PrzepisKuchnia greckaWcale nie z marchewką. Prawdziwą rybę po grecku robi się zupełnie inaczej

Wcale nie z marchewką. Prawdziwą rybę po grecku robi się zupełnie inaczej

Ryba po grecku
Ryba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2023 14:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z rybą po grecku jest tak, jak ze śledziem po japońsku czy plackami po węgiersku - mimo że potrawy te mogą wydawać się delikatesami ze świata, są polskimi specjałami, wyłącznie u nas znanymi i jadanymi. Gdzieś jednak tkwią ich korzenie. Tych w przypadku ryby po grecku rzeczywiście upatrywać można w śródziemnomorskiej kuchni.

Polska ryba po grecku nie jest odwzorowaniem smaków śródziemnomorskich, a pewną ich interpretacją. Przepis powstał najpewniej na podstawie skojarzeń z popularnymi daniami greckimi, takimi jak psari plaki czy musaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Prawdziwa" ryba po grecku. Czym się różni od naszej?

W psari plaki ryba jest duszona lub zapiekana w gęstym sosie warzywnym i podawana na ciepło z kawałkiem świeżego chleba lub pity. Ciekawostką jest, że dla Greków największym delikatesem jest głowa ryby, która ma smak przypominający słonawe anchois. Sama nazwa psari plaki oznacza tyle, co ryba duszona (lub pieczona) na blasze z warzywami.

Do przygotowania psari plaki używa się przede wszystkim świeżych pomidorów i dobrej jakości oliwy z oliwek, która dodaje lekkiej goryczki i jest świetnym nośnikiem smaku. Nierzadko elementem dania jest czerwone wytrawne wino, a także sok z cytryny oraz spora ilość oregano i czosnku. Co do przypraw - soli i pieprzu używa się z umiarem, aby nie przysłoniły dania.

Jak więc wypada polski przepis na tle greckiego? Rybę po grecku najczęściej smażymy, a nie dusimy, podajemy na zimno, a nie na ciepło. Różnią się także warzywa i przyprawy, których używamy: to głównie marchewka, seler, pietruszka i cebula. Natomiast w krajach śródziemnomorskich są to głównie pomidory, bywa też, że pojawiają się bakłażan i cukinia.

Psari plaki z serem feta
Psari plaki z serem feta© Adobe Stock

Ryba po grecku z Grecji. Przepis na psari plaki na Wigilię

Do przygotowania psari plaki potrzebujemy całej ryby lub filetów. Na każdy kilogram rybiego mięsa potrzeba kilogram sosu pomidorowego. Najlepszym wyborem będzie sos przygotowany z przetartych pomidorów, ale możemy również zdecydować się na warzywa z puszki lub passatę pomidorową. Pozostałe składniki to cebula (około pół kilograma), natka pietruszki i 4 ząbki czosnku. Jeżeli pragniemy wzbogacić nasze danie o dodatkowe warzywa, wystarczy dodać czerwoną paprykę. Składniki te uzupełnia około 150 ml oliwy oraz przyprawy: dwa listki laurowe, łyżeczka oregano i sól.

Cebulę i czosnek powinniśmy pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć, aż warzywa zaczną błyszczeć. Jeżeli zdecydujemy się na dodanie papryki, powinniśmy dodać ją do cebuli (pokrojoną w cienkie plasterki) i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub sos pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i liście laurowe. Całość solimy. Gotujemy przez około 10 minut.

Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do niego rybę posoloną i posypaną oregano, a następnie polewamy wszystko oliwą. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Najlepiej, aby ryba piekła się zarówno od dołu, jak i od góry przez około 30 - 40 minut, tak aby kawałki ryby były dobrze upieczone, ale nie przesuszone. Grecka psari plaki smakuje najbardziej wyśmienicie podane z delikatnym białym pieczywem, na przykład bagietką.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także