Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga

W zamyśle sałatki ze śledziem wyglądają atrakcyjnie i kusząco, a potem w praktyce okazuje się, że trzeba je schować na drugi dzień i dojadać przez całe święta Bożego Narodzenia. Może pomyślisz o tym, aby w tym roku, zamiast mieszać je z ciężkimi śmietanowymi sosami, zrobić lżejszą i bardziej kolorową przystawkę na wigilię?

Szaszłyki ze śledziem to tegoroczny wigilijny hiciorSzaszłyki ze śledziem to tegoroczny wigilijny hicior
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Anna Galuhn

Świeże, młode i dobrze przygotowane śledzie wcale nie potrzebują zbyt wielu dodatków, aby królować na wigilijnym stole. Jeśli jednak decydujesz się na śledzie z beczki, potrzebna będzie odpowiednia obróbka, zanim wylądują na półmisku z kolorowymi dodatkami. Nieraz nawet kilka godzin moczenia w wodzie nie wystarcza do złagodzenia ostrego smaku filetów. Pomocne może być moczenie w kefirze, które idealnie sprawdza się w sytuacjach, gdy śledzie mają do odegrania główną rolę.

Wigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie

Pomysły na lekkie przystawki na Wigilię

Tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak smażony karp czy kapusta z grochem, są dość ciężkie, więc nie ma potrzeby stawiać na stół kolejnej sycącej przekąski. Śledzie w śmietanie są pyszne, ale czy ktoś jeszcze po nie sięgnie po barszczu, rybie i krokietach świątecznych w sosie grzybowym? Dlatego w tym roku wykorzystam wigilijne smaki do przygotowania o wiele lżejszej przystawki, którą wygląda tak dobrze, że nie sposób jej się oprzeć. Świetnym pomysłem na "odchudzenie" wigilii może być również tatar ze śledzia lub carpaccio z burakiem i orzechami.

Przepis na szaszłyki wigilijne

Szaszłyki możesz złożyć na kilka godzin przed wigilią. Przechowuj je w lodówce w zamykanym pudełku, a czas zadziała na ich korzyść.

Składniki:

  • 4–5 płatów śledziowych,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 20 suszonych śliwek,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe wymocz, odcedź i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki pokrój w grubsze plasterki.
  3. Przygotuj suszone śliwki, żurawinę i skórkę pomarańczową.
  4. Na wykałaczki do szaszłyków nadziewaj po kolej kawałek ogórka, śledzia i suszoną śliwkę.
  5. Szaszłyki zakończ żurawiną i kawałkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟