PrzepisBoże NarodzenieŚledzie wyjdą pyszne i delikatne, jeśli do śmietany dodasz jeden składnik. Sekret najlepszych kucharek

Śledzie wyjdą pyszne i delikatne, jeśli do śmietany dodasz jeden składnik. Sekret najlepszych kucharek

Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.12.2023 17:58, aktualizacja: 05.12.2023 08:52

Śledzie w śmietanie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że pokusisz o pewien mocno charakterystyczny dodatek. Ta wyrazistość i głębia smaku jest nie do podrobienia.

Śledzie w śmietanie trącą nudą, monotonią, nijakością? Podkręć ich smak jednym dodatkiem - mocno wyrazistym serem. Ten produkt to nasze dobro narodowe - więcej - nazywa się go "białym złotem" z Polski. Warto przypomnieć sobie o tym produkcie i przetestować jego kulinarne możliwości. Koniecznie sprawdź ten patent najlepszych kucharek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do śledzi w śmietanie? Ten dodatek jest fenomenalny

Bryndza doskonale sprawdzi się jako dodatek do śledziowej marynaty. Smak tego sera jest słony i pikantny, czasem przechodzący w ostry (górale powiadają, że im ostrzejsza jest bryndza, tym lepsza), może być też odrobinę kwaśny. Wszystko zależy od jakości mleka, z którego został zrobiony. Warto wiedzieć też, że konsystencja prawdziwej bryndzy nie jest gładka, a znajdziemy w niej ziarna. Dzięki temu odróżnimy klasyczny produkt od podróbki w sklepie lub na stoisku.

Bryndza to popularny ser z Podhala, produkowany z sera owczego (nazywa się go również owczym twarogiem). Bryndza znana jest nie tylko w Polsce, a też w Rumunii, na Węgrzech, Słowacji i Bułgarii. Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis). Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy.

Śledzie w śmietanie z bryndzą? To bardzo udane połączenie
Śledzie w śmietanie z bryndzą? To bardzo udane połączenie© Pixabay

Śledzie w śmietanie z bryndzą. Przepis

Składniki:

  • 500-600 g płatów śledziowych,
  • 150 g bryndzy,
  • 400 ml śmietany,
  • 7 ząbków czosnku,
  • świeży koperek,
  • cukier, sól, biały pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na ok. 4 godziny (jeśli po tym czasie nadal będą za słone, zmień wodę i odstaw je jeszcze na godzinę).
  2. Gotowe płaty śledziowe pokrój w niewielkie romby.
  3. Śmietanę wymieszaj z dwoma szczyptami cukru.
  4. Bryndzę wymieszaj ze śmietaną, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przykryj i odstaw do lodówki na ok. pół godziny.
  5. Po tym czasie polej śledzie przygotowanym sosem. Całość pokryj drobno posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także