Wystarczy zamienić jeden składnik. Ryba po grecku wyjdzie przepyszna

Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, chociaż żeby wyszła idealnie smaczna, należy zastosować sprawdzony przepis. Odkąd poznaliśmy ten, w którym dokonuje się sprytnej wymiany podstawowego składnika, nasza ryba po grecku wychodzi lepsza niż kiedykolwiek. Ten patent polecamy z czystym sumieniem!

Ryba po grecku jeszcze nigdy nie była lepszaRyba po grecku jeszcze nigdy nie była lepsza
Źródło zdjęć: © Canva | GPoint Studio

Każdego kiedyś to spotkało lub jeszcze czeka. Też kiedyś zadałeś sobie to pytanie i nie udawaj, że tak nie było. Dlaczego ryba po grecku jest... rybą PO GRECKU? Czy to właśnie z Hellady pochodzi przepis na tę wigilijną potrawę? Nie? To — jakże pozostając w bożonarodzeniowym klimacie — co ma piernik do wiatraka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Interpretacja nazwy tego tradycyjnego wigilijnego dania nie jest jednoznaczna. To oznacza, że w większości źródeł pełno określeń takich jak "prawdopodobnie" i "najpewniej". A co o rybie po grecku mówi Narodowe Centrum Kultury? Wykładnię znajdujemy na ich oficjalnym portalu. Napisano tam, że:

W dawnych książkach kucharskich możemy znaleźć przepis na SOS GRECKI, dawniej na tyle popularny, że odnotowany z nazwy również w słownikach. [...] Od sosu wzięła nazwę RYBA po GRECKU, podobnie przygotowywana.

Całe to zamieszanie miało być spowodowane przez nasze stereotypowe postrzeganie kuchni greckiej. Co ważne, musisz wiedzieć, że w ojczyźnie Talesa i Platona o naszej "rybie po grecku" nawet nie słyszano. Cóż, można powiedzieć, że nie wiedzą Grecy, co tracą! Zwłaszcza wtedy, gdy ta tradycyjna, jedna z klasycznych dwunastu wigilijnych potraw pozycja, jest przygotowywana z użyciem pewnego patentu. Polega on na zastąpieniu w przepisie wody aromatycznym bulionem. Uwierz nam, że warto. Albo nie — nie musisz nam wierzyć. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu!

Ryba po grecku

  • 1 kg filetu z białej ryby — morszczuka, dorsza albo mintaja,
  • 3 cebule,
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1/2 dużego selera,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 listki laurowe,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz.
Ryba po grecku z warzywami duszonymi w bulionie wyjdzie doskonale smaczna
Ryba po grecku z warzywami duszonymi w bulionie wyjdzie doskonale smaczna © Canva | Dar1930

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewki, seler i pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Składniki podsmaż na oleju, po kilku minutach dodając do nich ziele angielskie i listki laurowe.
  2. Do warzyw wlej teraz bohatera tego odcinka — bulion warzywny. Gotuj 10 minut. Po tym czasie odlej trochę wywaru, zmieszaj go z koncentratem pomidorowym i z powrotem wlej do warzyw. Duś 15 minut.
  3. Rybę pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz je w mące i usmaż na patelni na złoto. Przełóż na półmisek.
  4. Po ostygnięciu ryby przykryj ją duszonymi warzywami i wstaw na całą noc do lodówki. Rano smak ugotowanych w aromatycznym bulionie warzyw przejdzie na rybę, a ciebie czeka pyszne wigilijne danie!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają