WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ten przepis na ziemniaki przeniesie cię do Grecji. Wszystkie składniki masz już w domu

Temperatury spadły już poniżej 10 stopni, a wielu z nas wraca myślami do gorących wakacji. Jeśli chcesz przenieść się myślami na grecką plażę, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone ziemniaczki. To kwintesencja greckiego smaku.

Ziemniaki po grecku - najprostszy przepisZiemniaki po grecku - najprostszy przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia śródziemnomorska zjednała sobie rzeszę fanów na całym świecie. Trudno się temu dziwić, bowiem mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego potrafią w kuchnie jak nikt inny. Potrawy są proste, świeże i niezwykle aromatyczne. Szczególną popularnością cieszy się kuchnia grecka, słynąca z potraw takich jak souvlaki, bifteki, pita, mousaka czy gyros.

Przedstawiamy przepis na pieczone ziemniaki po grecku. Można podać je w formie przystawki, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do pieczonego czy grillowanego mięsa. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Podstawą kuchni greckiej są świeże składniki

Kuchnia śródziemnomorska jest naprawdę prosta. Każdy przepis bazuje na ogólnodostępnych składnikach, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Kluczowa jest za to jakość i świeżość składników.

Grecy używają wyłącznie świeżych produktów, a dodatki, takie jak feta czy oliwa są możliwie jak najwyższej jakości. Jeśli planujesz grecką ucztę, zadbaj o to, aby składniki takie jak wspomniana oliwa czy ser miały certyfikat jakości ChNP, które świadczą o tym, że zostały wyprodukowane w Grecji. Polskie "podróbki" całkowicie zmienią smak dania. Na szczęście, większość certyfikowanych produktów znajdziesz w dużych marketach, podczas tygodnia greckiego.

Pieczone ziemniaki po grecku — przepis

Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków do pieczenia,
  • cytryna,
  • oregano,
  • oliwa extra virgin,
  • cztery ząbki czosnku,
  • cztery łyżki miodu,
  • oryginalna, grecka feta,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny. Gotuj je przez 10-15 minut, aż lekko zmiękną.
  2. Podgotowane ziemniaki odcedź, a następnie, przesyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok ziemniaków połóż nieobrane ząbki czosnku. Posyp je solą, pieprzem oraz oregano, a na końcu, polej je chlustem oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 20-30 minut, aż staną się rumiane.
  3. W międzyczasie przygotuj dip. Do malaksera wrzuć odsączoną z serwatki fetę i dodaj do niej cztery łyżki miodu, łyżkę soku z cytryny, a także pół łyżeczki oregano. Całość zblenduj na gładki krem.
  4. Dip przełóż na duży talerz, a następnie, połóż na nim upieczone ziemniaki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze