Zanim wrzucę pieczarki na patelnię, nie pomijam jednej czynności. Nie ciemnieją i nie puszczają wody

Pieczarki to bardzo popularny składnik w kuchni. Mało jednak kto wie, jak się z nimi obchodzić, aby zachowały swój piękny kolor. Dziś to zmienimy!

Smażenie pieczarek z pewnym dodatkiem może dać genialne efektySmażenie pieczarek z pewnym dodatkiem może dać genialne efekty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | boomeart

Chyba nie muszę cię specjalnie przekonywać, że pieczarki to świetna baza do przygotowania wielu ciekawych przepisów dla całej rodziny. Kremowa zupa, aksamitny sos czy w końcu genialny farsz do mięsnych kęsków — już od samego pisania, robię się głodna. Dużą popularnością cieszą się również zapiekanki z dodatkiem pieczarek oraz paszteciki z grzybowym farszem. Pieczarki świetnie odnajdą się również na pizzy. 

Jak sam więc widzisz, możliwości wykorzystania pieczarek w kuchni jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. I właśnie na tym się dzisiaj skupimy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Domowy patent na idealne pieczarki

Największym minusem przy pracy z pieczarkami jest fakt, że grzyby te szybko ciemnieją czy to podczas gotowania, czy też smażenia. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Wystarczy zrobić coś mega prostego, aby zapobiec temu procesowi.

Sprawdzonym trikiem podzieliła się moja babcia Zosia. Seniorka rodu podpowiedziała, że zawsze przed smażeniem czy też gotowaniem grzybów lekko skrapla je sokiem z cytryny. Dzięki czemu zachowują one swoją piękną barwę

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo oczywiście dodając wyrazisty sok do pieczarek, jeszcze bardziej możesz podkręcić smak mieszanki z patelni. Oczywiście należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością cytryny, to ma być tylko dodatek, a nie główny składnik. 

Idealne pieczarki są w zasięgu ręki
Idealne pieczarki są w zasięgu ręki © Adobe Stock | pvl0707

O czym jeszcze warto pamiętać przy pracy z pieczarkami?

Wykorzystując pieczarki w kuchni, warto wiedzieć, że nie powinno się ich wcześniej długo moczyćmyć. Bardzo szybko wchłaniają wodę, a co za tym idzie, ich struktura zupełnie się zmienia. A tego należy unikać za wszelką cenę. 

Co więcej, jeśli smażysz grzyby na patelni, nigdy pod żadnym pozorem nie doprawiaj ich przy pomocy soli w pierwszej fazie. Wręcz przeciwnie, zrób to tuż przed zdjęciem pieczarek z palnika. Dzięki temu masz pewność, że grzyby nie puszczą wody. Przy smażeniu grzybów babcia poradziła mi również, aby nie mieszać zbyt często zawartości patelni. Taka praktyka wyjdzie im tylko na dobre.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o opisanych wyżej patentach przy pracy z pieczarkami. A może to dla ciebie zupełna nowość? Oczywiście jeśli znasz inne kuchenne triki, napisz mi o tym jak najszybciej. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis