Karpia obsypuję 2 przyprawami, a do panierki wrzucam nietypowy składnik. Nie ma lepszego na święta

Karp w różnych postaciach musi pojawić się w wielu domach na uroczystej kolacji wigilijnej. W mojej rodzinie najczęściej wybiera się wersję smażoną.

KarpKarp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W odpowiednim przygotowywaniu karpia kluczowy jest przede wszystkim wybór ryby. Musimy również pamiętać o tym, by zrobić dobrą marynatę. Ja w tym celu używam dwóch przypraw i jednego nietypowego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Jak wygląda dobry karp?

Musimy zacząć od wybrania ryby. Przede wszystkim omijajcie miejsca z małymi basenami, w których woda może być zanieczyszczona. Karp musi mieć dużo miejsca do pływania. Oprócz tego trzeba zawsze zwrócić uwagę na kilka czynników, czyli:

  • Oczy - powinny być szkliste, a nie zapadnięte lub wypukłe,
  • skrzela - idealne są czerwone,
  • mięso - czy jest sprężyste po naciśnięciu palcem,
  • płetwy - powinny być śliskie oraz wilgotne,
  • czy są jakieś mechaniczne uszkodzenia na rybie.

Jak odpowiednio przygotować karpia?

Kluczem do pysznego karpia jest odpowiednia marynata. Dobrym pomysłem jest obłożenie ryby plastrami pokrojonej cebuli. Marynuje się w ten sposób karpia przez 4-6 godzin w lodówce. Innym sposobem jest marynata z soku z cytryny. To dodatkowo sprawia, że ryba staje się krucha i delikatna. Po prostu polejcie karpia sokiem z cytryny i zawińcie go w folię aluminiową, trzymajcie go tak co najmniej 8 godzin. Rybę opłuczcie potem wodą i przystąpcie do dalszej pracy.

Możecie też zanurzyć karpia w mleku z solą. W tej miksturze powinna leżeć całą noc. Po upływie 8 godzin wypłuczcie rybę w wodzie. Ja zazwyczaj wybieram tę opcję lub korzystam z wersji z sokiem z cytryny i tak przygotowuję smażonego karpia. Przyprawiam go imbirem oraz gałką muszkatołową, a do panierki dorzucam mielone orzechy włoskie, dzięki temu ryba jest aromatyczna i chrupiąca.

Karp
Karp © flickr

Karp smażony - przepis

Składniki:

  • sprawiony karp królewski,
  • 0,5 l mleka,
  • dwie duże cebule,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Panierka:

  • 3 jajka,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 8 łyżek mąki.

Sposób wykonania:

  • Karpia filetuję i kroję go na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroję w plastry lub kostkę. Umieszczam ją w misce wraz z rybą i całość zalewam mlekiem. Odstawia na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia odsączam rybę z marynaty i nacieram ją imbirem z gałką muszkatołową.
  • Teraz pora na panierkę. Najpierw umieszczam karpia w rozbełtanych jajkach, następnie w mące, potem ponownie w jajku, a na końcu do bułki tartej z orzechami.
  • Rybę smażę na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-7 minut z każdej strony. Za każdym razem potrząsam patelnią, by karp się do niej nie przykleił. Na końcu kładę rybę na ręczniku papierowym, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości