InspiracjeUdawany kogut. Przepis dostałem od greckiej kucharki

Udawany kogut. Przepis dostałem od greckiej kucharki

MAKARON Z BAKŁAŻANEM
MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta
08.10.2023 19:25

Psewdopeteinos lub psewdokokerel – czyli udawany kogut, tak mieszkańcy Limnos nazywają to tradycyjne danie, w którym bakłażan podszywa się pod udko drobiowe.

Przepisem na nie podzieliła się ze mną autorka świetnej książki kucharskiej Sofia Hapsi, która dokumentuje lokalne tradycje kulinarne. Jedna z nich polegała na tym, że kobiety z Limnos, sąsiadki z tej samej wioski, zbierały się raz na jakiś czas i wspólnie przygotowywały sterty makaronu o nazwie flomaria (na bazie koziego lub owczego mleka). Spędzały razem kilka godzin, opowiadały sobie historie, popijały wino, po czym wracały do domów z zapasem makaronu. Dziś to wspólnotowe doświadczenie jest już rzadkością, wciąż jednak zdarzają się gospodynie lub gospodarze, którzy twierdzą, że kupny flomaria nigdy nie przebije domowego.

I choć pewnie mają rację, to pseudokokerel z każdym makaronem smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki tego dania pasują do siebie jak puzzle i wzajemnie się dopełniają – bakłażan, cebula, pomidory, cynamon, kumin, świeże zioła. Lepsza mieszanka być może nie istnieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

MAKARON Z BAKŁAŻANEM

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka,
  • 5-7 łyżek oliwy,
  • natka pietruszki,
  • świeże oregano,
  • tymianek,
  • suszone oregano,
  • mielona papryka (słodka lub ostra w zależności od upodobań),
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 plaster fety (około 50 gramów),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj i pokrój w grubą kostkę. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie 5–7 minut, aż się zezłocą.
  2. Dodaj cebulę posiekaną w pióra i drobno pokrojony czosnek. Po 2–3 minutach, gdy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i zioła, a następnie pomidory (jeśli używasz świeżych, pokrój je w kostkę).
  3. Wymieszaj. Dolej wodę i duś pod przykryciem około 30 minut. Danie będzie gotowe, gdy bakłażany całkowicie zmiękną, większość wody wyparuje, a sos mocno zgęstnieje.
  4. Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp pokruszoną fetą i skrop oliwą.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także