Na widok tej kanapki aż cieknie ślinka. To połączenie rozpala zmysły
Kanapka z indykiem i boczkiem to połączenie, które sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Sycącą kanapkę możesz podać również na szybki obiad lub pyszną kolację. Jest ciekawa, niesztampowa i wyjątkowo smaczna.
29.06.2023 12:05
Kanapki zdecydowanie nie muszą być nudne. Wszyscy fani kultowego serialu "Przyjaciele" doskonale znają miłość jednego z bohaterów do pysznych kanapek. Chociaż w moim przepisie nie ma klopsików, to połączenie sera pleśniowego, drobiowej wędliny i obłędnego, karmelizowanego boczku zdecydowanie zasługuje na kulinarnego Oscara. Uwielbiam sięgać po to danie w zabiegane dni, bo kanapka świetnie smakuje na zimno i mogę przygotować ją dzień wcześniej. Jest sycąca i wypełniona po brzegi świetnymi smakami: ostrym aromatem sera pleśniowego, chrupiącego i słodkiego boczku oraz ulubionego sosu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Kanapka z indykiem i karmelizowanym boczkiem
Składniki:
Karmelizowany boczek:
- 4 plastry boczku,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
Reszta składników
- 2 bułki typu włoskiego,
- 4 łyżki ulubionego sosu,
- 8 plastrów szynki drobiowej,
- 150 ser pleśniowego BRIE,
- 4 liście zielonej sałaty.
Sposób przygotowania:
1. Na blaszce rozwijam kawałek papieru do pieczenia. Wykładam plastry surowego, wędzonego boczku. Posypuję je brązowym cukrem, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz kminem rzymskim. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 8-10 minut.
2. Bułkę podpiekam w tosterze lub na patelni z odrobiną oliwy. Gdy się zarumieni, rozprowadzam na niej ulubiony sos. Świetnie sprawdzi się tutaj sos tysiąca wysp, do burgerów, majonez, sos jogurtowy z odrobiną czosnku czy też zwykły ketchup. Wybierz wersję, którą lubisz najbardziej.
3. Dodaję plastry szynki z indyka oraz sera brie na dolne części kanapki. Układam pieczywo na blaszce i podpiekam 10 minut w piekarniku.
4. Na podpieczonej kanapce układam umyte i osuszone liście sałaty i skarmelizowany boczek. Przykrywam górną częścią bułki i przekrajam na pół.