Śledzie wyjdą pyszne i delikatne, jeśli do śmietany dodasz jeden składnik. Sekret najlepszych kucharek

Śledzie w śmietanie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że pokusisz o pewien mocno charakterystyczny dodatek. Ta wyrazistość i głębia smaku jest nie do podrobienia.

Śledzie w śmietanieŚledzie w śmietanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śledzie w śmietanie trącą nudą, monotonią, nijakością? Podkręć ich smak jednym dodatkiem - mocno wyrazistym serem. Ten produkt to nasze dobro narodowe - więcej - nazywa się go "białym złotem" z Polski. Warto przypomnieć sobie o tym produkcie i przetestować jego kulinarne możliwości. Koniecznie sprawdź ten patent najlepszych kucharek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Co dodać do śledzi w śmietanie? Ten dodatek jest fenomenalny

Bryndza doskonale sprawdzi się jako dodatek do śledziowej marynaty. Smak tego sera jest słony i pikantny, czasem przechodzący w ostry (górale powiadają, że im ostrzejsza jest bryndza, tym lepsza), może być też odrobinę kwaśny. Wszystko zależy od jakości mleka, z którego został zrobiony. Warto wiedzieć też, że konsystencja prawdziwej bryndzy nie jest gładka, a znajdziemy w niej ziarna. Dzięki temu odróżnimy klasyczny produkt od podróbki w sklepie lub na stoisku.

Bryndza to popularny ser z Podhala, produkowany z sera owczego (nazywa się go również owczym twarogiem). Bryndza znana jest nie tylko w Polsce, a też w Rumunii, na Węgrzech, Słowacji i Bułgarii. Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis). Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy.

Śledzie w śmietanie z bryndzą? To bardzo udane połączenie
Śledzie w śmietanie z bryndzą? To bardzo udane połączenie © Pixabay

Śledzie w śmietanie z bryndzą. Przepis

Składniki:

  • 500-600 g płatów śledziowych,
  • 150 g bryndzy,
  • 400 ml śmietany,
  • 7 ząbków czosnku,
  • świeży koperek,
  • cukier, sól, biały pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na ok. 4 godziny (jeśli po tym czasie nadal będą za słone, zmień wodę i odstaw je jeszcze na godzinę).
  2. Gotowe płaty śledziowe pokrój w niewielkie romby.
  3. Śmietanę wymieszaj z dwoma szczyptami cukru.
  4. Bryndzę wymieszaj ze śmietaną, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przykryj i odstaw do lodówki na ok. pół godziny.
  5. Po tym czasie polej śledzie przygotowanym sosem. Całość pokryj drobno posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie