Śledzie wyjdą pyszne i delikatne, jeśli do śmietany dodasz jeden składnik. Sekret najlepszych kucharek
Śledzie w śmietanie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że pokusisz o pewien mocno charakterystyczny dodatek. Ta wyrazistość i głębia smaku jest nie do podrobienia.
04.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 08:52
Śledzie w śmietanie trącą nudą, monotonią, nijakością? Podkręć ich smak jednym dodatkiem - mocno wyrazistym serem. Ten produkt to nasze dobro narodowe - więcej - nazywa się go "białym złotem" z Polski. Warto przypomnieć sobie o tym produkcie i przetestować jego kulinarne możliwości. Koniecznie sprawdź ten patent najlepszych kucharek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do śledzi w śmietanie? Ten dodatek jest fenomenalny
Bryndza doskonale sprawdzi się jako dodatek do śledziowej marynaty. Smak tego sera jest słony i pikantny, czasem przechodzący w ostry (górale powiadają, że im ostrzejsza jest bryndza, tym lepsza), może być też odrobinę kwaśny. Wszystko zależy od jakości mleka, z którego został zrobiony. Warto wiedzieć też, że konsystencja prawdziwej bryndzy nie jest gładka, a znajdziemy w niej ziarna. Dzięki temu odróżnimy klasyczny produkt od podróbki w sklepie lub na stoisku.
Bryndza to popularny ser z Podhala, produkowany z sera owczego (nazywa się go również owczym twarogiem). Bryndza znana jest nie tylko w Polsce, a też w Rumunii, na Węgrzech, Słowacji i Bułgarii. Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis). Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy.
Śledzie w śmietanie z bryndzą. Przepis
Składniki:
- 500-600 g płatów śledziowych,
- 150 g bryndzy,
- 400 ml śmietany,
- 7 ząbków czosnku,
- świeży koperek,
- cukier, sól, biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na ok. 4 godziny (jeśli po tym czasie nadal będą za słone, zmień wodę i odstaw je jeszcze na godzinę).
- Gotowe płaty śledziowe pokrój w niewielkie romby.
- Śmietanę wymieszaj z dwoma szczyptami cukru.
- Bryndzę wymieszaj ze śmietaną, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przykryj i odstaw do lodówki na ok. pół godziny.
- Po tym czasie polej śledzie przygotowanym sosem. Całość pokryj drobno posiekanym koperkiem.