Wystarczy zamienić jeden składnik. Ryba po grecku wyjdzie przepyszna

Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, chociaż żeby wyszła idealnie smaczna, należy zastosować sprawdzony przepis. Odkąd poznaliśmy ten, w którym dokonuje się sprytnej wymiany podstawowego składnika, nasza ryba po grecku wychodzi lepsza niż kiedykolwiek. Ten patent polecamy z czystym sumieniem!

Ryba po grecku jeszcze nigdy nie była lepszaRyba po grecku jeszcze nigdy nie była lepsza
Źródło zdjęć: © Canva | GPoint Studio

Każdego kiedyś to spotkało lub jeszcze czeka. Też kiedyś zadałeś sobie to pytanie i nie udawaj, że tak nie było. Dlaczego ryba po grecku jest... rybą PO GRECKU? Czy to właśnie z Hellady pochodzi przepis na tę wigilijną potrawę? Nie? To — jakże pozostając w bożonarodzeniowym klimacie — co ma piernik do wiatraka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Interpretacja nazwy tego tradycyjnego wigilijnego dania nie jest jednoznaczna. To oznacza, że w większości źródeł pełno określeń takich jak "prawdopodobnie" i "najpewniej". A co o rybie po grecku mówi Narodowe Centrum Kultury? Wykładnię znajdujemy na ich oficjalnym portalu. Napisano tam, że:

W dawnych książkach kucharskich możemy znaleźć przepis na SOS GRECKI, dawniej na tyle popularny, że odnotowany z nazwy również w słownikach. [...] Od sosu wzięła nazwę RYBA po GRECKU, podobnie przygotowywana.

Całe to zamieszanie miało być spowodowane przez nasze stereotypowe postrzeganie kuchni greckiej. Co ważne, musisz wiedzieć, że w ojczyźnie Talesa i Platona o naszej "rybie po grecku" nawet nie słyszano. Cóż, można powiedzieć, że nie wiedzą Grecy, co tracą! Zwłaszcza wtedy, gdy ta tradycyjna, jedna z klasycznych dwunastu wigilijnych potraw pozycja, jest przygotowywana z użyciem pewnego patentu. Polega on na zastąpieniu w przepisie wody aromatycznym bulionem. Uwierz nam, że warto. Albo nie — nie musisz nam wierzyć. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu!

Ryba po grecku

  • 1 kg filetu z białej ryby — morszczuka, dorsza albo mintaja,
  • 3 cebule,
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1/2 dużego selera,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 listki laurowe,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz.
Ryba po grecku z warzywami duszonymi w bulionie wyjdzie doskonale smaczna
Ryba po grecku z warzywami duszonymi w bulionie wyjdzie doskonale smaczna © Canva | Dar1930

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewki, seler i pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Składniki podsmaż na oleju, po kilku minutach dodając do nich ziele angielskie i listki laurowe.
  2. Do warzyw wlej teraz bohatera tego odcinka — bulion warzywny. Gotuj 10 minut. Po tym czasie odlej trochę wywaru, zmieszaj go z koncentratem pomidorowym i z powrotem wlej do warzyw. Duś 15 minut.
  3. Rybę pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz je w mące i usmaż na patelni na złoto. Przełóż na półmisek.
  4. Po ostygnięciu ryby przykryj ją duszonymi warzywami i wstaw na całą noc do lodówki. Rano smak ugotowanych w aromatycznym bulionie warzyw przejdzie na rybę, a ciebie czeka pyszne wigilijne danie!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy