Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
W zamyśle sałatki ze śledziem wyglądają atrakcyjnie i kusząco, a potem w praktyce okazuje się, że trzeba je schować na drugi dzień i dojadać przez całe święta Bożego Narodzenia. Może pomyślisz o tym, aby w tym roku, zamiast mieszać je z ciężkimi śmietanowymi sosami, zrobić lżejszą i bardziej kolorową przystawkę na wigilię?
Świeże, młode i dobrze przygotowane śledzie wcale nie potrzebują zbyt wielu dodatków, aby królować na wigilijnym stole. Jeśli jednak decydujesz się na śledzie z beczki, potrzebna będzie odpowiednia obróbka, zanim wylądują na półmisku z kolorowymi dodatkami. Nieraz nawet kilka godzin moczenia w wodzie nie wystarcza do złagodzenia ostrego smaku filetów. Pomocne może być moczenie w kefirze, które idealnie sprawdza się w sytuacjach, gdy śledzie mają do odegrania główną rolę.
Wigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie
Pomysły na lekkie przystawki na Wigilię
Tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak smażony karp czy kapusta z grochem, są dość ciężkie, więc nie ma potrzeby stawiać na stół kolejnej sycącej przekąski. Śledzie w śmietanie są pyszne, ale czy ktoś jeszcze po nie sięgnie po barszczu, rybie i krokietach świątecznych w sosie grzybowym? Dlatego w tym roku wykorzystam wigilijne smaki do przygotowania o wiele lżejszej przystawki, którą wygląda tak dobrze, że nie sposób jej się oprzeć. Świetnym pomysłem na "odchudzenie" wigilii może być również tatar ze śledzia lub carpaccio z burakiem i orzechami.
Przepis na szaszłyki wigilijne
Szaszłyki możesz złożyć na kilka godzin przed wigilią. Przechowuj je w lodówce w zamykanym pudełku, a czas zadziała na ich korzyść.
Składniki:
- 4–5 płatów śledziowych,
- 5 ogórków konserwowych,
- 20 suszonych śliwek,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe wymocz, odcedź i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Ogórki pokrój w grubsze plasterki.
- Przygotuj suszone śliwki, żurawinę i skórkę pomarańczową.
- Na wykałaczki do szaszłyków nadziewaj po kolej kawałek ogórka, śledzia i suszoną śliwkę.
- Szaszłyki zakończ żurawiną i kawałkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.