Wkładam ziemniaki do słoika i zalewam tą mieszanką. W lodówce mogą stać nawet 3 miesiące
Marynowane ziemniaki z miejsca stały się kulinarną perełką w moim domu. Radzę przygotować więcej słoików, ponieważ zapasy tego specjału szybko się kurczą. Delikatne, wyraziste i kremowe ziemniaczki można przechowywać nawet trzy miesiące.
29.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:26
Marynowane ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do wielu sałatek, np. klasycznej ziemniaczanej, a także jarzynowej czy z tuńczykiem. To również doskonałych towarzysz zimnych przystawek, np. śledzi czy mięs na zimno. Marynowane ziemniaczki dobrze wkomponują się też w dania obiadowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynowanie ziemniaków na zimę. Łatwiej i szybciej się nie da
Marynowanie to jedna z najstarszych metod przechowywania jedzenia. Dzięki wysokiemu stężeniu octu w zalewie zbędne jest pasteryzowanie słoików. Wystarczy ich zawartość zalać przygotowanym płynem. Dzięki marynowaniu zachowujemy walory smakowe i odżywcze produktów. Zalewa octowa sprawia, że w produktach spożywczych przez długi czas nie pojawią się szkodliwe związki czy chorobotwórcze bakterie.
Do marynowania najlepiej nadadzą się ziemniaki typu A - czyli sałatowe. Takie charakteryzują się zwięzłym miąższem, nie rozpadają się po ugotowaniu, a na tym najbardziej nam zależy. Sprawdzą się również, choć w mniejszym stopniu, ziemniaki typu AB lub B.
Jeśli ze względów zdrowotnych obawiasz się nadmiaru octu w diecie, postaw na ocet jabłkowy (ten również jest w poniższym przepisie). Ocet jabłkowy jest bardziej łagodny dla organizmu i zdecydowanie zdrowszy od spirytusowego. Choć zawiera w sobie sporo kwasów, ma silne właściwości alkaliczne. Za sprawą dużej zawartości alkalizujących minerałów przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Ziemniaki marynowane do słoika na zimę. Przepis
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 250 ml wody,
- 250 ml octu jabłkowego,
- 250 ml oliwy z oliwek lub oleju,
- pół łyżeczki cukru,
- chili (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w całości i tak, by się nie rozpadały. Odcedź je i nakłuj delikatnie widelcem lub wykałaczką.
- Wymieszaj wodę z octem, oliwą z oliwek i olejem. Dodaj pieprz, sól i cukier oraz opcjonalnie chili. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut.
- Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka. Warzywa wymieszaj z gorącą zalewą.
- Ziemniaki przełóż do czystych i wyparzonych słoików do 3/4 wysokości pojemników, a następnie zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć.
- Tak przygotowane odstaw na kilka dni, aby przeszły smakiem przypraw.
- Najlepiej przechowywać je ciemnych chłodnym miejscu (np. lodówce).