Mięsne sakiewki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Nie do wiary, jak łatwo się je robi
Pyszne sakiewki schabowe z farszem na bazie młodej kapusty otuliłam boczkiem i upiekłam w piekarniku. Najlepszy przepis na obiad na każdą okazję.
15.07.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:30
Schab często gości na naszym stole, chociaż najczęściej w formie kotletów i duszonego schabu w sosie. Kiedy odkryłam ten przepis na sakiewki, robię go na okrągło. Pyszny farsz na bazie młodej kapusty z koperkiem idealnie pasuje na letnie obiady. Dzięki upieczeniu całości w piekarniku danie jest lżejsze i mniej tłuste. Plasterki boczku sprawią z kolei, że schab nie stanie się suchy i niesmaczny. Elegancko podane sprawdzą się również na rodzinne imprezy i inne uroczystości.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Sakiewki schabowe z młodą kapustą
Składniki na farsz:
- 1/2 małej młodej kapusty,
- 1 pomidor (obrany, pokrojony),
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- sól/pieprz.
Reszta składników:
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki czosnku ziołowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 8 plastrów boczku,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 1 cukinia.
Sposób przygotowania:
1. Młodą kapustę szatkuję i wrzucam do garnka z gotującą się wodą. Gotuję do momentu, aż będzie miękka i odcedzam.