Sałatka pieczarkowa na święta. Nim pokroisz grzyby, zrób 1 rzecz, bo będzie do wyrzucenia
Sałatka pieczarkowa z jajkiem świetnie pasować będzie nie tylko jako jedno z dań na Boże Narodzenie, ale również codzienna, pyszna przekąska. Wystarczy kilka składników, chwila krojenia i mamy gotową miskę pełną pyszności.
27.11.2023 | aktual.: 27.11.2023 13:22
Chociaż wśród sałatek na święta króluje kultowa jarzynowa, to sałatka pieczarkowa z jajkiem depcze jej po piętach. Sałatka ta zniknie z naszych talerzy błyskawicznie i nie obędzie się bez próśb o dokładkę. Jest to idealny pomysł na przystawkę podczas spotkania rodzinnego, domówki lub po prostu pyszną kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
Zanim pieczarki trafią do naszej sałatki, powinniśmy poddać je obróbce termicznej. Dzięki temu stają się one bardziej miękkie, ale nadal jędrne i elastyczne. Co więcej, dłużej mogą pozostać w sałatce bez obawy, że się zepsują. Chociaż tego specjalnie obawiać się nie trzeba, bo ta sałatka jest tak smaczna, że raczej nie zostanie nic na kolejny dzień.
Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę proste. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos. W tym przepisie na sałatkę pieczarkową z jajkiem, do sosu dodajemy dodatkowo 2 rodzaje papryki. Dzięki temu sałatka nie jest mdła i nijaka. Pieczarki i jajka same w sobie nie mają wyraźnego smaku, dlatego trzeba je odpowiednio doprawić.
Zobacz także
Składniki:
- 8 jajek,
- 400 g pieczarek,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
- 2 łyżeczki musztardy ostrej,
- por,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie obierz je ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Wrzuć je do osolonej wody i gotuj przez około 10 minut, aż zmiękną. Odcedź je i ostudź. Pokrój w drobną kostkę.
- Por umyj i drobno posiekaj. Możesz zamienić go również na cebulę dymkę.
- W małej miseczce połącz majonez, musztardę, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz.
- Gotowy sos wlej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.