PrzepisPrzekąskiTen przepis na ziemniaki przeniesie cię do Grecji. Wszystkie składniki masz już w domu

Ten przepis na ziemniaki przeniesie cię do Grecji. Wszystkie składniki masz już w domu

Temperatury spadły już poniżej 10 stopni, a wielu z nas wraca myślami do gorących wakacji. Jeśli chcesz przenieść się myślami na grecką plażę, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone ziemniaczki. To kwintesencja greckiego smaku.

Ziemniaki po grecku - najprostszy przepis
Ziemniaki po grecku - najprostszy przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.10.2023 14:28

Kuchnia śródziemnomorska zjednała sobie rzeszę fanów na całym świecie. Trudno się temu dziwić, bowiem mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego potrafią w kuchnie jak nikt inny. Potrawy są proste, świeże i niezwykle aromatyczne. Szczególną popularnością cieszy się kuchnia grecka, słynąca z potraw takich jak souvlaki, bifteki, pita, mousaka czy gyros.

Przedstawiamy przepis na pieczone ziemniaki po grecku. Można podać je w formie przystawki, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do pieczonego czy grillowanego mięsa. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podstawą kuchni greckiej są świeże składniki

Kuchnia śródziemnomorska jest naprawdę prosta. Każdy przepis bazuje na ogólnodostępnych składnikach, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Kluczowa jest za to jakość i świeżość składników.

Grecy używają wyłącznie świeżych produktów, a dodatki, takie jak feta czy oliwa są możliwie jak najwyższej jakości. Jeśli planujesz grecką ucztę, zadbaj o to, aby składniki takie jak wspomniana oliwa czy ser miały certyfikat jakości ChNP, które świadczą o tym, że zostały wyprodukowane w Grecji. Polskie "podróbki" całkowicie zmienią smak dania. Na szczęście, większość certyfikowanych produktów znajdziesz w dużych marketach, podczas tygodnia greckiego.

Pieczone ziemniaki po grecku — przepis

Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków do pieczenia,
  • cytryna,
  • oregano,
  • oliwa extra virgin,
  • cztery ząbki czosnku,
  • cztery łyżki miodu,
  • oryginalna, grecka feta,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny. Gotuj je przez 10-15 minut, aż lekko zmiękną.
  2. Podgotowane ziemniaki odcedź, a następnie, przesyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok ziemniaków połóż nieobrane ząbki czosnku. Posyp je solą, pieprzem oraz oregano, a na końcu, polej je chlustem oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 20-30 minut, aż staną się rumiane.
  3. W międzyczasie przygotuj dip. Do malaksera wrzuć odsączoną z serwatki fetę i dodaj do niej cztery łyżki miodu, łyżkę soku z cytryny, a także pół łyżeczki oregano. Całość zblenduj na gładki krem.
  4. Dip przełóż na duży talerz, a następnie, połóż na nim upieczone ziemniaki.
Wybrane dla Ciebie