Od kilku lat nie robię ryby po grecku na święta. Ta smakuje o wiele bardziej

Ryba po grecku jest pycha i to nie ulega żadne wątpliwości. Kiedy jednak po raz pierwszy spróbowałem przygotowanej na święta Bożego Narodzenia ryby po japońsku, wiedziałem już, że moje kubki smakowe odnalazły drogę do raju. Od tej pory to właśnie na tę rybę stawiam w każde święta.

Ryba po japońsku podbije serca twoich wigilijnych gościRyba po japońsku podbije serca twoich wigilijnych gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak

Przez wiele lat moją ulubioną formą podania ryby na święta było tradycyjne "greckie" wydanie. Dopiero jakiś czas temu usłyszałem o tym, że niektórzy serwują z tej okazji tajemniczą jeszcze wtedy dla mnie rybę po japońsku. Od Grecji do Kraju Kwitnącej Wiśni jest kawał drogi, ale dlaczego by nie spróbować? Poza tym to tylko nazwy, mające niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Zabrałem się do roboty. Z każdą minutą podążania za przepisem coraz bardziej upewniałem się w tym, że odkryłem potrawę idealną. Przynajmniej dla mnie, ale z przeprowadzonego przeze mnie krótkiego, internetowego śledztwa, wnioskuję, że nie tylko. Połączenie miękkiej rybki z ogórkami konserwowymi, pieczarkami, kurkumą i octem jabłkowym to uczta dla podniebienia. Sprawdź przepis i daj mi znać, czy popierasz tę wizję!

Ryba po japońsku na święta

Składniki:

  • 1 kg ryby bez ości np. mintaj, miruna albo dorsz,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • tymianek.

Zalewa:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 25 ml octu jabłkowego,
  • 25 ml oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka soli.


Dodatkowo:

Ryba po japońsku może być przygotowana np. z dorsza
Ryba po japońsku może być przygotowana np. z dorsza © Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do naczynia. Dodaj do niej jajko, mleko oraz przyprawy: sól, czosnek staropolski, kurkumę i pieprz. Wymieszaj.
  2. Czas na zalewę. Połącz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj — do rozpuszczenia soli i cukru.
  3. Cebulę posiekaj. Ogórki i paprykę pokrój w paski. Pieczarki odsącz, ale nie krój.
  4. Rybę oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zanurz w przygotowanym wcześniej cieście i usmaż.
  5. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej pieczarki, ogórki i paprykę. Podsmażaj 5 minut, następnie dodaj zalewę i gotuj przez chwilę.
  6. Rybę wyłóż do naczynia i zalej zalewą z warzywami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć