Od kilku lat nie robię ryby po grecku na święta. Ta smakuje o wiele bardziej

Ryba po grecku jest pycha i to nie ulega żadne wątpliwości. Kiedy jednak po raz pierwszy spróbowałem przygotowanej na święta Bożego Narodzenia ryby po japońsku, wiedziałem już, że moje kubki smakowe odnalazły drogę do raju. Od tej pory to właśnie na tę rybę stawiam w każde święta.

Ryba po japońsku podbije serca twoich wigilijnych gościRyba po japońsku podbije serca twoich wigilijnych gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak

Przez wiele lat moją ulubioną formą podania ryby na święta było tradycyjne "greckie" wydanie. Dopiero jakiś czas temu usłyszałem o tym, że niektórzy serwują z tej okazji tajemniczą jeszcze wtedy dla mnie rybę po japońsku. Od Grecji do Kraju Kwitnącej Wiśni jest kawał drogi, ale dlaczego by nie spróbować? Poza tym to tylko nazwy, mające niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Zabrałem się do roboty. Z każdą minutą podążania za przepisem coraz bardziej upewniałem się w tym, że odkryłem potrawę idealną. Przynajmniej dla mnie, ale z przeprowadzonego przeze mnie krótkiego, internetowego śledztwa, wnioskuję, że nie tylko. Połączenie miękkiej rybki z ogórkami konserwowymi, pieczarkami, kurkumą i octem jabłkowym to uczta dla podniebienia. Sprawdź przepis i daj mi znać, czy popierasz tę wizję!

Ryba po japońsku na święta

Składniki:

  • 1 kg ryby bez ości np. mintaj, miruna albo dorsz,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • tymianek.

Zalewa:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 25 ml octu jabłkowego,
  • 25 ml oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka soli.


Dodatkowo:

Ryba po japońsku może być przygotowana np. z dorsza
Ryba po japońsku może być przygotowana np. z dorsza © Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do naczynia. Dodaj do niej jajko, mleko oraz przyprawy: sól, czosnek staropolski, kurkumę i pieprz. Wymieszaj.
  2. Czas na zalewę. Połącz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj — do rozpuszczenia soli i cukru.
  3. Cebulę posiekaj. Ogórki i paprykę pokrój w paski. Pieczarki odsącz, ale nie krój.
  4. Rybę oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zanurz w przygotowanym wcześniej cieście i usmaż.
  5. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej pieczarki, ogórki i paprykę. Podsmażaj 5 minut, następnie dodaj zalewę i gotuj przez chwilę.
  6. Rybę wyłóż do naczynia i zalej zalewą z warzywami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus