie składniki połącz, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie zalej śledzie przygotowanym sosem i posyp posiekanym koperkiem. W razie potrzeby dopraw. Smacznego!