Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Jeśli myślisz, że pyszny obiad zawsze musi składać się z całej masy składników, dzisiejsza zapiekanka to najlepszy dowód, że wcale tak nie jest. Co więcej, robi się praktycznie sama!

Ta smaczna zapiekanka totalnie zawróci ci w głowieTa smaczna zapiekanka totalnie zawróci ci w głowie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zacznę dziś od pytania: czy obiad zawsze musi zawierać mięsny dodatek? Oczywiście, że nie. Co więcej, nie oznacza to jednocześnie, że będzie gorszy pod jakimkolwiek względem. Wręcz przeciwnie, również będzie zachwycał smakiem. A wszystko to zasługa kultowych składników, którym nie potrafi odmówić nawet największy niejadek. Dziś w roli głównej wystąpią ziemniakipieczarki

Prawda, że już brzmi pysznie? A to dopiero początek. Bo jeśli dodam do dzisiejszej puli, że pyszny obiad przygotujesz w formie zapiekanki z dużą ilością sera, myślę, że od razu będziesz chciał zabrać się do pracy. Od razu więc przechodzę do sedna!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Zaskocz swoich bliskich genialną zapiekanką w kremowym wydaniu. To będzie prawdziwy hit!

Składniki:

Podstawowe produkty: 

  • 3 łyżki masła,
  • 400 g brązowych pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 g sera Gruyere.

Zalewa:

  • 300 ml śmietanki 18 proc.,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oczyszczenia i podzielenia brązowych pieczarek na mniejsze kawałki. Następnie podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem

Najpierw przygotowuję pieczarki
Najpierw przygotowuję pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy grzyby robią się miękkie, zaczynam dodawać na patelnię kolejne produkty, a mianowicie: suszony tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz. 

Czas na przyprawy i czosnek
Czas na przyprawy i czosnek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przechodzę do pracy nad śmietankową zalewą. W tym celu łączę ze sobą: śmietanę, mąkę pszenną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietankę. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.

Kremowa zalewa będzie idealnym uzupełnieniem
Kremowa zalewa będzie idealnym uzupełnieniem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Ostatni składniki dzisiejszego obiadu to ziemniaki. Warzywa obieram i dokładnie myję. Następnie dzielę je w cienkie półplasterki. Z części ziemniaków tworzę pierwszą warstwę w formie do pieczenia. 

Pierwsza warstwa gotowa
Pierwsza warstwa gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na ziemniakach rozsypuję część podsmażonych pieczarek, po czym całość przykrywam sporą porcją startego sera. Wszystkie warstwy powtarzam dwukrotnie. Na koniec zalewam całość kremową mieszanką

Powstałe warstwy zalewam kremową mieszanką
Powstałe warstwy zalewam kremową mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Formę z przyszłą zapiekanką zabezpieczam przy pomocy folii aluminiowej. Tak przygotowane danie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuwam folię i zapiekam obiad jeszcze przez 10 minut.

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową zapiekankę serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Mega!
Mega! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty