PrzepisBoże NarodzenieZamiast pierogów i kapusty z grzybami, teściowa serwuje inne danie. Wigilijny hit

Zamiast pierogów i kapusty z grzybami, teściowa serwuje inne danie. Wigilijny hit

Te gołąbki wigilijne długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Otulone maślanym smakiem i pełne bogatego aromatu grzybów, czosnku i suszonych ziół zdobędą serca gości i domowników. Są absolutnie bezbłędne.

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2023 17:14

Moja teściowa serwuje je rokrocznie. I co Wigilię półmisek z gołąbkami czyszczony jest do zera. Potrawa ta jest wyśmienita, a jej wykonanie - banalnie proste, zwłaszcza jeśli masz doświadczenie w zwijaniu kapuścianych liści z farszem. Zapisz sobie ten przepis na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijny hit. Takie gołąbki przypadną do gustu każdemu

Mocno grzybowe, ale przełamane słodkością marchewki i podsmażonej cebuli gołąbki wspaniale odnajdują się na wigilijnym stole. W przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków z kaszą z Lubelszczyzny, te zrobione są na bazie ryżu. Całość otula delikatny i kuszący maślany aromat (jeśli nie uznajesz smażonych na maśle potraw w Wigilię, masło możesz zastąpić innym tłuszczem do smażenia).

Gołąbki nabierają kruchości w piekarniku skąpane w aromatycznym bulionie. Zamiast niego możesz wykorzystać też wodę spod kiszonych ogórków wymieszaną z wodą. Taka mieszanina nada gołąbkom głębi i wyrazistości, a kapusta cudownie będzie kruszyć się pod nożem.

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne© Freepik | KamranAydinov

Wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami i ryżem. Przepis

Składniki:

  • 1 kapusta (biała, włoska lub tzw. gołąbkowa),
  • 1 l osolonej wody,
  • ok. 500 ml bulionu/wody/soku z kiszonych ogórków,
  • 300 g ryżu parabolicznego,
  • 4 średnie cebule,
  • 3 średnie marchewki,
  • 70 g masła,
  • 2 duże garści ugotowanych grzybów suszonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: sos sojowy lub sojowo-grzybowy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wykrój głąb.
  2. Wodę zagotuj w garnku, możesz dodać ziarno ziela angielskiego i liść laurowy.
  3. Kapustę włóż do gotującej się wody, dziurą po wyciętym głąbie do dołu. Przykryj garnek i odczekaj ok. 5 minut.
  4. Następnie delikatnie zdejmij liście z kapusty. Jeśli któraś warstwa nie będzie chciała odejść, przykryj kapustę ponownie i zostaw na kilka minut w gotującej się wodzie, by liście mogły zmięknąć.
  5. Przygotuj farsz. Masło zacznij podgrzewać na patelni. Podsmaż na nim cebule pokrojone w drobną kostkę.
  6. Kiedy cebula nieco zmięknie, dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Podsmaż całość (wystarczy ok. 15 minut).
  7. Namoczone i ugotowane grzyby suszone odciśnij dłońmi z nadmiaru płynu, a następnie posiekaj.
  8. Do ugotowanego ryżu dodaj podsmażoną cebulę z marchewką i pokrojone suszone grzyby, a także dwa ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, sól oraz opcjonalnie sos sojowy (lub sojowo-grzybowy) do smaku.
  9. Dokładnie wymieszaj składniki.
  10. Z każdego liścia kapusty wytnij zgrubiałą część. Na każdy liść wykładaj farsz. Pamiętaj, by gołąbki zawijać dość ciasno.
  11. Gołąbki układaj jeden obok drugiego i warstwami w naczyniu żaroodpornym.
  12. Gołąbki zalej wodą, bulionem lub sokiem z kiszonych ogórków wymieszanym z wodą.
  13. Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 godziny.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie