To najlepszy farsz do wigilijnych krokietów. Rozpływają się w ustach i są pełne aromatu

Farsz do krokietów to klucz do sukcesu tej potrawy. Odpowiednie nadzienie decyduje o smaku i aromacie krokietów, niezależnie od okazji. A który z nich będzie najlepszą opcją na Wigilię Bożego Narodzenia?

Jaki farsz do krokietów na Wigilię będzie najlepszy?Jaki farsz do krokietów na Wigilię będzie najlepszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | npls
Karol Wiak

Farsz do krokietów jest sercem tej popularnej potrawy. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na święta, czy na codzienny obiad, kluczowe jest użycie świeżych i wysokiej jakości składników. Dobrze doprawiony farsz powinien mieć odpowiednią konsystencję, by nie wypływał podczas smażenia.

Tradycyjne i nowoczesne nadzienia krokietów na Wigilię

Na święta najczęściej wybierany jest farsz z kapustą i grzybami, który doskonale komponuje się z bożonarodzeniowymi potrawami. Na co dzień popularne są nadzienia z mięsa mielonego, mozzarelli z pomidorami czy szynki z serem żółtym.

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja

Dla miłośników nowych smaków polecane są farsze z pieczarek, cukinii i cebuli. Wegetarianie mogą spróbować połączenia szpinaku z fetą. Każdy z tych farszów można doprawić ulubionymi ziołami, by nadać im wyjątkowy aromat.

Przygotowując farsz, warto wcześniej podsmażyć składniki, aby zachowały pełnię smaku. Głęboka patelnia pozwala na przygotowanie większych ilości naraz, co jest praktyczne przy większych rodzinnych spotkaniach.

Przepis na farsz z kaszy gryczanej i grzybów

Jednym z polecanych przepisów jest połączenie kaszy gryczanej z grzybami. To aromatyczne nadzienie jest proste w przygotowaniu i idealne na każdą okazję. Wystarczy ugotować kaszę gryczaną, podsmażyć cebulę z grzybami i połączyć składniki.

Składniki:

  • 180 g kaszy gryczanej,
  • 60 g grzybów leśnych suszonych,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp suszone grzyby do miski i zalej je wrzątkiem. Namaczaj je przez co najmniej 30 minut, aby zmiękły.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z informacją na etykiecie, tak, aby była sypka. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Teraz, wyciągnij grzyby z miseczki i posiekaj je.
  3. Rozgrzej masło i olej na patelni i podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli i nabierze koloru, dodaj grzyby i wymieszaj.
  4. Na patelnię dodaj także kaszę oraz 80 ml wody z moczenia grzybów. Całość wymieszaj i duś przez 10 minut. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj i duś tak długo, aż odparuje z patelni prawie cała woda.

Gotowy farsz wystudź i przejdź do smażenia lub nadziewania naleśników.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥