Ten przepis na ziemniaki przeniesie cię do Grecji. Wszystkie składniki masz już w domu

Temperatury spadły już poniżej 10 stopni, a wielu z nas wraca myślami do gorących wakacji. Jeśli chcesz przenieść się myślami na grecką plażę, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone ziemniaczki. To kwintesencja greckiego smaku.

Ziemniaki po grecku - najprostszy przepisZiemniaki po grecku - najprostszy przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kuchnia śródziemnomorska zjednała sobie rzeszę fanów na całym świecie. Trudno się temu dziwić, bowiem mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego potrafią w kuchnie jak nikt inny. Potrawy są proste, świeże i niezwykle aromatyczne. Szczególną popularnością cieszy się kuchnia grecka, słynąca z potraw takich jak souvlaki, bifteki, pita, mousaka czy gyros.

Przedstawiamy przepis na pieczone ziemniaki po grecku. Można podać je w formie przystawki, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do pieczonego czy grillowanego mięsa. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Podstawą kuchni greckiej są świeże składniki

Kuchnia śródziemnomorska jest naprawdę prosta. Każdy przepis bazuje na ogólnodostępnych składnikach, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Kluczowa jest za to jakość i świeżość składników.

Grecy używają wyłącznie świeżych produktów, a dodatki, takie jak feta czy oliwa są możliwie jak najwyższej jakości. Jeśli planujesz grecką ucztę, zadbaj o to, aby składniki takie jak wspomniana oliwa czy ser miały certyfikat jakości ChNP, które świadczą o tym, że zostały wyprodukowane w Grecji. Polskie "podróbki" całkowicie zmienią smak dania. Na szczęście, większość certyfikowanych produktów znajdziesz w dużych marketach, podczas tygodnia greckiego.

Pieczone ziemniaki po grecku — przepis

Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków do pieczenia,
  • cytryna,
  • oregano,
  • oliwa extra virgin,
  • cztery ząbki czosnku,
  • cztery łyżki miodu,
  • oryginalna, grecka feta,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny. Gotuj je przez 10-15 minut, aż lekko zmiękną.
  2. Podgotowane ziemniaki odcedź, a następnie, przesyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok ziemniaków połóż nieobrane ząbki czosnku. Posyp je solą, pieprzem oraz oregano, a na końcu, polej je chlustem oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 20-30 minut, aż staną się rumiane.
  3. W międzyczasie przygotuj dip. Do malaksera wrzuć odsączoną z serwatki fetę i dodaj do niej cztery łyżki miodu, łyżkę soku z cytryny, a także pół łyżeczki oregano. Całość zblenduj na gładki krem.
  4. Dip przełóż na duży talerz, a następnie, połóż na nim upieczone ziemniaki.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali