Nie smaż karpia na niczym innym, bo nie będzie smaczny. Tylko ten rodzaj tłuszczu się nadaje
03.12.2023 14:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na smalcu czy maśle? Może na oleju? A jeśli tak - to na jakim? Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, na czym smażyć wigilijnego karpia, spieszymy z odpowiedzią. A ta jest jednoznaczna.
Karp smażony to tradycyjna i pyszna potrawa, która często gości na wigilijnym stole. Nie każdy jednak wie, jak prawidłowo przygotować i usmażyć rybę, by była soczysta i chrupiąca. Kluczowy jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na jakim tłuszczu smażyć karpia?
Smażenie karpia wymaga odpowiedniego tłuszczu, który będzie odporny na wysoką temperaturę i nie spali się, ani nie nada rybie nieprzyjemnego smaku. Najlepszym wyborem jest olej rzepakowy, który ma neutralny aromat i zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Olej rzepakowy należy rozgrzać do około 180 stopni, a następnie na patelnię wyłożyć kawałki karpia. Oleju powinno być na tyle dużo, aby ryba spokojnie i równomiernie się smażyła. Za mała ilość może spowodować, że temperatura będzie rozkładać się nierówno, a ryba usmaży się nieregularnie.
Na czym NIE smażyć karpia? Niektóre tłuszcze nie nadają się do smażenia karpia, ponieważ mają zbyt niski punkt dymienia, co oznacza, że szybko się palą i psują smak potrawy. Takim tłuszczem jest np. masło. Nie powinno się też używać oleju słonecznikowego, który ma silny zapach i może zdominować delikatny smak karpia. Z tego samego powodu warto odpuścić używanie smalcu. Poza tym w wielu domach Wigilia jest kolacją postną, stąd też używanie masła czy smalcu do smażenia karpia jest po prostu niewskazane.
Jak prawidłowo smażyć karpia w panierce?
Najlepiej smażyć karpia podzielonego na dzwonka, czyli kawałki z ością środkową, które mają podobną grubość i łatwiej równomiernie się usmażą. Ryba powinna skwierczeć na patelni do momentu, aż uzyska złoty kolor, a mięso się zetnie. Zazwyczaj jest to około 5-7 minut na każdą ze stron (wiele zależy od wielkości i grubości kawałków). Nie należy smażyć karpia zbyt długo, ponieważ może się wysuszyć i stracić smak. Chcąc sprawdzić, czy karp jest gotowy, można delikatnie nacisnąć mięso widelcem i zobaczyć, czy się łatwo oddziela od ości.
Karpia należy obracać na drugą stronę, gdy jest już zezłocony i chrupiący. Można do tego użyć specjalnych szczypiec lub łopatki, ale trzeba to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry i mięsa. Nie należy też obracać ryby zbyt często, ponieważ może to spowodować, że się rozpadnie lub straci soczystość.