Na święta zawsze piekę anielskie oczy. Nie zostają nawet okruszki
W czasie świąt zdecydowanie królują pierniczki i ciasteczka korzenne, ale anielskie oczy szybko mogą wygryźć je z rankingu popularności. Za każdym razem kiedy je upiekę, znikają błyskawicznie.
01.12.2023 15:48
Anielskie oczy to jedne z najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na świąteczne ciasteczka. Urok tych ciasteczek podkreśla dodatek konfitury lub dżemu. Sprawdzi się tutaj wiele smaków, na przykład śliwkowy, truskawkowy, wiśniowy czy morelowy. To właśnie ten akcent zdecydował o nazwie. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli chętnie sięgają po ciasteczko do kawy lub herbaty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Anielskie oczy
Zrobienie tych słodkości zajmuje mi zwykle 5 minut, a smakują tak, jakbym kupiła je właśnie w dobrej cukierni. Połączenie kruchego ciasta z marmoladą pokochasz od pierwszego gryza. Do wspólnego pieczenia warto zaangażować najmłodszych domowników. To frajda nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru pudru,
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
- starta skórka z cytryny lub pomarańczy,
- szczypta soli,
- domowy dżem lub konfitura.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Przed starciem skórki cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Najlepiej jest wybrać ekologiczne, niepryskane owoce. Ścierając skórkę, uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony - jest gorzka i zepsuje smak.
- Do miski robota kuchennego wrzuć masło, mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, startą skórkę oraz szczyptę soli i zagnieć kruche ciasto. Możesz to zrobić również ręcznie.
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij je, odwiń z folii i uformuj niewielkie kulki.
- Rozłóż ciasto na blaszkach, zachowując ok. 3-centymetrowe odstępy.
- Zrób wgłębienie, jak w kluskach śląskich i nałóż w nie ulubiony dżem lu marmoladę.
- Piecz przez 10-11 minut w 180 st. Celsjusza, z włączoną funkcją termoobiegu.
Ciastka są gotowe do schrupania, gdy nieco się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i udekoruj cukrem pudrem, gdy już wystygną. Smacznego!