Zanim wrzucę pieczarki na patelnię, nie pomijam jednej czynności. Nie ciemnieją i nie puszczają wody

Pieczarki to bardzo popularny składnik w kuchni. Mało jednak kto wie, jak się z nimi obchodzić, aby zachowały swój piękny kolor. Dziś to zmienimy!

Smażenie pieczarek z pewnym dodatkiem może dać genialne efektySmażenie pieczarek z pewnym dodatkiem może dać genialne efekty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | boomeart

Chyba nie muszę cię specjalnie przekonywać, że pieczarki to świetna baza do przygotowania wielu ciekawych przepisów dla całej rodziny. Kremowa zupa, aksamitny sos czy w końcu genialny farsz do mięsnych kęsków — już od samego pisania, robię się głodna. Dużą popularnością cieszą się również zapiekanki z dodatkiem pieczarek oraz paszteciki z grzybowym farszem. Pieczarki świetnie odnajdą się również na pizzy. 

Jak sam więc widzisz, możliwości wykorzystania pieczarek w kuchni jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. I właśnie na tym się dzisiaj skupimy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Domowy patent na idealne pieczarki

Największym minusem przy pracy z pieczarkami jest fakt, że grzyby te szybko ciemnieją czy to podczas gotowania, czy też smażenia. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Wystarczy zrobić coś mega prostego, aby zapobiec temu procesowi.

Sprawdzonym trikiem podzieliła się moja babcia Zosia. Seniorka rodu podpowiedziała, że zawsze przed smażeniem czy też gotowaniem grzybów lekko skrapla je sokiem z cytryny. Dzięki czemu zachowują one swoją piękną barwę

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo oczywiście dodając wyrazisty sok do pieczarek, jeszcze bardziej możesz podkręcić smak mieszanki z patelni. Oczywiście należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością cytryny, to ma być tylko dodatek, a nie główny składnik. 

Idealne pieczarki są w zasięgu ręki
Idealne pieczarki są w zasięgu ręki © Adobe Stock | pvl0707

O czym jeszcze warto pamiętać przy pracy z pieczarkami?

Wykorzystując pieczarki w kuchni, warto wiedzieć, że nie powinno się ich wcześniej długo moczyćmyć. Bardzo szybko wchłaniają wodę, a co za tym idzie, ich struktura zupełnie się zmienia. A tego należy unikać za wszelką cenę. 

Co więcej, jeśli smażysz grzyby na patelni, nigdy pod żadnym pozorem nie doprawiaj ich przy pomocy soli w pierwszej fazie. Wręcz przeciwnie, zrób to tuż przed zdjęciem pieczarek z palnika. Dzięki temu masz pewność, że grzyby nie puszczą wody. Przy smażeniu grzybów babcia poradziła mi również, aby nie mieszać zbyt często zawartości patelni. Taka praktyka wyjdzie im tylko na dobre.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o opisanych wyżej patentach przy pracy z pieczarkami. A może to dla ciebie zupełna nowość? Oczywiście jeśli znasz inne kuchenne triki, napisz mi o tym jak najszybciej. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia