Jesz często cebulę? Sprawdź, jak bardzo to wpływa na twój organizm
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw. W polskiej kuchni jest nieodłącznym elementem. Jest bowiem składnikiem niemal każdego dania. Świetnie smakuje na surowo, ale też po poddaniu obróbce cieplnej. Jej codzienne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.
16.05.2023 | aktual.: 16.05.2023 10:17
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z leczniczych właściwości cebuli. Nie bez powodu jest ona uprawiana w niemal każdym zakątku świata. Wyróżniamy wiele odmian cebuli zwyczajnej. Najpopularniejsza jest jednak cebula żółta, fioletowa i szalotka.
Szukasz pomysłu na przekąskę z cebulą? Wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną z marynowaną cebulką na grilla
Cebula ma magiczne właściwości. Włącz ją do codziennej diety
Cebula ma potężne walory smakowe i potrafi odmienić każdą potrawę. Warto spożywać ją również ze względu na cenne właściwości. Jeśli zależy nam na zdrowiu, powinna stać się elementem naszej codziennej diety. Cebula zawiera moc soli mineralnych, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.
Zobacz także
Co więcej, w tym warzywie znajdują się również flawonoidy, które są antyutleniaczami o właściwościach antynowotworowych. Jedzenie cebuli zmniejsza też ryzyko zapadania na choroby serca i wpływa pozytywnie na metabolizm. Ponadto jest niskokaloryczna, więc można ją jeść, nie martwiąc się o zbędne kalorie, a tym bardziej o cholesterol.
Warto jeść cebulę na surowo, ponieważ pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu. Jeśli nie lubimy jednak jej ostrego smaku bądź zapachu, przemyćmy ją do diety podsmażoną na patelni bądź pieczoną w piekarniku jako dodatek do mięs czy sosów. W takim przypadku możemy postawić również na cebulę fioletową, która jest znacznie łagodniejsza w smaku i tak samo bogata w odżywcze składniki, jak jej jasna odmiana.
Cebula na przeziębienie. Syrop z cebuli działa jak magiczna różdżka
Syrop z cebuli na przeziębienie to przepis, który powinien znać każdy z nas.
Składniki:
- niepełna szklanka cukru,
- 4 cebule,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekamy w kostkę i wkładamy do słoika, przekładając ją cukrem.
- Odstawiamy słoik na kilka godzin w ciepłe miejsce.
- Odcedzamy cebulę, a do soku dodajemy miód i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy składniki.
Syrop z cebuli należy spożyć w terminie 14 dni. W trakcie choroby należy spożywać 2-3 kieliszki syropu z cebuli dziennie.