Na ostatnią Wigilię zrobiłam te krokiety. Zniknęły jako pierwsze, bo wszystkich zachwycił jeden dodatek

Organizujesz wieczerzę wigilijną u siebie po raz pierwszy? Chciałbyś zrobić dobre wrażenie na zaproszonych gościach? Z dzisiejszym przepisem na pewno tak będzie.

Krokiety w takim wydaniu muszą znaleźć się na wigilijnym stoleKrokiety w takim wydaniu muszą znaleźć się na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teressa
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że każdy składnik w przepisie ma ogromne znaczenie. Kiedy coś dodamy lub wręcz przeciwnie odejmiemy, ostateczny smak potrawy może być zupełnie inny. Dlatego tym bardziej należy przykładać ogromną wagę nawet do najmniejszych detali, bo to właśnie one mogą zapewnić nam spektakularny sukces

A skoro już o takich recepturach mowa, to już za moment zdradzę ci, co dodać do farszu na wigilijne krokiety, aby były jeszcze lepsze. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Niewielka zmiana, a różnica jest niesamowita

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Dlatego też bardzo często dodaję do gotujących się potraw dodatkowe składniki, które nie były w ogóle uwzględnione w pierwotnym przepisie

Tak właśnie było w ubiegłym roku, kiedy pracowałam nad wieczerzą wigilijną. Jak co roku w planach miałam zrobić domowe krokiety z kapustą i grzybami. I kiedy byłam już w trakcie pracy nad przepisem, doszłam do wniosku, że nie zaszkodzi, jeśli do farszu dodam bonusowy składnik. I był to prawdziwy strzał w 10, bo krokiety w nowym wydaniu cieszyły się największym zainteresowaniem. Jako pierwsze zniknęły też z wigilijnego stołu. 

W czym tkwił sukces moich krokietów? Otóż dodałam do nich 3 zmielone goździki, które stały się idealnym źródłem nowych walorów smakowych

Wigilijne krokiety idealnie komponują się z czerwonym barszczem
Wigilijne krokiety idealnie komponują się z czerwonym barszczem © Adobe Stock | Robert Latawiec

Jak zrobić wigilijne krokiety z goździkowym akcentem?

Składniki:

  • 8-10 naleśników,
  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 goździki w mielonej wersji,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • ½ szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • ¾ szkl. bułki tartej,
  • 1,5 łyżeczki kminku,
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania farszu do krokietów. W tym celu zalej suszone grzyby wodą i odstaw je minimum na 45 minut. Po tym czasie gotuj grzyby przez 30 minut. Na koniec je odcedź i posiekaj drobno.
  2. W międzyczasie ugotuj też kiszoną kapustę. Po odcedzeniu ją także podziel na mniejsze kawałki.
  3. Teraz obierz i przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Na mniejsze kawałki podziel też obraną cebulę. Oba składniki podsmaż następnie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. 
  4. Kiedy warzywa nabiorą złocistych rumieńców, dodaj do środka suszone grzyby. Po kilku minutach do patelni może trafić też kapusta. Oczywiście nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie zmielonych goździkach, majeranku, kminku, soli oraz pieprzu.
  5. W międzyczasie przygotuj ciasto i usmaż naleśniki.
  6. Na każdego naleśnika nanieść część farszu, po czym zwiń go w krokiety. 
  7. Każdy taki element następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Na koniec smaż krokiety na złocisty kolor na patelni z każdej strony. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟