Udawany kogut. Przepis dostałem od greckiej kucharki

Psewdopeteinos lub psewdokokerel – czyli udawany kogut, tak mieszkańcy Limnos nazywają to tradycyjne danie, w którym bakłażan podszywa się pod udko drobiowe.

MAKARON Z BAKŁAŻANEM MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Przepisem na nie podzieliła się ze mną autorka świetnej książki kucharskiej Sofia Hapsi, która dokumentuje lokalne tradycje kulinarne. Jedna z nich polegała na tym, że kobiety z Limnos, sąsiadki z tej samej wioski, zbierały się raz na jakiś czas i wspólnie przygotowywały sterty makaronu o nazwie flomaria (na bazie koziego lub owczego mleka). Spędzały razem kilka godzin, opowiadały sobie historie, popijały wino, po czym wracały do domów z zapasem makaronu. Dziś to wspólnotowe doświadczenie jest już rzadkością, wciąż jednak zdarzają się gospodynie lub gospodarze, którzy twierdzą, że kupny flomaria nigdy nie przebije domowego.

I choć pewnie mają rację, to pseudokokerel z każdym makaronem smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki tego dania pasują do siebie jak puzzle i wzajemnie się dopełniają – bakłażan, cebula, pomidory, cynamon, kumin, świeże zioła. Lepsza mieszanka być może nie istnieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

MAKARON Z BAKŁAŻANEM

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka,
  • 5-7 łyżek oliwy,
  • natka pietruszki,
  • świeże oregano,
  • tymianek,
  • suszone oregano,
  • mielona papryka (słodka lub ostra w zależności od upodobań),
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 plaster fety (około 50 gramów),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj i pokrój w grubą kostkę. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie 5–7 minut, aż się zezłocą.
  2. Dodaj cebulę posiekaną w pióra i drobno pokrojony czosnek. Po 2–3 minutach, gdy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i zioła, a następnie pomidory (jeśli używasz świeżych, pokrój je w kostkę).
  3. Wymieszaj. Dolej wodę i duś pod przykryciem około 30 minut. Danie będzie gotowe, gdy bakłażany całkowicie zmiękną, większość wody wyparuje, a sos mocno zgęstnieje.
  4. Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp pokruszoną fetą i skrop oliwą.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia