PrzepisNaleśnikiNaleśniki do krokietów muszą być troszkę inne. Nawet najlepsze gospodynie popełniają błąd

Naleśniki do krokietów muszą być troszkę inne. Nawet najlepsze gospodynie popełniają błąd

Chciałbyś spróbować swoich sił w przygotowaniu krokietów, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Pozwól, że coś ci poradzimy. Zanim przejdziesz do obmyślania drobiazgowego planu przygotowania farszu, naucz się przyrządzać prawidłowe naleśniki do krokietów. To wcale nie takie oczywiste!

Jak zrobić naleśniki na krokiety? Pamiętaj o jednym składniku
Jak zrobić naleśniki na krokiety? Pamiętaj o jednym składniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.08.2023 15:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób, zwłaszcza tych, które swoją przygodę kulinarną dopiero rozpoczynają, popełnia w kuchni pewien powszechny błąd. Polega on na tym, że zbyt dużo uwagi jest kierowane na czynności, które w perspektywie kucharskiej stoją na dalszym planie. Żeby to trochę rozjaśnić: zanim zabierzemy się za trudne przepisy i skomplikowane procedury, należy nauczyć się podstawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście takiemu zjawisku nie można się zbytnio dziwić. W końcu z każdej możliwej strony dobiega nas widok utalentowanych i szanowanych szefów kuchni, którzy nie przygotowują na ekranie rosołu, tylko gotują homary albo faszerują kaczkę jabłkami. Chcemy więc być tacy jak oni i totalnie zapominamy, że oni też zaczynali od rzeczy najprostszych. A to oczywisty błąd.

Przekładając to na kucharską praktykę i biorąc za przykład krokiety: wszyscy skupiają się tylko na ich farszu. Kapusta z grzybami, mięso, pieczarki z serem, a nawet szpinak z mozzarellą — to wszystko brzmi pysznie, ale bez porządnie zrobionych naleśników, krokiety po prostu wyjdą marnie.

Przede wszystkim warto pamiętać, że naleśniki do krokietów nie są wcale takie zwyczajne. Gdyby robić je tak, jak zawsze, nasze zawijańce będą się rwały i łamały, co prawdopodobnie zepsuje cały efekt dania. Na to nie możemy pozwolić, dlatego trzeba zastosować tu pewien trik. Polega on na dodaniu do ciasta... masła. Dzięki temu prostemu składnikowi naleśniki wyjdą sprężyste i utrzymają w środku całe nadzienie — jakie by nie było. Ale to nie jedyna ważna czynność. Poniżej znajdziesz przepis — zerknij i zapamiętaj!

Naleśniki to podstawa udanych krokietów
Naleśniki to podstawa udanych krokietów© canva.com

Naleśniki do krokietów krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do oddzielnego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je. Połącz je w trzeciej misce z solą i mąką.
  2. Do tej mieszanki wlej teraz mleko i wodę gazowaną. Miksuj do powstania jednolitej masy. Teraz czas na bardzo ważną, chociaż prostą czynność. Przygotowane ciasto odstaw na pół godziny. Dzięki temu gluten zacznie pracować, a masa stanie się idealnie gęsta i elastyczna.
  3. Dopiero po tym czasie połącz ciasto z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Masa jest już gotowa do smażenia. Zrób to na rozgrzanej patelni, rozprowadzając ciasto po całej jej powierzchni. Smaż z obu stron do momentu, w którym naleśniki staną się apetycznie złociste. I już — teraz możesz przejść do zawijania w nie farszu!



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
naleśnikipopularne potrawykrokiety