PrzepisBoże NarodzenieKarpia obsypuję 2 przyprawami, a do panierki wrzucam nietypowy składnik. Nie ma lepszego na święta

Karpia obsypuję 2 przyprawami, a do panierki wrzucam nietypowy składnik. Nie ma lepszego na święta

Karp w różnych postaciach musi pojawić się w wielu domach na uroczystej kolacji wigilijnej. W mojej rodzinie najczęściej wybiera się wersję smażoną.

Karp
Karp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2023 08:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W odpowiednim przygotowywaniu karpia kluczowy jest przede wszystkim wybór ryby. Musimy również pamiętać o tym, by zrobić dobrą marynatę. Ja w tym celu używam dwóch przypraw i jednego nietypowego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wygląda dobry karp?

Musimy zacząć od wybrania ryby. Przede wszystkim omijajcie miejsca z małymi basenami, w których woda może być zanieczyszczona. Karp musi mieć dużo miejsca do pływania. Oprócz tego trzeba zawsze zwrócić uwagę na kilka czynników, czyli:

  • Oczy - powinny być szkliste, a nie zapadnięte lub wypukłe,
  • skrzela - idealne są czerwone,
  • mięso - czy jest sprężyste po naciśnięciu palcem,
  • płetwy - powinny być śliskie oraz wilgotne,
  • czy są jakieś mechaniczne uszkodzenia na rybie.

Jak odpowiednio przygotować karpia?

Kluczem do pysznego karpia jest odpowiednia marynata. Dobrym pomysłem jest obłożenie ryby plastrami pokrojonej cebuli. Marynuje się w ten sposób karpia przez 4-6 godzin w lodówce. Innym sposobem jest marynata z soku z cytryny. To dodatkowo sprawia, że ryba staje się krucha i delikatna. Po prostu polejcie karpia sokiem z cytryny i zawińcie go w folię aluminiową, trzymajcie go tak co najmniej 8 godzin. Rybę opłuczcie potem wodą i przystąpcie do dalszej pracy.

Możecie też zanurzyć karpia w mleku z solą. W tej miksturze powinna leżeć całą noc. Po upływie 8 godzin wypłuczcie rybę w wodzie. Ja zazwyczaj wybieram tę opcję lub korzystam z wersji z sokiem z cytryny i tak przygotowuję smażonego karpia. Przyprawiam go imbirem oraz gałką muszkatołową, a do panierki dorzucam mielone orzechy włoskie, dzięki temu ryba jest aromatyczna i chrupiąca.

Karp
Karp© flickr

Karp smażony - przepis

Składniki:

  • sprawiony karp królewski,
  • 0,5 l mleka,
  • dwie duże cebule,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Panierka:

  • 3 jajka,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 8 łyżek mąki.

Sposób wykonania:

  • Karpia filetuję i kroję go na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroję w plastry lub kostkę. Umieszczam ją w misce wraz z rybą i całość zalewam mlekiem. Odstawia na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia odsączam rybę z marynaty i nacieram ją imbirem z gałką muszkatołową.
  • Teraz pora na panierkę. Najpierw umieszczam karpia w rozbełtanych jajkach, następnie w mące, potem ponownie w jajku, a na końcu do bułki tartej z orzechami.
  • Rybę smażę na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-7 minut z każdej strony. Za każdym razem potrząsam patelnią, by karp się do niej nie przykleił. Na końcu kładę rybę na ręczniku papierowym, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.