Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad
Jeśli myślisz, że pyszny obiad zawsze musi składać się z całej masy składników, dzisiejsza zapiekanka to najlepszy dowód, że wcale tak nie jest. Co więcej, robi się praktycznie sama!
12.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:14
Zacznę dziś od pytania: czy obiad zawsze musi zawierać mięsny dodatek? Oczywiście, że nie. Co więcej, nie oznacza to jednocześnie, że będzie gorszy pod jakimkolwiek względem. Wręcz przeciwnie, również będzie zachwycał smakiem. A wszystko to zasługa kultowych składników, którym nie potrafi odmówić nawet największy niejadek. Dziś w roli głównej wystąpią ziemniaki i pieczarki.
Prawda, że już brzmi pysznie? A to dopiero początek. Bo jeśli dodam do dzisiejszej puli, że pyszny obiad przygotujesz w formie zapiekanki z dużą ilością sera, myślę, że od razu będziesz chciał zabrać się do pracy. Od razu więc przechodzę do sedna!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz swoich bliskich genialną zapiekanką w kremowym wydaniu. To będzie prawdziwy hit!
Składniki:
Podstawowe produkty:
- 3 łyżki masła,
- 400 g brązowych pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 4 duże ziemniaki,
- 250 g sera Gruyere.
Zalewa:
- 300 ml śmietanki 18 proc.,
- 150 g śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oczyszczenia i podzielenia brązowych pieczarek na mniejsze kawałki. Następnie podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem.
Krok 2. Kiedy grzyby robią się miękkie, zaczynam dodawać na patelnię kolejne produkty, a mianowicie: suszony tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Krok 3. Przechodzę do pracy nad śmietankową zalewą. W tym celu łączę ze sobą: śmietanę, mąkę pszenną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietankę. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 4. Ostatni składniki dzisiejszego obiadu to ziemniaki. Warzywa obieram i dokładnie myję. Następnie dzielę je w cienkie półplasterki. Z części ziemniaków tworzę pierwszą warstwę w formie do pieczenia.
Krok 5. Na ziemniakach rozsypuję część podsmażonych pieczarek, po czym całość przykrywam sporą porcją startego sera. Wszystkie warstwy powtarzam dwukrotnie. Na koniec zalewam całość kremową mieszanką.
Krok 6. Formę z przyszłą zapiekanką zabezpieczam przy pomocy folii aluminiowej. Tak przygotowane danie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuwam folię i zapiekam obiad jeszcze przez 10 minut.
Krok 7. Gotową zapiekankę serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!