Na ostatnią Wigilię zrobiłam te gołąbki. Zniknęły jako pierwsze, bo wszystkich zachwycił jeden dodatek
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami to w wielu domach obowiązkowy punkt kolacji wigilijnej, zwłaszcza na terenie Lubelszczyzny. Tam przyrządza się je na bazie gryczanej kaszy i suszonych grzybów. Ja, podobnie jak w roku ubiegłym, i w tym podam gołąbki w nieco podkręconej wersji. Z tymi dodatkami skradną wasze serca.
29.11.2023 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rok temu nieco podkręciłam wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami i pomysł ten okazał się sukcesem. Zazwyczaj jest tak, że sporo z przygotowanego jedzenia zostaje do dojedzenia w czasie pierwszego i drugiego dnia świąt. Gołąbki jednak zniknęły już podczas Wigilii. Wszystko dzięki pieczarkom, które sprawiły, że farsz stał się bardziej soczysty i miał bardziej grzybowy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki wigilijne. Z tymi składnikami zachwycą wszystkich
Jeśli szukasz przepisu na aromatyczne i pełne smaku gołąbki wigilijne, koniecznie zerknij na przepis poniżej. Połączenie kaszy, pieczarek i suszonych grzybów wspaniale oddaje ducha Wigili - kolacji, której bazę stanowią proste, postne składniki.
Jeśli masz do dyspozycji świeże zioła - jeszcze lepiej. Nic tak nie podkreśla smaku i aromatu jak posiekana natka pietruszki i koperek. Pamiętaj też, żeby dusić lub piec gołąbki odpowiednio długo. Dzięki temu kapusta nabierze miękkości i delikatności oraz będzie bezproblemowo kruszyć się pod nożem.
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Przepis
Składniki:
- 1 główka kapusty (włoskiej lub białej),
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 300 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 60 g suszonych grzybów,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20-30 minut.
- Z kapusty wytnij głąb i sparz ją, by móc oderwać liście.
- Z liści pozbądź się łykowatych części łodyg.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój drobno i zeszklij na małej ilości tłuszczu. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Namoczone grzyby pokrój na drobne kawałki (z wody z pieczarek możesz przygotować sos), podobnie pieczarki i dodaj je do cebuli z czosnkiem.
- Następnie do mieszaniny dodaj ugotowaną kaszę, natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek i koperek.
- Tak przygotowany farsz wykładaj na liście kapusty. Gołąbki zawijaj ciasno, aby farsz nie wypadał.
- Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłóż liśćmi kapusty i ułóż w nim ciasno gołąbki.
- Naczynie uzupełnij bulionem do 1/3 wysokości gołąbków.
- Wierzch przykryj kilkoma liśćmi kapusty.
- Gołąbki piecz ok. 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.