Trójkątne gołąbki w domowym sosie pomidorowym
29.01.2023 16:22, aktual.: 20.03.2024 11:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tradycyjny przepis na obiad- trójkątne gołąbki pokochasz od pierwszego kęsa. Prezentują się i smakują po prostu obłędnie.
Przepis na gołąbki
Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Tradycyjnie powstają z białej kapusty, chociaż w niektórych wersjach wykorzystuje się również włoską odmianę. Są sycące i pyszne, a podczas odgrzewania tylko zyskują na smaku. Dziś mamy dla ciebie przepis na wyjątkowe gołąbki w trójkątnym wydaniu. Dzięki temu przygotowanie kapusty do gołąbków jest jeszcze prostsze. Całość zanurzyliśmy w domowym sosie pomidorowym z odrobiną śmietanki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Trójkątne gołąbki
Składniki:
- 1 kapusta biała na gołąbki
Farsz
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos
- 2 łyżki masła
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 ml śmietanki 18%
Sposób przygotowania:
Z kapusty wytnij twardy głąb. Pokrój kapustę w trzy grube plastry i wrzuć do garnka z gorącą wodą. Gotuj, aż liście zaczną mięknąć.
Przejdź do przygotowania farszu. Mięso mielone przełóż do miski. dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: słodką paprykę, majeranek, kmin rzymski, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Weź do ręki porcję farszu i uformuj kulkę. Ułóż ją na długiej porcji ugotowanej kapusty i zawiń w trójkąt. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. To o wiele prostsze niż myślisz.
Przygotuj sos. W garnku rozpuść mało i dodaj do niego pomidory krojone. Wlej bulion, śmietankę 18%, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Na dnie brytfanki umieść liście kapusty- zapobiegną przypaleniu i przywieraniu. Ułóż przygotowane gołąbki i zalej całość przygotowanym sosem. Przykryj i zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj całość na małym ogniu przez godzinę.
Gotowe gołąbki wyłóż na talerz i polej sosem. Udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i podaj swoim bliskim.
Smacznego!