PrzepisBoże NarodzenieNa święta zawsze piekę anielskie oczy. Nie zostają nawet okruszki

Na święta zawsze piekę anielskie oczy. Nie zostają nawet okruszki

Anielskie oczy - Pyszności
Anielskie oczy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JAYMID

01.12.2023 15:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W czasie świąt zdecydowanie królują pierniczki i ciasteczka korzenne, ale anielskie oczy szybko mogą wygryźć je z rankingu popularności. Za każdym razem kiedy je upiekę, znikają błyskawicznie.

Anielskie oczy to jedne z najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na świąteczne ciasteczka. Urok tych ciasteczek podkreśla dodatek konfitury lub dżemu. Sprawdzi się tutaj wiele smaków, na przykład śliwkowy, truskawkowy, wiśniowy czy morelowy. To właśnie ten akcent zdecydował o nazwie. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli chętnie sięgają po ciasteczko do kawy lub herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Anielskie oczy

Zrobienie tych słodkości zajmuje mi zwykle 5 minut, a smakują tak, jakbym kupiła je właśnie w dobrej cukierni. Połączenie kruchego ciasta z marmoladą pokochasz od pierwszego gryza. Do wspólnego pieczenia warto zaangażować najmłodszych domowników. To frajda nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.

Anielskie oczy - Pyszności
Anielskie oczy - Pyszności© Canva | bernashafo

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
  • starta skórka z cytryny lub pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • domowy dżem lub konfitura.

Sposób przygotowania:

  1. Przed starciem skórki cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Najlepiej jest wybrać ekologiczne, niepryskane owoce. Ścierając skórkę, uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony - jest gorzka i zepsuje smak.
  2. Do miski robota kuchennego wrzuć masło, mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, startą skórkę oraz szczyptę soli i zagnieć kruche ciasto. Możesz to zrobić również ręcznie.
  3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjmij je, odwiń z folii i uformuj niewielkie kulki.
  5. Rozłóż ciasto na blaszkach, zachowując ok. 3-centymetrowe odstępy.
  6. Zrób wgłębienie, jak w kluskach śląskich i nałóż w nie ulubiony dżem lu marmoladę.
  7. Piecz przez 10-11 minut w 180 st. Celsjusza, z włączoną funkcją termoobiegu.

Ciastka są gotowe do schrupania, gdy nieco się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i udekoruj cukrem pudrem, gdy już wystygną. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl