Wkładam ziemniaki do słoika i zalewam tą mieszanką. W lodówce mogą stać nawet 3 miesiące

Marynowane ziemniaki z miejsca stały się kulinarną perełką w moim domu. Radzę przygotować więcej słoików, ponieważ zapasy tego specjału szybko się kurczą. Delikatne, wyraziste i kremowe ziemniaczki można przechowywać nawet trzy miesiące.

Ziemniaki marynowane mogą stać w lodówce nawet trzy miesiąceZiemniaki marynowane mogą stać w lodówce nawet trzy miesiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marynowane ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do wielu sałatek, np. klasycznej ziemniaczanej, a także jarzynowej czy z tuńczykiem. To również doskonałych towarzysz zimnych przystawek, np. śledzi czy mięs na zimno. Marynowane ziemniaczki dobrze wkomponują się też w dania obiadowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Marynowanie ziemniaków na zimę. Łatwiej i szybciej się nie da

Marynowanie to jedna z najstarszych metod przechowywania jedzenia. Dzięki wysokiemu stężeniu octu w zalewie zbędne jest pasteryzowanie słoików. Wystarczy ich zawartość zalać przygotowanym płynem. Dzięki marynowaniu zachowujemy walory smakowe i odżywcze produktów. Zalewa octowa sprawia, że w produktach spożywczych przez długi czas nie pojawią się szkodliwe związki czy chorobotwórcze bakterie.

Do marynowania najlepiej nadadzą się ziemniaki typu A - czyli sałatowe. Takie charakteryzują się zwięzłym miąższem, nie rozpadają się po ugotowaniu, a na tym najbardziej nam zależy. Sprawdzą się również, choć w mniejszym stopniu, ziemniaki typu AB lub B.

Marynowane ziemniaczki będą zimowym przysmakiem
Marynowane ziemniaczki będą zimowym przysmakiem © Pixabay

Jeśli ze względów zdrowotnych obawiasz się nadmiaru octu w diecie, postaw na ocet jabłkowy (ten również jest w poniższym przepisie). Ocet jabłkowy jest bardziej łagodny dla organizmu i zdecydowanie zdrowszy od spirytusowego. Choć zawiera w sobie sporo kwasów, ma silne właściwości alkaliczne. Za sprawą dużej zawartości alkalizujących minerałów przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Ziemniaki marynowane do słoika na zimę. Przepis

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 250 ml oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • chili (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w całości i tak, by się nie rozpadały. Odcedź je i nakłuj delikatnie widelcem lub wykałaczką.
  2. Wymieszaj wodę z octem, oliwą z oliwek i olejem. Dodaj pieprz, sól i cukier oraz opcjonalnie chili. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut.
  3. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka. Warzywa wymieszaj z gorącą zalewą.
  4. Ziemniaki przełóż do czystych i wyparzonych słoików do 3/4 wysokości pojemników, a następnie zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć.
  5. Tak przygotowane odstaw na kilka dni, aby przeszły smakiem przypraw.
  6. Najlepiej przechowywać je ciemnych chłodnym miejscu (np. lodówce).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej