PrzepisDania główneMięsne sakiewki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Nie do wiary, jak łatwo się je robi

Mięsne sakiewki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Nie do wiary, jak łatwo się je robi

Sakiewki schabowe- Pyszności
Sakiewki schabowe- Pyszności
Ewa
15.07.2023 13:30, aktualizacja: 11.10.2023 07:30

Pyszne sakiewki schabowe z farszem na bazie młodej kapusty otuliłam boczkiem i upiekłam w piekarniku. Najlepszy przepis na obiad na każdą okazję.

Schab często gości na naszym stole, chociaż najczęściej w formie kotletów i duszonego schabu w sosie. Kiedy odkryłam ten przepis na sakiewki, robię go na okrągło. Pyszny farsz na bazie młodej kapusty z koperkiem idealnie pasuje na letnie obiady. Dzięki upieczeniu całości w piekarniku danie jest lżejsze i mniej tłuste. Plasterki boczku sprawią z kolei, że schab nie stanie się suchy i niesmaczny. Elegancko podane sprawdzą się również na rodzinne imprezy i inne uroczystości.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Sakiewki schabowe z młodą kapustą

Składniki na farsz:

      
  • 1/2 małej młodej kapusty,
  • 1 pomidor (obrany, pokrojony),
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • sól/pieprz.

Reszta składników:

          
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 8 plastrów boczku,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 1 cukinia.

Sposób przygotowania:

1. Młodą kapustę szatkuję i wrzucam do garnka z gotującą się wodą. Gotuję do momentu, aż będzie miękka i odcedzam.

2. Do kapusty dodaję pokrojony pomidor oraz posiekany koperek i doprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam składniki.

Farsz do sakiewek- Pyszności
Farsz do sakiewek- Pyszności

3. Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka. Doprawiam słodką papryką, ziołowym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mięso nacieram przyprawami, aby nieco wniknęły w jego struktury. Czosnek ziołowy możesz zastąpić zwykłym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym - zmniejsz wtedy ilość czarnego pieprzu.

Sakiewki schabowe-Pyszności
Sakiewki schabowe-Pyszności

4. Cukinię kroję w dość grube plastry i wykrawam w nich miąższ.

Wydrążona cukinia- Pyszności
Wydrążona cukinia- Pyszności

5. Na małej miseczce układam na krzyż dwa plastry boczku tak, aby wystawały poza jej krawędź. Do środka wkładam plaster schabu, przyprawami do dołu, tworząc miseczkę. Wypełniam ją przygotowanym farszem z kapusty i zawijam wystającymi częściami schabu i boczku.

Sakiewki schabowe-Pyszności
Sakiewki schabowe-Pyszności

6. Na górze umieszczam pierścień z cukinii i zawijam go końcówkami boczku. Tak przygotowane sakiewki umieszczam w naczyniu żaroodpornym, układam na górze pomidorki koktajlowe i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Pieczenie sakiewek- Pyszności
Pieczenie sakiewek- Pyszności

7. Sakiewki wykładam na talerz. Podaję samodzielnie, ale możesz zaserwować je również w towarzystwie np. ziemniaków. Idealne na obiad, ciepłą kolację i elegancką przekąskę.Smacznego!

Sakiewki schabowe z młodą kapustą
Sakiewki schabowe z młodą kapustą
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także