WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Karpia obsypuję 2 przyprawami, a do panierki wrzucam nietypowy składnik. Nie ma lepszego na święta

Karp w różnych postaciach musi pojawić się w wielu domach na uroczystej kolacji wigilijnej. W mojej rodzinie najczęściej wybiera się wersję smażoną.

KarpKarp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W odpowiednim przygotowywaniu karpia kluczowy jest przede wszystkim wybór ryby. Musimy również pamiętać o tym, by zrobić dobrą marynatę. Ja w tym celu używam dwóch przypraw i jednego nietypowego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Jak wygląda dobry karp?

Musimy zacząć od wybrania ryby. Przede wszystkim omijajcie miejsca z małymi basenami, w których woda może być zanieczyszczona. Karp musi mieć dużo miejsca do pływania. Oprócz tego trzeba zawsze zwrócić uwagę na kilka czynników, czyli:

  • Oczy - powinny być szkliste, a nie zapadnięte lub wypukłe,
  • skrzela - idealne są czerwone,
  • mięso - czy jest sprężyste po naciśnięciu palcem,
  • płetwy - powinny być śliskie oraz wilgotne,
  • czy są jakieś mechaniczne uszkodzenia na rybie.

Jak odpowiednio przygotować karpia?

Kluczem do pysznego karpia jest odpowiednia marynata. Dobrym pomysłem jest obłożenie ryby plastrami pokrojonej cebuli. Marynuje się w ten sposób karpia przez 4-6 godzin w lodówce. Innym sposobem jest marynata z soku z cytryny. To dodatkowo sprawia, że ryba staje się krucha i delikatna. Po prostu polejcie karpia sokiem z cytryny i zawińcie go w folię aluminiową, trzymajcie go tak co najmniej 8 godzin. Rybę opłuczcie potem wodą i przystąpcie do dalszej pracy.

Możecie też zanurzyć karpia w mleku z solą. W tej miksturze powinna leżeć całą noc. Po upływie 8 godzin wypłuczcie rybę w wodzie. Ja zazwyczaj wybieram tę opcję lub korzystam z wersji z sokiem z cytryny i tak przygotowuję smażonego karpia. Przyprawiam go imbirem oraz gałką muszkatołową, a do panierki dorzucam mielone orzechy włoskie, dzięki temu ryba jest aromatyczna i chrupiąca.

Karp
Karp © flickr

Karp smażony - przepis

Składniki:

  • sprawiony karp królewski,
  • 0,5 l mleka,
  • dwie duże cebule,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Panierka:

  • 3 jajka,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 8 łyżek mąki.

Sposób wykonania:

  • Karpia filetuję i kroję go na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroję w plastry lub kostkę. Umieszczam ją w misce wraz z rybą i całość zalewam mlekiem. Odstawia na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia odsączam rybę z marynaty i nacieram ją imbirem z gałką muszkatołową.
  • Teraz pora na panierkę. Najpierw umieszczam karpia w rozbełtanych jajkach, następnie w mące, potem ponownie w jajku, a na końcu do bułki tartej z orzechami.
  • Rybę smażę na rozgrzanym maśle klarowanym po 5-7 minut z każdej strony. Za każdym razem potrząsam patelnią, by karp się do niej nie przykleił. Na końcu kładę rybę na ręczniku papierowym, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo