Takich bakłażanów nie sposób odmówić. Nieziemsko chrupią i niesamowicie smakują
Bakłażany w chrupiącym cieście to pyszny przepis na zaskakującą przekąskę. Tak podane warzywa znikną ze stołu w mgnieniu oka.
31.07.2023 13:29
Chociaż wśród przekąsek najczęściej królują cebulowe krążki, to ten bakłażan deklasuje je już od pierwszego kęsa. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, nie spodziewałam się, że zrobią aż taką furorę. Prosta panierka z mąki, jajek oraz bułki tartej pięknie okrywa plasterki bakłażana. Całość świetnie ogrywają proste przyprawy: czosnek, papryka i kmin rzymski. Możesz zaserwować je nie tylko jako przekąskę, ale również zamiennik mięsa do obiadu. Nie znam smaczniejszego przepisu na bakłażan, sięgają po niego nawet niejadki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Bakłażan w cieście
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1.5 szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka suszonego czosnku,
- łyżka kminu rzymskiego.
Sposób przygotowania:
1. Z bakłażana odcinam jego górną część i obieram ze skórki. Warzywo kroję w średniej grubości plastry i każdy z nich nacinam tak, jak na wideo oraz na poniższym zdjęciu.
2. Kawałki bakłażana wrzucam do wody. Gotuję przez 5 minut, wyciągam łyżką cedzakową i odkładam do wystudzenia.
3. Następnie z naciętych końców zaplatam warkoczyk, podobnie jak przy pieczeniu chałki. Dół zabezpieczam wykałaczką, aby się nie rozwiązywał.
4. Do bułki tartej przed panierowaniem dodaję suszoną paprykę, granulowany czosnek oraz kmin rzymski i dokładnie mieszam. Dzięki temu nasz bakłażan nabierze smaku, a przyprawy równomiernie otulą smażone kawałki warzywa.
5. Warzywa obtaczam po kolei w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.