PrzepisTakich bakłażanów nie sposób odmówić. Nieziemsko chrupią i niesamowicie smakują

Takich bakłażanów nie sposób odmówić. Nieziemsko chrupią i niesamowicie smakują

Sałatka szwabska Magdy Gessler- Pyszności, źródło:Canva
Sałatka szwabska Magdy Gessler- Pyszności, źródło:Canva
Ewa
31.07.2023 13:29

Bakłażany w chrupiącym cieście to pyszny przepis na zaskakującą przekąskę. Tak podane warzywa znikną ze stołu w mgnieniu oka.

Chociaż wśród przekąsek najczęściej królują cebulowe krążki, to ten bakłażan deklasuje je już od pierwszego kęsa. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, nie spodziewałam się, że zrobią aż taką furorę. Prosta panierka z mąki, jajek oraz bułki tartej pięknie okrywa plasterki bakłażana. Całość świetnie ogrywają proste przyprawy: czosnek, papryka i kmin rzymski. Możesz zaserwować je nie tylko jako przekąskę, ale również zamiennik mięsa do obiadu. Nie znam smaczniejszego przepisu na bakłażan, sięgają po niego nawet niejadki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Bakłażan w cieście

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1.5 szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka kminu rzymskiego.

Sposób przygotowania:

1. Z bakłażana odcinam jego górną część i obieram ze skórki. Warzywo kroję w średniej grubości plastry i każdy z nich nacinam tak, jak na wideo oraz na poniższym zdjęciu.

Obrany i nacięty bakłażan- Pyszności
Obrany i nacięty bakłażan- Pyszności

2. Kawałki bakłażana wrzucam do wody. Gotuję przez 5 minut, wyciągam łyżką cedzakową i odkładam do wystudzenia.

3. Następnie z naciętych końców zaplatam warkoczyk, podobnie jak przy pieczeniu chałki. Dół zabezpieczam wykałaczką, aby się nie rozwiązywał.

Smażone bakłażany w cieście- Pyszności
Smażone bakłażany w cieście- Pyszności

4. Do bułki tartej przed panierowaniem dodaję suszoną paprykę, granulowany czosnek oraz kmin rzymski i dokładnie mieszam. Dzięki temu nasz bakłażan nabierze smaku, a przyprawy równomiernie otulą smażone kawałki warzywa.

5. Warzywa obtaczam po kolei w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

6. Bakłażany wrzucam na rozgrzany, głęboki olej. Smażę przez 3-4 minuty z każdej strony, aż kąski apetycznie się zarumienią. Usmażony bakłażan przekładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Bakłażany w cieście- Pyszności
Bakłażany w cieście- Pyszności

7. Chrupiące bakłażan

Bakłażany w cieście- Pyszności
Bakłażany w cieście- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także