Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Naleśniki to nie tylko słodka przekąska i jedno z uwielbianych przez dzieci dań, ale i baza do świątecznych krokietów. Aby nie pękały przy zawijaniu, dodaję do nich jeden prosty i tani składnik.
Naleśniki to jedno z tych dań, które z pozoru są banalne, ale osiągnięcie perfekcyjnej, elastycznej konsystencji często bywa wyzwaniem. Nieraz zdarzyło się przecież, że po nadzianiu placka porcją farszu, pękał przy zawijaniu lub smażeniu. Aby tego uniknąć i oszczędzić sobie stresu, sięgam po wodę gazowaną. Ten przepis to gwarancja, że ciasto będzie niezwykle sprężyste, cienkie jak papier, a przy tym delikatne i łatwe do zawinięcia.
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Ciasto na krokiety
Dodatek wody gazowanej zamiast zwykłej wody lub części mleka wprowadza do ciasta dwutlenek węgla w postaci mikroskopijnych bąbelków. Bąbelki powietrza sprawiają, że ciasto jest natlenione, lżejsze i bardziej puszyste. Podczas smażenia uwalniają się, tworząc delikatną, ażurową strukturę, która jest dużo mniej podatna na pękanie niż zbite, ciężkie ciasto na mleku. Chłodna woda gazowana sprawia też, że naleśniki stają się bardziej rozciągliwe i elastyczne.
Ciasto na naleśniki z dodatkiem wody gazowanej powinno być dobrze wymieszane i idealnie gładkie. Najlepiej, jeśli po wymieszaniu odstawisz je na około 15-20 minut. Jeśli robisz naleśniki na słodko, możesz dodać nieco cukru wanilinowego do masy.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 zimnej wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajka, mleko, sól, olej i cukier. Całość zmiksuj lub zmieszaj trzepaczką na gładkie ciasto bez grudek z mąki.
- Odstaw ciasto na 15 minut.
- Wlej do ciasta bardzo zimną wodę gazowaną. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Konsystencja powinna być dość rzadka, ale nie za wodnista. Opcjonalnie możesz dodać nieco więcej mąki.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją delikatnie olejem tylko przed pierwszym naleśnikiem. Wlewaj ciasto, rozprowadzaj je szybko po całej powierzchni i smaż na złoto z obu stron.
- Smaż naleśniki do momentu wykorzystania całej masy.
To uniwersalny przepis, który sprawdzi się zarówno do naleśników z nutellą, jak i świątecznych krokietów z kapustą i grzybami. Smacznego!