Na święta zawsze piekę anielskie oczy. Nie zostają nawet okruszki

W czasie świąt zdecydowanie królują pierniczki i ciasteczka korzenne, ale anielskie oczy szybko mogą wygryźć je z rankingu popularności. Za każdym razem kiedy je upiekę, znikają błyskawicznie.

Anielskie oczy - PysznościAnielskie oczy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JAYMID
Ewa Malinowska

Anielskie oczy to jedne z najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na świąteczne ciasteczka. Urok tych ciasteczek podkreśla dodatek konfitury lub dżemu. Sprawdzi się tutaj wiele smaków, na przykład śliwkowy, truskawkowy, wiśniowy czy morelowy. To właśnie ten akcent zdecydował o nazwie. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli chętnie sięgają po ciasteczko do kawy lub herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Anielskie oczy

Zrobienie tych słodkości zajmuje mi zwykle 5 minut, a smakują tak, jakbym kupiła je właśnie w dobrej cukierni. Połączenie kruchego ciasta z marmoladą pokochasz od pierwszego gryza. Do wspólnego pieczenia warto zaangażować najmłodszych domowników. To frajda nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.

Anielskie oczy - Pyszności
Anielskie oczy - Pyszności © Canva | bernashafo

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
  • starta skórka z cytryny lub pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • domowy dżem lub konfitura.

Sposób przygotowania:

  1. Przed starciem skórki cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Najlepiej jest wybrać ekologiczne, niepryskane owoce. Ścierając skórkę, uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony - jest gorzka i zepsuje smak.
  2. Do miski robota kuchennego wrzuć masło, mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, startą skórkę oraz szczyptę soli i zagnieć kruche ciasto. Możesz to zrobić również ręcznie.
  3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjmij je, odwiń z folii i uformuj niewielkie kulki.
  5. Rozłóż ciasto na blaszkach, zachowując ok. 3-centymetrowe odstępy.
  6. Zrób wgłębienie, jak w kluskach śląskich i nałóż w nie ulubiony dżem lu marmoladę.
  7. Piecz przez 10-11 minut w 180 st. Celsjusza, z włączoną funkcją termoobiegu.

Ciastka są gotowe do schrupania, gdy nieco się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i udekoruj cukrem pudrem, gdy już wystygną. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"