Naleśniki do krokietów muszą być troszkę inne. Nawet najlepsze gospodynie popełniają błąd

Chciałbyś spróbować swoich sił w przygotowaniu krokietów, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Pozwól, że coś ci poradzimy. Zanim przejdziesz do obmyślania drobiazgowego planu przygotowania farszu, naucz się przyrządzać prawidłowe naleśniki do krokietów. To wcale nie takie oczywiste!

Jak zrobić naleśniki na krokiety? Pamiętaj o jednym składnikuJak zrobić naleśniki na krokiety? Pamiętaj o jednym składniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób, zwłaszcza tych, które swoją przygodę kulinarną dopiero rozpoczynają, popełnia w kuchni pewien powszechny błąd. Polega on na tym, że zbyt dużo uwagi jest kierowane na czynności, które w perspektywie kucharskiej stoją na dalszym planie. Żeby to trochę rozjaśnić: zanim zabierzemy się za trudne przepisy i skomplikowane procedury, należy nauczyć się podstawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Oczywiście takiemu zjawisku nie można się zbytnio dziwić. W końcu z każdej możliwej strony dobiega nas widok utalentowanych i szanowanych szefów kuchni, którzy nie przygotowują na ekranie rosołu, tylko gotują homary albo faszerują kaczkę jabłkami. Chcemy więc być tacy jak oni i totalnie zapominamy, że oni też zaczynali od rzeczy najprostszych. A to oczywisty błąd.

Przekładając to na kucharską praktykę i biorąc za przykład krokiety: wszyscy skupiają się tylko na ich farszu. Kapusta z grzybami, mięso, pieczarki z serem, a nawet szpinak z mozzarellą — to wszystko brzmi pysznie, ale bez porządnie zrobionych naleśników, krokiety po prostu wyjdą marnie.

Przede wszystkim warto pamiętać, że naleśniki do krokietów nie są wcale takie zwyczajne. Gdyby robić je tak, jak zawsze, nasze zawijańce będą się rwały i łamały, co prawdopodobnie zepsuje cały efekt dania. Na to nie możemy pozwolić, dlatego trzeba zastosować tu pewien trik. Polega on na dodaniu do ciasta... masła. Dzięki temu prostemu składnikowi naleśniki wyjdą sprężyste i utrzymają w środku całe nadzienie — jakie by nie było. Ale to nie jedyna ważna czynność. Poniżej znajdziesz przepis — zerknij i zapamiętaj!

Naleśniki to podstawa udanych krokietów
Naleśniki to podstawa udanych krokietów © canva.com

Naleśniki do krokietów krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do oddzielnego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je. Połącz je w trzeciej misce z solą i mąką.
  2. Do tej mieszanki wlej teraz mleko i wodę gazowaną. Miksuj do powstania jednolitej masy. Teraz czas na bardzo ważną, chociaż prostą czynność. Przygotowane ciasto odstaw na pół godziny. Dzięki temu gluten zacznie pracować, a masa stanie się idealnie gęsta i elastyczna.
  3. Dopiero po tym czasie połącz ciasto z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Masa jest już gotowa do smażenia. Zrób to na rozgrzanej patelni, rozprowadzając ciasto po całej jej powierzchni. Smaż z obu stron do momentu, w którym naleśniki staną się apetycznie złociste. I już — teraz możesz przejść do zawijania w nie farszu!



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik