Wystarczy zamienić jeden składnik. Ryba po grecku wyjdzie przepyszna
Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, chociaż żeby wyszła idealnie smaczna, należy zastosować sprawdzony przepis. Odkąd poznaliśmy ten, w którym dokonuje się sprytnej wymiany podstawowego składnika, nasza ryba po grecku wychodzi lepsza niż kiedykolwiek. Ten patent polecamy z czystym sumieniem!
24.11.2023 12:40
Każdego kiedyś to spotkało lub jeszcze czeka. Też kiedyś zadałeś sobie to pytanie i nie udawaj, że tak nie było. Dlaczego ryba po grecku jest... rybą PO GRECKU? Czy to właśnie z Hellady pochodzi przepis na tę wigilijną potrawę? Nie? To — jakże pozostając w bożonarodzeniowym klimacie — co ma piernik do wiatraka?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Interpretacja nazwy tego tradycyjnego wigilijnego dania nie jest jednoznaczna. To oznacza, że w większości źródeł pełno określeń takich jak "prawdopodobnie" i "najpewniej". A co o rybie po grecku mówi Narodowe Centrum Kultury? Wykładnię znajdujemy na ich oficjalnym portalu. Napisano tam, że:
W dawnych książkach kucharskich możemy znaleźć przepis na SOS GRECKI, dawniej na tyle popularny, że odnotowany z nazwy również w słownikach. [...] Od sosu wzięła nazwę RYBA po GRECKU, podobnie przygotowywana.
Całe to zamieszanie miało być spowodowane przez nasze stereotypowe postrzeganie kuchni greckiej. Co ważne, musisz wiedzieć, że w ojczyźnie Talesa i Platona o naszej "rybie po grecku" nawet nie słyszano. Cóż, można powiedzieć, że nie wiedzą Grecy, co tracą! Zwłaszcza wtedy, gdy ta tradycyjna, jedna z klasycznych dwunastu wigilijnych potraw pozycja, jest przygotowywana z użyciem pewnego patentu. Polega on na zastąpieniu w przepisie wody aromatycznym bulionem. Uwierz nam, że warto. Albo nie — nie musisz nam wierzyć. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu!
Ryba po grecku
- 1 kg filetu z białej ryby — morszczuka, dorsza albo mintaja,
- 3 cebule,
- 4 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 1/2 dużego selera,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewki, seler i pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Składniki podsmaż na oleju, po kilku minutach dodając do nich ziele angielskie i listki laurowe.
- Do warzyw wlej teraz bohatera tego odcinka — bulion warzywny. Gotuj 10 minut. Po tym czasie odlej trochę wywaru, zmieszaj go z koncentratem pomidorowym i z powrotem wlej do warzyw. Duś 15 minut.
- Rybę pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz je w mące i usmaż na patelni na złoto. Przełóż na półmisek.
- Po ostygnięciu ryby przykryj ją duszonymi warzywami i wstaw na całą noc do lodówki. Rano smak ugotowanych w aromatycznym bulionie warzyw przejdzie na rybę, a ciebie czeka pyszne wigilijne danie!