Lara Gessler zdradziła, jak robi świąteczny sernik. Nie oszczędza kontrowersyjnego dodatku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych, domowych ciast oraz innych wypieków. Jeśli nie masz jeszcze wybranego przepisu na sernik, to z pomocą spieszy Lara Gessler.

Sernik Lary Gessler - PysznościSernik Lary Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Lara Gessler
Ewa Malinowska

Lara Gessler od lat z sukcesami prowadzi rodzinną cukiernię "Słodki Słony". Jest również autorką e-booków kulinarnych i chętnie dzieli się w sieci swoimi sprawdzonymi przepisami na słodkości. W czasie Świąt Bożego Narodzenia warto postawić na pyszny sernik z dodatkiem skórki z pomarańczy oraz rodzynek. Ten ostatni dodatek od lat budzi wiele kontrowersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Sernik świąteczny Lary Gessler

Według Lary Gessler sekretem idealnego sernika są wysokiej jakości składniki, jak dobry ser czy swojskie jaja. Gwiazda nie oszczędza również na rodzynkach, chociaż dla wielu osób są one zbędnym dodatkiem do ciasta. Jeśli jednak nie ma dla ciebie w nich nic kontrowersyjnego, warto dorzucić je do masy.

Sernik z rodzynkami - Pyszności
Sernik z rodzynkami - Pyszności © Canva | Qwart

Składniki:

Spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g twardego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego,
  • 8 żółtek,
  • 5 białek,
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy,
  • 16 łyżek cukru pudru,
  • 30 g rodzynek,
  • skórka z cytryny,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 180 g masła i dodatkowa porcja do smarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Posiekaj nożem.
  2. Dodaj cukier, sól oraz żółtka i ponownie posiekaj.
  3. Ciasto wyrób, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wyłóż formę.
  5. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  6. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą ,jasną masę.
  7. Następnie stopniowo zacznij dodawać ser, cały czas miksując.
  8. Dodaj nasiona z laski wanilii, skórkę startą z cytrusów oraz rodzynki i wymieszaj.
  9. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz przy pomocy łopatki z masą serową.
  10. Boki formy ze spodem wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  11. Wlej masę serową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  12. Następnie obniż temperaturę do 160 st. Celsjusza i piecz jeszcze przez godzinę.
  13. Upieczony sernik zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiami na kolejne 15 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu