Jesz często cebulę? Sprawdź, jak bardzo to wpływa na twój organizm

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw. W polskiej kuchni jest nieodłącznym elementem. Jest bowiem składnikiem niemal każdego dania. Świetnie smakuje na surowo, ale też po poddaniu obróbce cieplnej. Jej codzienne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Cebula ma magiczne właściwości. Fot. PixabayCebula ma magiczne właściwości. Fot. Pixabay

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z leczniczych właściwości cebuli. Nie bez powodu jest ona uprawiana w niemal każdym zakątku świata. Wyróżniamy wiele odmian cebuli zwyczajnej. Najpopularniejsza jest jednak cebula żółta, fioletowa i szalotka.

Szukasz pomysłu na przekąskę z cebulą? Wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną z marynowaną cebulką na grilla

Cebula ma magiczne właściwości. Włącz ją do codziennej diety

Cebula ma potężne walory smakowe i potrafi odmienić każdą potrawę. Warto spożywać ją również ze względu na cenne właściwości. Jeśli zależy nam na zdrowiu, powinna stać się elementem naszej codziennej diety. Cebula zawiera moc soli mineralnych, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.

Co więcej, w tym warzywie znajdują się również flawonoidy, które są antyutleniaczami o właściwościach antynowotworowych. Jedzenie cebuli zmniejsza też ryzyko zapadania na choroby serca i wpływa pozytywnie na metabolizm. Ponadto jest niskokaloryczna, więc można ją jeść, nie martwiąc się o zbędne kalorie, a tym bardziej o cholesterol.

Warto jeść cebulę na surowo, ponieważ pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu. Jeśli nie lubimy jednak jej ostrego smaku bądź zapachu, przemyćmy ją do diety podsmażoną na patelni bądź pieczoną w piekarniku jako dodatek do mięs czy sosów. W takim przypadku możemy postawić również na cebulę fioletową, która jest znacznie łagodniejsza w smaku i tak samo bogata w odżywcze składniki, jak jej jasna odmiana.

Cebula ma magiczne właściwości. Fot. Pixabay
Cebula ma magiczne właściwości. Fot. Pixabay

Cebula na przeziębienie. Syrop z cebuli działa jak magiczna różdżka

Syrop z cebuli na przeziębienie to przepis, który powinien znać każdy z nas.

Składniki: 

  • niepełna szklanka cukru,
  • 4 cebule,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę drobno siekamy w kostkę i wkładamy do słoika, przekładając ją cukrem.
  2. Odstawiamy słoik na kilka godzin w ciepłe miejsce.
  3. Odcedzamy cebulę, a do soku dodajemy miód i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy składniki.

Syrop z cebuli należy spożyć w terminie 14 dni. W trakcie choroby należy spożywać 2-3 kieliszki syropu z cebuli dziennie.

Cebula. Przepis na syrop z cebuli. Fot.AdobeStock
Cebula. Przepis na syrop z cebuli. Fot.AdobeStock
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem