Robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Kilka składników i obiad na 2 dni

Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje. W tym przepisie znajdziesz ciekawe smaki oraz fajną formę podania. Lepiej być nie może!

Ta zapiekanka to prawdziwy sztosTa zapiekanka to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Bardzo często trzymamy się dobrze znanych przepisów, bo wydaję się nam, że nowe oznacza dużo więcej czasu i zaangażowania. Ale czy naprawdę tak jest?

Moim zdaniem nie, o czym najlepiej świadczy dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Już za moment przekonasz się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby w domowym zaciszu wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. I to zaledwie z kilku podstawowych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Zapiekanka kluczem do sukcesu

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że spędzam w kuchni naprawdę sporo czasu. A, że lubię jednocześnie eksperymentować, wiele się nauczyłam. Jednym z takich odkryć był fakt, że chcąc przygotować szybki obiad, wcale nie trzeba gotować makaronu. 

Równie skutecznym rozwiązaniem jest zapiekanka ziemniaczana. I wiem, że początkowo możesz się z tym nie zgadzać, ale daj mi kilka minut, a wszystko stanie się jasne. Po pierwsze, do przygotowania takiego obiadu możesz wykorzystać całą masę produktów, bo w sumie do ziemniaków praktycznie wszystko pasuje. Po drugie, składniki wystarczy ze sobą połączyć i włożyć do piekarnika. I tu nasza praca się kończy. Całą resztę załatwi za nas piekarnik, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć na zasłużony odpoczynek. Czy to nie genialne rozwiązanie?

Ziemniaki mogą przybierać różną formę w naszej kuchni
Ziemniaki mogą przybierać różną formę w naszej kuchni © Adobe Stock | Pixel-Shot

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem

Składniki:

Masa jajeczna:

  • 4 jajka,
  • ¾ szkl. śmietanki 30%,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Ruloniki:

  • 6 plastrów żółtego sera
  • 12 plastrów boczku,
  • ½ szkl. tartej mozzarelli. 

Warstwa ziemniaczana:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój je w drobną kostkę. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada. 
  2. Do ziemniaków dodaj oliwę oraz przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj. Ziemniaki przełóż następnie do formy do pieczenia. 
  3. Teraz przygotuj jajeczną mieszankę. W tym celu połącz ze sobą jajka, śmietankę oraz przyprawy. Gotową mieszankę przelej do formy. 
  4. Na koniec zostało przygotować urocze ruloniki. Aby to zrobić, wystarczy złożyć w rulon kawałki boczku i sera. 
  5. Gotowe ruloniki przełóż do formy i całe danie posyp dodatkową porcją sera
  6. Na koniec wstaw formę do piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej