Karpia obsypuję 2 przyprawami, a do panierki wrzucam nietypowy składnik. Nie ma lepszego na święta
Karp w różnych postaciach musi pojawić się w wielu domach na uroczystej kolacji wigilijnej. W mojej rodzinie najczęściej wybiera się wersję smażoną.
04.12.2023 08:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W odpowiednim przygotowywaniu karpia kluczowy jest przede wszystkim wybór ryby. Musimy również pamiętać o tym, by zrobić dobrą marynatę. Ja w tym celu używam dwóch przypraw i jednego nietypowego składnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wygląda dobry karp?
Musimy zacząć od wybrania ryby. Przede wszystkim omijajcie miejsca z małymi basenami, w których woda może być zanieczyszczona. Karp musi mieć dużo miejsca do pływania. Oprócz tego trzeba zawsze zwrócić uwagę na kilka czynników, czyli:
- Oczy - powinny być szkliste, a nie zapadnięte lub wypukłe,
- skrzela - idealne są czerwone,
- mięso - czy jest sprężyste po naciśnięciu palcem,
- płetwy - powinny być śliskie oraz wilgotne,
- czy są jakieś mechaniczne uszkodzenia na rybie.
Jak odpowiednio przygotować karpia?
Kluczem do pysznego karpia jest odpowiednia marynata. Dobrym pomysłem jest obłożenie ryby plastrami pokrojonej cebuli. Marynuje się w ten sposób karpia przez 4-6 godzin w lodówce. Innym sposobem jest marynata z soku z cytryny. To dodatkowo sprawia, że ryba staje się krucha i delikatna. Po prostu polejcie karpia sokiem z cytryny i zawińcie go w folię aluminiową, trzymajcie go tak co najmniej 8 godzin. Rybę opłuczcie potem wodą i przystąpcie do dalszej pracy.
Możecie też zanurzyć karpia w mleku z solą. W tej miksturze powinna leżeć całą noc. Po upływie 8 godzin wypłuczcie rybę w wodzie. Ja zazwyczaj wybieram tę opcję lub korzystam z wersji z sokiem z cytryny i tak przygotowuję smażonego karpia. Przyprawiam go imbirem oraz gałką muszkatołową, a do panierki dorzucam mielone orzechy włoskie, dzięki temu ryba jest aromatyczna i chrupiąca.
Karp smażony - przepis
Składniki:
- sprawiony karp królewski,
- 0,5 l mleka,
- dwie duże cebule,
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
Panierka:
- 3 jajka,
- 8 łyżek bułki tartej,
- 8 łyżek mielonych orzechów włoskich,
- 8 łyżek mąki.
Zobacz także
Sposób wykonania:
- Karpia filetuję i kroję go na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroję w plastry lub kostkę. Umieszczam ją w misce wraz z rybą i całość zalewam mlekiem. Odstawia na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia odsączam rybę z marynaty i nacieram ją imbirem z gałką muszkatołową.
- Teraz pora na panierkę. Najpierw umieszczam karpia w rozbełtanych jajkach, następnie w mące, potem ponownie w jajku, a na końcu do bułki tartej z orzechami.
- Rybę smażę na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-7 minut z każdej strony. Za każdym razem potrząsam patelnią, by karp się do niej nie przykleił. Na końcu kładę rybę na ręczniku papierowym, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.