Smakuje jak gołąbki, ale nie wymaga tyle pracy. Mało kto wie, że można sobie tak ułatwić gotowanie
27.11.2023 12:20, aktual.: 27.11.2023 16:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki? Z tym przepisem jest to możliwe. Oto pomysł na obiad dla całej rodziny, który na pewno ci się spodoba i do którego jeszcze nieraz będziesz wracał. Całość wykonasz w kilka chwil!
Tego rodzaju pomysły na obiad wprost uwielbiamy. Zapiekanka to gatunek potrawy, który z definicji nie jest zbyt wymagający i raczej przygotowuje się ją wtedy, gdy brakuje nam czasu na długie i pracochłonne gotowanie. Tymczasem gołąbki... cóż, tu sprawa prezentuje się zgoła inaczej. Ostrożne zawijanie farszu w kapustę wyklucza pośpiech, a zakłada cierpliwość i dokładność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj dokonujemy niemożliwego i łączymy te dwie potrawy w jedną całość. Żadnego zawijania, a smak kapusty i mięsa mielonego robi swoje — kubki smakowe szybko wyczują w tym obecność gołąbków. Co więcej, zapiekanka "gołąbek" powinna ci, przy odrobinie szczęścia, wystarczyć na cały weekend. Czy może być lepiej? Do dzieła!
Zapiekanka "gołąbek"
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 700 g mięsa mielonego,
- 400 g białego ryżu,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 250 g żółtego sera w kostce,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początek nieco klasyki, którą znasz z przygotowania prawdziwych gołąbków: wycięcie z kapusty głąba. Następnie nie wsadzaj jednak całej kapusty do garnka, a zamiast tego od razu oderwij z niej liście. Dzięki formie zapiekanki nie musi być to aż tak dokładne. Oderwane liście kapusty wstaw do wrzątku i gotuj 10 minut.
- Natkę pietruszki i obrane cebule posiekaj. Marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę i marchew podsmaż na patelni. Następnie wymieszaj je z surowym ryżem, mięsem mielonym, natką pietruszki, startym serem i przyprawami.
- Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty. Na nich umieść mniej więcej 1/3 przygotowanej masy. Ponownie ułóż liście, znowu masę i tak dalej. Wierzch przykryj ostatnim liściem warzywa.
- Zapiekanka powinna teraz wylądować w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po 35 minutach będzie już gotowa, a na 10 minut przed końcem możesz ją jeszcze oprószyć z wierzchu serem żółtym. Podawaj z ulubionym sosem. Może koperkowym? Smacznego!