Zamiast pierogów i kapusty z grzybami, teściowa serwuje inne danie. Wigilijny hit
Te gołąbki wigilijne długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Otulone maślanym smakiem i pełne bogatego aromatu grzybów, czosnku i suszonych ziół zdobędą serca gości i domowników. Są absolutnie bezbłędne.
04.12.2023 17:14
Moja teściowa serwuje je rokrocznie. I co Wigilię półmisek z gołąbkami czyszczony jest do zera. Potrawa ta jest wyśmienita, a jej wykonanie - banalnie proste, zwłaszcza jeśli masz doświadczenie w zwijaniu kapuścianych liści z farszem. Zapisz sobie ten przepis na później.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijny hit. Takie gołąbki przypadną do gustu każdemu
Mocno grzybowe, ale przełamane słodkością marchewki i podsmażonej cebuli gołąbki wspaniale odnajdują się na wigilijnym stole. W przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków z kaszą z Lubelszczyzny, te zrobione są na bazie ryżu. Całość otula delikatny i kuszący maślany aromat (jeśli nie uznajesz smażonych na maśle potraw w Wigilię, masło możesz zastąpić innym tłuszczem do smażenia).
Gołąbki nabierają kruchości w piekarniku skąpane w aromatycznym bulionie. Zamiast niego możesz wykorzystać też wodę spod kiszonych ogórków wymieszaną z wodą. Taka mieszanina nada gołąbkom głębi i wyrazistości, a kapusta cudownie będzie kruszyć się pod nożem.
Wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami i ryżem. Przepis
Składniki:
- 1 kapusta (biała, włoska lub tzw. gołąbkowa),
- 1 l osolonej wody,
- ok. 500 ml bulionu/wody/soku z kiszonych ogórków,
- 300 g ryżu parabolicznego,
- 4 średnie cebule,
- 3 średnie marchewki,
- 70 g masła,
- 2 duże garści ugotowanych grzybów suszonych,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: sos sojowy lub sojowo-grzybowy do smaku.
Przygotowanie:
- Z kapusty wykrój głąb.
- Wodę zagotuj w garnku, możesz dodać ziarno ziela angielskiego i liść laurowy.
- Kapustę włóż do gotującej się wody, dziurą po wyciętym głąbie do dołu. Przykryj garnek i odczekaj ok. 5 minut.
- Następnie delikatnie zdejmij liście z kapusty. Jeśli któraś warstwa nie będzie chciała odejść, przykryj kapustę ponownie i zostaw na kilka minut w gotującej się wodzie, by liście mogły zmięknąć.
- Przygotuj farsz. Masło zacznij podgrzewać na patelni. Podsmaż na nim cebule pokrojone w drobną kostkę.
- Kiedy cebula nieco zmięknie, dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Podsmaż całość (wystarczy ok. 15 minut).
- Namoczone i ugotowane grzyby suszone odciśnij dłońmi z nadmiaru płynu, a następnie posiekaj.
- Do ugotowanego ryżu dodaj podsmażoną cebulę z marchewką i pokrojone suszone grzyby, a także dwa ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, sól oraz opcjonalnie sos sojowy (lub sojowo-grzybowy) do smaku.
- Dokładnie wymieszaj składniki.
- Z każdego liścia kapusty wytnij zgrubiałą część. Na każdy liść wykładaj farsz. Pamiętaj, by gołąbki zawijać dość ciasno.
- Gołąbki układaj jeden obok drugiego i warstwami w naczyniu żaroodpornym.
- Gołąbki zalej wodą, bulionem lub sokiem z kiszonych ogórków wymieszanym z wodą.
- Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 godziny.