Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Jeśli myślisz, że pyszny obiad zawsze musi składać się z całej masy składników, dzisiejsza zapiekanka to najlepszy dowód, że wcale tak nie jest. Co więcej, robi się praktycznie sama!

Ta smaczna zapiekanka totalnie zawróci ci w głowieTa smaczna zapiekanka totalnie zawróci ci w głowie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Zacznę dziś od pytania: czy obiad zawsze musi zawierać mięsny dodatek? Oczywiście, że nie. Co więcej, nie oznacza to jednocześnie, że będzie gorszy pod jakimkolwiek względem. Wręcz przeciwnie, również będzie zachwycał smakiem. A wszystko to zasługa kultowych składników, którym nie potrafi odmówić nawet największy niejadek. Dziś w roli głównej wystąpią ziemniakipieczarki

Prawda, że już brzmi pysznie? A to dopiero początek. Bo jeśli dodam do dzisiejszej puli, że pyszny obiad przygotujesz w formie zapiekanki z dużą ilością sera, myślę, że od razu będziesz chciał zabrać się do pracy. Od razu więc przechodzę do sedna!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zaskocz swoich bliskich genialną zapiekanką w kremowym wydaniu. To będzie prawdziwy hit!

Składniki:

Podstawowe produkty: 

  • 3 łyżki masła,
  • 400 g brązowych pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 g sera Gruyere.

Zalewa:

  • 300 ml śmietanki 18 proc.,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oczyszczenia i podzielenia brązowych pieczarek na mniejsze kawałki. Następnie podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem

Najpierw przygotowuję pieczarki
Najpierw przygotowuję pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy grzyby robią się miękkie, zaczynam dodawać na patelnię kolejne produkty, a mianowicie: suszony tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz. 

Czas na przyprawy i czosnek
Czas na przyprawy i czosnek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przechodzę do pracy nad śmietankową zalewą. W tym celu łączę ze sobą: śmietanę, mąkę pszenną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietankę. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.

Kremowa zalewa będzie idealnym uzupełnieniem
Kremowa zalewa będzie idealnym uzupełnieniem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Ostatni składniki dzisiejszego obiadu to ziemniaki. Warzywa obieram i dokładnie myję. Następnie dzielę je w cienkie półplasterki. Z części ziemniaków tworzę pierwszą warstwę w formie do pieczenia. 

Pierwsza warstwa gotowa
Pierwsza warstwa gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na ziemniakach rozsypuję część podsmażonych pieczarek, po czym całość przykrywam sporą porcją startego sera. Wszystkie warstwy powtarzam dwukrotnie. Na koniec zalewam całość kremową mieszanką

Powstałe warstwy zalewam kremową mieszanką
Powstałe warstwy zalewam kremową mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Formę z przyszłą zapiekanką zabezpieczam przy pomocy folii aluminiowej. Tak przygotowane danie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuwam folię i zapiekam obiad jeszcze przez 10 minut.

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową zapiekankę serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Mega!
Mega! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył