PrzepisWegetariańskaSałatka pieczarkowa na święta. Nim pokroisz grzyby, zrób 1 rzecz, bo będzie do wyrzucenia

Sałatka pieczarkowa na święta. Nim pokroisz grzyby, zrób 1 rzecz, bo będzie do wyrzucenia

Sałatka pieczarkowa - Pyszności
Sałatka pieczarkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | OlyaSolodenko
27.11.2023 09:21, aktualizacja: 27.11.2023 13:22

Sałatka pieczarkowa z jajkiem świetnie pasować będzie nie tylko jako jedno z dań na Boże Narodzenie, ale również codzienna, pyszna przekąska. Wystarczy kilka składników, chwila krojenia i mamy gotową miskę pełną pyszności.

Chociaż wśród sałatek na święta króluje kultowa jarzynowa, to sałatka pieczarkowa z jajkiem depcze jej po piętach. Sałatka ta zniknie z naszych talerzy błyskawicznie i nie obędzie się bez próśb o dokładkę. Jest to idealny pomysł na przystawkę podczas spotkania rodzinnego, domówki lub po prostu pyszną kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka pieczarkowa z jajkiem

Zanim pieczarki trafią do naszej sałatki, powinniśmy poddać je obróbce termicznej. Dzięki temu stają się one bardziej miękkie, ale nadal jędrne i elastyczne. Co więcej, dłużej mogą pozostać w sałatce bez obawy, że się zepsują. Chociaż tego specjalnie obawiać się nie trzeba, bo ta sałatka jest tak smaczna, że raczej nie zostanie nic na kolejny dzień.

Sałatka pieczarkowa - Pyszności
Sałatka pieczarkowa - Pyszności© Canva | OlyaSolodenko

Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę proste. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos. W tym przepisie na sałatkę pieczarkową z jajkiem, do sosu dodajemy dodatkowo 2 rodzaje papryki. Dzięki temu sałatka nie jest mdła i nijaka. Pieczarki i jajka same w sobie nie mają wyraźnego smaku, dlatego trzeba je odpowiednio doprawić.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 400 g pieczarek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej,
  • por,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie obierz je ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Wrzuć je do osolonej wody i gotuj przez około 10 minut, aż zmiękną. Odcedź je i ostudź. Pokrój w drobną kostkę.
  3. Por umyj i drobno posiekaj. Możesz zamienić go również na cebulę dymkę.
  4. W małej miseczce połącz majonez, musztardę, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz.
  5. Gotowy sos wlej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także