Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja
Grudzień to idealny moment, aby wyczarować w swojej kuchni genialnie ciasteczka w uroczym wydaniu. Obok takich pyszności nie sposób przejść obojętnie!
09.12.2023 | aktual.: 09.12.2023 10:45
Mikołajki i Boże Narodzenie to magiczny czas, kiedy wszyscy wręczają sobie prezenty. Dookoła jest biało, wszędzie pełno świątecznych dekoracji i klimatycznej muzyki. Tak, to naprawdę wyjątkowa chwila, dlatego należy cieszyć się każdą jej sekundą.
Idealnym dodatkiem do prezentów będą świąteczne ciasteczka w uroczym wydaniu. I tak się składa, że wiem dokładnie, jak je zrobić. Laski św. Mikołaja zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zrobić słodką niespodziankę swoim bliskim? Gotowa receptura już na ciebie czeka!
Składniki:
- 220 g masła,
- 100 g cukru,
- 60 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- czerwony barwnik spożywczy do ciasta.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad świątecznym przepisem rozpoczynam od przesiania mąki pszennej oraz cukru pudru.
Do sypkich produktów dodaję też odrobinę soli.
Krok 2. W powstałej górce robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier. Po delikatnym wymieszaniu składników dodaję kolejny produkt — masło. Wcześniej dzielę je na mniejsze elementy.
Krok 3. Kiedy składniki zaczną formułować ciasto, dodaję jeszcze jajko. Po czym nadal ugniatam mieszankę, do momentu, aż ciasto staje się jednolite.
Krok 4. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Do pierwszej połówki dodaję czerwony barwnik, aby ciasto nabrało różowych rumieńców. Drugą część pozostawiam bez zmian.
Oba kawałki owijam szczelnie folią spożywczą, po czym wkładam je do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Dzięki folii spożywczej ciasto nie wyschnie. Po drugie, nie przejmie mocnych zapachów innych produktów z lodówki.
Krok 5. Po 30 minutach z każdej kulki odrywam po kawałku i roluję je w taki sposób, aby otrzymać formę wężyka. Elementy mają być tej samej wielkości.
Krok 6. Oba elementy kładę blisko siebie, po czym zaczynam je splatać. Kiedy otrzymuje już dobrze zwartą plecionkę, formuję z niej laskę.
Krok 7. Tak przygotowane ciasteczka przekładam do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie piekę je przez 11 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 8. I to wszystko. Smacznego!
Zobacz także