Mięsne sakiewki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Nie do wiary, jak łatwo się je robi

Pyszne sakiewki schabowe z farszem na bazie młodej kapusty otuliłam boczkiem i upiekłam w piekarniku. Najlepszy przepis na obiad na każdą okazję.

Sakiewki schabowe- PysznościSakiewki schabowe- Pyszności
Ewa

Schab często gości na naszym stole, chociaż najczęściej w formie kotletów i duszonego schabu w sosie. Kiedy odkryłam ten przepis na sakiewki, robię go na okrągło. Pyszny farsz na bazie młodej kapusty z koperkiem idealnie pasuje na letnie obiady. Dzięki upieczeniu całości w piekarniku danie jest lżejsze i mniej tłuste. Plasterki boczku sprawią z kolei, że schab nie stanie się suchy i niesmaczny. Elegancko podane sprawdzą się również na rodzinne imprezy i inne uroczystości.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Sakiewki schabowe z młodą kapustą

Składniki na farsz:

      
  • 1/2 małej młodej kapusty,
  • 1 pomidor (obrany, pokrojony),
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • sól/pieprz.

Reszta składników:

          
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 8 plastrów boczku,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 1 cukinia.

Sposób przygotowania:

1. Młodą kapustę szatkuję i wrzucam do garnka z gotującą się wodą. Gotuję do momentu, aż będzie miękka i odcedzam.

2. Do kapusty dodaję pokrojony pomidor oraz posiekany koperek i doprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam składniki.

Farsz do sakiewek- Pyszności
Farsz do sakiewek- Pyszności

3. Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka. Doprawiam słodką papryką, ziołowym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mięso nacieram przyprawami, aby nieco wniknęły w jego struktury. Czosnek ziołowy możesz zastąpić zwykłym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym - zmniejsz wtedy ilość czarnego pieprzu.

Sakiewki schabowe-Pyszności
Sakiewki schabowe-Pyszności

4. Cukinię kroję w dość grube plastry i wykrawam w nich miąższ.

Wydrążona cukinia- Pyszności
Wydrążona cukinia- Pyszności

5. Na małej miseczce układam na krzyż dwa plastry boczku tak, aby wystawały poza jej krawędź. Do środka wkładam plaster schabu, przyprawami do dołu, tworząc miseczkę. Wypełniam ją przygotowanym farszem z kapusty i zawijam wystającymi częściami schabu i boczku.

Sakiewki schabowe-Pyszności
Sakiewki schabowe-Pyszności

6. Na górze umieszczam pierścień z cukinii i zawijam go końcówkami boczku. Tak przygotowane sakiewki umieszczam w naczyniu żaroodpornym, układam na górze pomidorki koktajlowe i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Obrazek
Pieczenie sakiewek- Pyszności

7. Sakiewki wykładam na talerz. Podaję samodzielnie, ale możesz zaserwować je również w towarzystwie np. ziemniaków. Idealne na obiad, ciepłą kolację i elegancką przekąskę.Smacznego!

Sakiewki schabowe z młodą kapustą
Sakiewki schabowe z młodą kapustą
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej