Trójkątne gołąbki w domowym sosie pomidorowym

Tradycyjny przepis na obiad- trójkątne gołąbki pokochasz od pierwszego kęsa. Prezentują się i smakują po prostu obłędnie.

Obrazek
Ewa

Przepis na gołąbki

Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Tradycyjnie powstają z białej kapusty, chociaż w niektórych wersjach wykorzystuje się również włoską odmianę. Są sycące i pyszne, a podczas odgrzewania tylko zyskują na smaku. Dziś mamy dla ciebie przepis na wyjątkowe gołąbki w trójkątnym wydaniu. Dzięki temu przygotowanie kapusty do gołąbków jest jeszcze prostsze. Całość zanurzyliśmy w domowym sosie pomidorowym z odrobiną śmietanki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Trójkątne gołąbki

Składniki:

  • 1 kapusta biała na gołąbki

Farsz

         
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos

       
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 18%

Sposób przygotowania:

Z kapusty wytnij twardy głąb. Pokrój kapustę w trzy grube plastry i wrzuć do garnka z gorącą wodą. Gotuj, aż liście zaczną mięknąć.

Trójkątne gołąbki- Pyszności
Trójkątne gołąbki- Pyszności

Przejdź do przygotowania farszu. Mięso mielone przełóż do miski. dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: słodką paprykę, majeranek, kmin rzymski, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Trójkątne gołąbki- Pyszności
Trójkątne gołąbki- Pyszności

Weź do ręki porcję farszu i uformuj kulkę. Ułóż ją na długiej porcji ugotowanej kapusty i zawiń w trójkąt. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. To o wiele prostsze niż myślisz.

Trójkątne gołąbki- Pyszności
Trójkątne gołąbki- Pyszności

Przygotuj sos. W garnku rozpuść mało i dodaj do niego pomidory krojone. Wlej bulion, śmietankę 18%, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Na dnie brytfanki umieść liście kapusty- zapobiegną przypaleniu i przywieraniu. Ułóż przygotowane gołąbki i zalej całość przygotowanym sosem. Przykryj i zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj całość na małym ogniu przez godzinę.

Trójkątne gołąbki- Pyszności
Trójkątne gołąbki- Pyszności

Gotowe gołąbki wyłóż na talerz i polej sosem. Udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i podaj swoim bliskim.

Smacznego!

Trójkątne gołąbki- Pyszności
Trójkątne gołąbki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀