Mleko z ziemniaków bije rekordy popularności. To zdrowszy zamiennik krowiego

Mleko z ziemniaków? Dla wielu z nas brzmi to całkowicie nielogicznie. W jaki sposób można przygotować mleko z tego warzywa? Okazuje się, że taki napój ostatnio bije rekordy popularności. Mało tego, jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo właściwości odżywczych. Czy jest lepszy od mleka sojowego, kokosowego lub migdałowego?

Mleko z ziemniakówMleko z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Coraz mniej osób pije mleko krowie. Niektórzy rezygnują z niego ze względu na nietolerancję laktozy i alergię na białko mleka krowiego, inni chcą zadbać o swoje zdrowie. Szukamy więc zamiennika, który byłby równie smaczny i bogaty w witaminy oraz minerały. Sięgamy zazwyczaj po napoje roślinne, na przykład mleko migdałowe, kokosowe, sojowe lub owsiane. Te są najpopularniejsze. Czy jednak kiedykolwiek słyszeliście o mleku z ziemniaków? Brzmi całkiem abstrakcyjnie, prawda? To całkiem nowa propozycja, ale już zdobyła ogromne rzesze fanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron idealny na Halloween. Przerażająco smaczny

Korzyści z picia takiego napoju są bardzo duże. Przede wszystkim wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu, a do tego ma niewiele kalorii i pozytywnie wpływa na układ endokrynologiczny.

Jak zrobić mleko z ziemniaków?

Przygotuj poniższe składniki:

  • 250 g surowych, obranych ziemniaków,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki migdałów blanszowanych, zmielonych,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki miodu lub innego słodzika,
  • aromat waniliowy (opcjonalnie).
Mleko z ziemniaków
Mleko z ziemniaków © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki i zalej je 4 szklankami wody. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  2. Sprawdzaj, czy kartofle są miękkie. Jeśli będą miały odpowiednią konsystencję, przelej wszystko do kielicha blendera lub wysokiej miski.
  3. Dodaj też migdały, sól, aromat waniliowy oraz miód (lub inną rzecz do posłodzenia, na przykład syrop z agawy, syrop klonowy lub erytrytol).
  4. Zmiksuj wszystkie składniki, by powstał gładki płyn. Odstaw miskę na chwilę, by mleko z ziemniaków ostygło.
  5. Kiedy napój będzie miał odpowiednią temperaturę, przelej go do słoika lub do szklanej butelki. Wstaw szkło do lodówki i przechowuj przez maksymalnie 4 dni.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku