Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Grudzień to idealny moment, aby wyczarować w swojej kuchni genialnie ciasteczka w uroczym wydaniu. Obok takich pyszności nie sposób przejść obojętnie!

Urocze ciasteczka w świątecznym klimacieGenialne ciasteczka w świątecznym klimacie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Mikołajki i Boże Narodzenie to magiczny czas, kiedy wszyscy wręczają sobie prezenty. Dookoła jest biało, wszędzie pełno świątecznych dekoracji i klimatycznej muzyki. Tak, to naprawdę wyjątkowa chwila, dlatego należy cieszyć się każdą jej sekundą. 

Idealnym dodatkiem do prezentów będą świąteczne ciasteczka w uroczym wydaniu. I tak się składa, że wiem dokładnie, jak je zrobić. Laski św. Mikołaja zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Chcesz zrobić słodką niespodziankę swoim bliskim? Gotowa receptura już na ciebie czeka!

Składniki:

  • 220 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czerwony barwnik spożywczy do ciasta.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad świątecznym przepisem rozpoczynam od przesiania mąki pszennej oraz cukru pudru

Najpierw przesypuję składniki przez sitko
Najpierw przesypuję składniki przez sitko © Licencjodawca | Pyszności

Do sypkich produktów dodaję też odrobinę soli.

Krok 2. W powstałej górce robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier. Po delikatnym wymieszaniu składników dodaję kolejny produkt — masło. Wcześniej dzielę je na mniejsze elementy.

Czas na masło
Czas na masło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy składniki zaczną formułować ciasto, dodaję jeszcze jajko. Po czym nadal ugniatam mieszankę, do momentu, aż ciasto staje się jednolite. 

Jako ostatni składnik dodaję jajko
Jako ostatni składnik dodaję jajko © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Do pierwszej połówki dodaję czerwony barwnik, aby ciasto nabrało różowych rumieńców. Drugą część pozostawiam bez zmian.

Ciasto dzielę na pół
Ciasto dzielę na pół © Licencjodawca | Pyszności

Oba kawałki owijam szczelnie folią spożywczą, po czym wkładam je do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Dzięki folii spożywczej ciasto nie wyschnie. Po drugie, nie przejmie mocnych zapachów innych produktów z lodówki. 

Krok 5. Po 30 minutach z każdej kulki odrywam po kawałku i roluję je w taki sposób, aby otrzymać formę wężyka. Elementy mają być tej samej wielkości.

Wężyki już gotowe
Wężyki już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Oba elementy kładę blisko siebie, po czym zaczynam je splatać. Kiedy otrzymuje już dobrze zwartą plecionkę, formuję z niej laskę

Ciasteczka mają już idealny kształt
Ciasteczka mają już idealny kształt © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Tak przygotowane ciasteczka przekładam do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie piekę je przez 11 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. I to wszystko. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę