Udawany kogut. Przepis dostałem od greckiej kucharki
Psewdopeteinos lub psewdokokerel – czyli udawany kogut, tak mieszkańcy Limnos nazywają to tradycyjne danie, w którym bakłażan podszywa się pod udko drobiowe.
08.10.2023 19:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepisem na nie podzieliła się ze mną autorka świetnej książki kucharskiej Sofia Hapsi, która dokumentuje lokalne tradycje kulinarne. Jedna z nich polegała na tym, że kobiety z Limnos, sąsiadki z tej samej wioski, zbierały się raz na jakiś czas i wspólnie przygotowywały sterty makaronu o nazwie flomaria (na bazie koziego lub owczego mleka). Spędzały razem kilka godzin, opowiadały sobie historie, popijały wino, po czym wracały do domów z zapasem makaronu. Dziś to wspólnotowe doświadczenie jest już rzadkością, wciąż jednak zdarzają się gospodynie lub gospodarze, którzy twierdzą, że kupny flomaria nigdy nie przebije domowego.
I choć pewnie mają rację, to pseudokokerel z każdym makaronem smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki tego dania pasują do siebie jak puzzle i wzajemnie się dopełniają – bakłażan, cebula, pomidory, cynamon, kumin, świeże zioła. Lepsza mieszanka być może nie istnieje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka,
- 5-7 łyżek oliwy,
- natka pietruszki,
- świeże oregano,
- tymianek,
- suszone oregano,
- mielona papryka (słodka lub ostra w zależności od upodobań),
- szczypta mielonego cynamonu,
- szczypta mielonego kuminu,
- 1 szklanka wody,
- 1 plaster fety (około 50 gramów),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w grubą kostkę. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie 5–7 minut, aż się zezłocą.
- Dodaj cebulę posiekaną w pióra i drobno pokrojony czosnek. Po 2–3 minutach, gdy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i zioła, a następnie pomidory (jeśli używasz świeżych, pokrój je w kostkę).
- Wymieszaj. Dolej wodę i duś pod przykryciem około 30 minut. Danie będzie gotowe, gdy bakłażany całkowicie zmiękną, większość wody wyparuje, a sos mocno zgęstnieje.
- Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp pokruszoną fetą i skrop oliwą.
Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"