Udawany kogut. Przepis dostałem od greckiej kucharki
Psewdopeteinos lub psewdokokerel – czyli udawany kogut, tak mieszkańcy Limnos nazywają to tradycyjne danie, w którym bakłażan podszywa się pod udko drobiowe.
08.10.2023 19:25
Przepisem na nie podzieliła się ze mną autorka świetnej książki kucharskiej Sofia Hapsi, która dokumentuje lokalne tradycje kulinarne. Jedna z nich polegała na tym, że kobiety z Limnos, sąsiadki z tej samej wioski, zbierały się raz na jakiś czas i wspólnie przygotowywały sterty makaronu o nazwie flomaria (na bazie koziego lub owczego mleka). Spędzały razem kilka godzin, opowiadały sobie historie, popijały wino, po czym wracały do domów z zapasem makaronu. Dziś to wspólnotowe doświadczenie jest już rzadkością, wciąż jednak zdarzają się gospodynie lub gospodarze, którzy twierdzą, że kupny flomaria nigdy nie przebije domowego.
I choć pewnie mają rację, to pseudokokerel z każdym makaronem smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki tego dania pasują do siebie jak puzzle i wzajemnie się dopełniają – bakłażan, cebula, pomidory, cynamon, kumin, świeże zioła. Lepsza mieszanka być może nie istnieje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka,
- 5-7 łyżek oliwy,
- natka pietruszki,
- świeże oregano,
- tymianek,
- suszone oregano,
- mielona papryka (słodka lub ostra w zależności od upodobań),
- szczypta mielonego cynamonu,
- szczypta mielonego kuminu,
- 1 szklanka wody,
- 1 plaster fety (około 50 gramów),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w grubą kostkę. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie 5–7 minut, aż się zezłocą.
- Dodaj cebulę posiekaną w pióra i drobno pokrojony czosnek. Po 2–3 minutach, gdy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i zioła, a następnie pomidory (jeśli używasz świeżych, pokrój je w kostkę).
- Wymieszaj. Dolej wodę i duś pod przykryciem około 30 minut. Danie będzie gotowe, gdy bakłażany całkowicie zmiękną, większość wody wyparuje, a sos mocno zgęstnieje.
- Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp pokruszoną fetą i skrop oliwą.
Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"