Od kilku lat nie robię ryby po grecku na święta. Ta smakuje o wiele bardziej
Ryba po grecku jest pycha i to nie ulega żadne wątpliwości. Kiedy jednak po raz pierwszy spróbowałem przygotowanej na święta Bożego Narodzenia ryby po japońsku, wiedziałem już, że moje kubki smakowe odnalazły drogę do raju. Od tej pory to właśnie na tę rybę stawiam w każde święta.
04.12.2023 10:07
Przez wiele lat moją ulubioną formą podania ryby na święta było tradycyjne "greckie" wydanie. Dopiero jakiś czas temu usłyszałem o tym, że niektórzy serwują z tej okazji tajemniczą jeszcze wtedy dla mnie rybę po japońsku. Od Grecji do Kraju Kwitnącej Wiśni jest kawał drogi, ale dlaczego by nie spróbować? Poza tym to tylko nazwy, mające niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zabrałem się do roboty. Z każdą minutą podążania za przepisem coraz bardziej upewniałem się w tym, że odkryłem potrawę idealną. Przynajmniej dla mnie, ale z przeprowadzonego przeze mnie krótkiego, internetowego śledztwa, wnioskuję, że nie tylko. Połączenie miękkiej rybki z ogórkami konserwowymi, pieczarkami, kurkumą i octem jabłkowym to uczta dla podniebienia. Sprawdź przepis i daj mi znać, czy popierasz tę wizję!
Ryba po japońsku na święta
Składniki:
- 1 kg ryby bez ości np. mintaj, miruna albo dorsz,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- sól,
- 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- tymianek.
Zalewa:
- 1/2 szklanki wody,
- 25 ml octu jabłkowego,
- 25 ml oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżeczki cukru,
- 5 łyżek przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- 200 g papryki konserwowej,
- 200 g ogórków konserwowych,
- 150 g pieczarek marynowanych,
- 3 cebule.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do naczynia. Dodaj do niej jajko, mleko oraz przyprawy: sól, czosnek staropolski, kurkumę i pieprz. Wymieszaj.
- Czas na zalewę. Połącz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj — do rozpuszczenia soli i cukru.
- Cebulę posiekaj. Ogórki i paprykę pokrój w paski. Pieczarki odsącz, ale nie krój.
- Rybę oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zanurz w przygotowanym wcześniej cieście i usmaż.
- Zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej pieczarki, ogórki i paprykę. Podsmażaj 5 minut, następnie dodaj zalewę i gotuj przez chwilę.
- Rybę wyłóż do naczynia i zalej zalewą z warzywami. Smacznego!