PrzepisPrzekąskiWkładam ziemniaki do słoika i zalewam tą mieszanką. W lodówce mogą stać nawet 3 miesiące

Wkładam ziemniaki do słoika i zalewam tą mieszanką. W lodówce mogą stać nawet 3 miesiące

Ziemniaki marynowane mogą stać w lodówce nawet trzy miesiące
Ziemniaki marynowane mogą stać w lodówce nawet trzy miesiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.10.2023 08:06, aktualizacja: 17.01.2024 15:26

Marynowane ziemniaki z miejsca stały się kulinarną perełką w moim domu. Radzę przygotować więcej słoików, ponieważ zapasy tego specjału szybko się kurczą. Delikatne, wyraziste i kremowe ziemniaczki można przechowywać nawet trzy miesiące.

Marynowane ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do wielu sałatek, np. klasycznej ziemniaczanej, a także jarzynowej czy z tuńczykiem. To również doskonałych towarzysz zimnych przystawek, np. śledzi czy mięs na zimno. Marynowane ziemniaczki dobrze wkomponują się też w dania obiadowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynowanie ziemniaków na zimę. Łatwiej i szybciej się nie da

Marynowanie to jedna z najstarszych metod przechowywania jedzenia. Dzięki wysokiemu stężeniu octu w zalewie zbędne jest pasteryzowanie słoików. Wystarczy ich zawartość zalać przygotowanym płynem. Dzięki marynowaniu zachowujemy walory smakowe i odżywcze produktów. Zalewa octowa sprawia, że w produktach spożywczych przez długi czas nie pojawią się szkodliwe związki czy chorobotwórcze bakterie.

Do marynowania najlepiej nadadzą się ziemniaki typu A - czyli sałatowe. Takie charakteryzują się zwięzłym miąższem, nie rozpadają się po ugotowaniu, a na tym najbardziej nam zależy. Sprawdzą się również, choć w mniejszym stopniu, ziemniaki typu AB lub B.

Marynowane ziemniaczki będą zimowym przysmakiem
Marynowane ziemniaczki będą zimowym przysmakiem© Pixabay

Jeśli ze względów zdrowotnych obawiasz się nadmiaru octu w diecie, postaw na ocet jabłkowy (ten również jest w poniższym przepisie). Ocet jabłkowy jest bardziej łagodny dla organizmu i zdecydowanie zdrowszy od spirytusowego. Choć zawiera w sobie sporo kwasów, ma silne właściwości alkaliczne. Za sprawą dużej zawartości alkalizujących minerałów przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Ziemniaki marynowane do słoika na zimę. Przepis

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 250 ml oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • chili (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w całości i tak, by się nie rozpadały. Odcedź je i nakłuj delikatnie widelcem lub wykałaczką.
  2. Wymieszaj wodę z octem, oliwą z oliwek i olejem. Dodaj pieprz, sól i cukier oraz opcjonalnie chili. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut.
  3. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka. Warzywa wymieszaj z gorącą zalewą.
  4. Ziemniaki przełóż do czystych i wyparzonych słoików do 3/4 wysokości pojemników, a następnie zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć.
  5. Tak przygotowane odstaw na kilka dni, aby przeszły smakiem przypraw.
  6. Najlepiej przechowywać je ciemnych chłodnym miejscu (np. lodówce).
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także