Takich bakłażanów nie sposób odmówić. Nieziemsko chrupią i niesamowicie smakują

Bakłażany w chrupiącym cieście to pyszny przepis na zaskakującą przekąskę. Tak podane warzywa znikną ze stołu w mgnieniu oka.

Sałatka szwabska Magdy Gessler- Pyszności, źródło:CanvaSałatka szwabska Magdy Gessler- Pyszności, źródło:Canva
Ewa

Chociaż wśród przekąsek najczęściej królują cebulowe krążki, to ten bakłażan deklasuje je już od pierwszego kęsa. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, nie spodziewałam się, że zrobią aż taką furorę. Prosta panierka z mąki, jajek oraz bułki tartej pięknie okrywa plasterki bakłażana. Całość świetnie ogrywają proste przyprawy: czosnek, papryka i kmin rzymski. Możesz zaserwować je nie tylko jako przekąskę, ale również zamiennik mięsa do obiadu. Nie znam smaczniejszego przepisu na bakłażan, sięgają po niego nawet niejadki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Bakłażan w cieście

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1.5 szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka kminu rzymskiego.

Sposób przygotowania:

1. Z bakłażana odcinam jego górną część i obieram ze skórki. Warzywo kroję w średniej grubości plastry i każdy z nich nacinam tak, jak na wideo oraz na poniższym zdjęciu.

Obrany i nacięty bakłażan- Pyszności
Obrany i nacięty bakłażan- Pyszności

2. Kawałki bakłażana wrzucam do wody. Gotuję przez 5 minut, wyciągam łyżką cedzakową i odkładam do wystudzenia.

3. Następnie z naciętych końców zaplatam warkoczyk, podobnie jak przy pieczeniu chałki. Dół zabezpieczam wykałaczką, aby się nie rozwiązywał.

Smażone bakłażany w cieście- Pyszności
Smażone bakłażany w cieście- Pyszności

4. Do bułki tartej przed panierowaniem dodaję suszoną paprykę, granulowany czosnek oraz kmin rzymski i dokładnie mieszam. Dzięki temu nasz bakłażan nabierze smaku, a przyprawy równomiernie otulą smażone kawałki warzywa.

5. Warzywa obtaczam po kolei w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

6. Bakłażany wrzucam na rozgrzany, głęboki olej. Smażę przez 3-4 minuty z każdej strony, aż kąski apetycznie się zarumienią. Usmażony bakłażan przekładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Bakłażany w cieście- Pyszności
Bakłażany w cieście- Pyszności

7. Chrupiące bakłażan

Obrazek
Bakłażany w cieście- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"