Mleko z ziemniaków bije rekordy popularności. To zdrowszy zamiennik krowiego

Mleko z ziemniaków? Dla wielu z nas brzmi to całkowicie nielogicznie. W jaki sposób można przygotować mleko z tego warzywa? Okazuje się, że taki napój ostatnio bije rekordy popularności. Mało tego, jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo właściwości odżywczych. Czy jest lepszy od mleka sojowego, kokosowego lub migdałowego?

Mleko z ziemniakówMleko z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Coraz mniej osób pije mleko krowie. Niektórzy rezygnują z niego ze względu na nietolerancję laktozy i alergię na białko mleka krowiego, inni chcą zadbać o swoje zdrowie. Szukamy więc zamiennika, który byłby równie smaczny i bogaty w witaminy oraz minerały. Sięgamy zazwyczaj po napoje roślinne, na przykład mleko migdałowe, kokosowe, sojowe lub owsiane. Te są najpopularniejsze. Czy jednak kiedykolwiek słyszeliście o mleku z ziemniaków? Brzmi całkiem abstrakcyjnie, prawda? To całkiem nowa propozycja, ale już zdobyła ogromne rzesze fanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron idealny na Halloween. Przerażająco smaczny

Korzyści z picia takiego napoju są bardzo duże. Przede wszystkim wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu, a do tego ma niewiele kalorii i pozytywnie wpływa na układ endokrynologiczny.

Jak zrobić mleko z ziemniaków?

Przygotuj poniższe składniki:

  • 250 g surowych, obranych ziemniaków,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki migdałów blanszowanych, zmielonych,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki miodu lub innego słodzika,
  • aromat waniliowy (opcjonalnie).
Mleko z ziemniaków
Mleko z ziemniaków © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki i zalej je 4 szklankami wody. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  2. Sprawdzaj, czy kartofle są miękkie. Jeśli będą miały odpowiednią konsystencję, przelej wszystko do kielicha blendera lub wysokiej miski.
  3. Dodaj też migdały, sól, aromat waniliowy oraz miód (lub inną rzecz do posłodzenia, na przykład syrop z agawy, syrop klonowy lub erytrytol).
  4. Zmiksuj wszystkie składniki, by powstał gładki płyn. Odstaw miskę na chwilę, by mleko z ziemniaków ostygło.
  5. Kiedy napój będzie miał odpowiednią temperaturę, przelej go do słoika lub do szklanej butelki. Wstaw szkło do lodówki i przechowuj przez maksymalnie 4 dni.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil