Smakuje jak gołąbki, ale nie wymaga tyle pracy. Mało kto wie, że można sobie tak ułatwić gotowanie

Smakuje jak gołąbki, ale nie wymaga tyle pracy. Mało kto wie, że można sobie tak ułatwić gotowanie

Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki. Pycha!
Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | valentinamaslova
27.11.2023 12:20, aktualizacja: 27.11.2023 16:27

Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki? Z tym przepisem jest to możliwe. Oto pomysł na obiad dla całej rodziny, który na pewno ci się spodoba i do którego jeszcze nieraz będziesz wracał. Całość wykonasz w kilka chwil!

Tego rodzaju pomysły na obiad wprost uwielbiamy. Zapiekanka to gatunek potrawy, który z definicji nie jest zbyt wymagający i raczej przygotowuje się ją wtedy, gdy brakuje nam czasu na długie i pracochłonne gotowanie. Tymczasem gołąbki... cóż, tu sprawa prezentuje się zgoła inaczej. Ostrożne zawijanie farszu w kapustę wyklucza pośpiech, a zakłada cierpliwość i dokładność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj dokonujemy niemożliwego i łączymy te dwie potrawy w jedną całość. Żadnego zawijania, a smak kapusty i mięsa mielonego robi swoje — kubki smakowe szybko wyczują w tym obecność gołąbków. Co więcej, zapiekanka "gołąbek" powinna ci, przy odrobinie szczęścia, wystarczyć na cały weekend. Czy może być lepiej? Do dzieła!

Zapiekanka "gołąbek"

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 700 g mięsa mielonego,
  • 400 g białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 250 g żółtego sera w kostce,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Ta zapiekanka zachwyci każdego, kto jej spróbuje
Ta zapiekanka zachwyci każdego, kto jej spróbuje© Canva | brepcaphotos

Sposób przygotowania:

  1. Na początek nieco klasyki, którą znasz z przygotowania prawdziwych gołąbków: wycięcie z kapusty głąba. Następnie nie wsadzaj jednak całej kapusty do garnka, a zamiast tego od razu oderwij z niej liście. Dzięki formie zapiekanki nie musi być to aż tak dokładne. Oderwane liście kapusty wstaw do wrzątku i gotuj 10 minut.
  2. Natkę pietruszki i obrane cebule posiekaj. Marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Cebulę i marchew podsmaż na patelni. Następnie wymieszaj je z surowym ryżem, mięsem mielonym, natką pietruszki, startym serem i przyprawami.
  4. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty. Na nich umieść mniej więcej 1/3 przygotowanej masy. Ponownie ułóż liście, znowu masę i tak dalej. Wierzch przykryj ostatnim liściem warzywa.
  5. Zapiekanka powinna teraz wylądować w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po 35 minutach będzie już gotowa, a na 10 minut przed końcem możesz ją jeszcze oprószyć z wierzchu serem żółtym. Podawaj z ulubionym sosem. Może koperkowym? Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także