WAŻNE
TERAZ

Netanjahu wydał rozkaz: Natychmiastowe ataki na Strefę Gazy

Zanim wrzucę pieczarki na patelnię, nie pomijam jednej czynności. Nie ciemnieją i nie puszczają wody

Pieczarki to bardzo popularny składnik w kuchni. Mało jednak kto wie, jak się z nimi obchodzić, aby zachowały swój piękny kolor. Dziś to zmienimy!

Smażenie pieczarek z pewnym dodatkiem może dać genialne efektySmażenie pieczarek z pewnym dodatkiem może dać genialne efekty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | boomeart
Marzena Pęcak

Chyba nie muszę cię specjalnie przekonywać, że pieczarki to świetna baza do przygotowania wielu ciekawych przepisów dla całej rodziny. Kremowa zupa, aksamitny sos czy w końcu genialny farsz do mięsnych kęsków — już od samego pisania, robię się głodna. Dużą popularnością cieszą się również zapiekanki z dodatkiem pieczarek oraz paszteciki z grzybowym farszem. Pieczarki świetnie odnajdą się również na pizzy. 

Jak sam więc widzisz, możliwości wykorzystania pieczarek w kuchni jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. I właśnie na tym się dzisiaj skupimy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Domowy patent na idealne pieczarki

Największym minusem przy pracy z pieczarkami jest fakt, że grzyby te szybko ciemnieją czy to podczas gotowania, czy też smażenia. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Wystarczy zrobić coś mega prostego, aby zapobiec temu procesowi.

Sprawdzonym trikiem podzieliła się moja babcia Zosia. Seniorka rodu podpowiedziała, że zawsze przed smażeniem czy też gotowaniem grzybów lekko skrapla je sokiem z cytryny. Dzięki czemu zachowują one swoją piękną barwę

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo oczywiście dodając wyrazisty sok do pieczarek, jeszcze bardziej możesz podkręcić smak mieszanki z patelni. Oczywiście należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością cytryny, to ma być tylko dodatek, a nie główny składnik. 

Idealne pieczarki są w zasięgu ręki
Idealne pieczarki są w zasięgu ręki © Adobe Stock | pvl0707

O czym jeszcze warto pamiętać przy pracy z pieczarkami?

Wykorzystując pieczarki w kuchni, warto wiedzieć, że nie powinno się ich wcześniej długo moczyćmyć. Bardzo szybko wchłaniają wodę, a co za tym idzie, ich struktura zupełnie się zmienia. A tego należy unikać za wszelką cenę. 

Co więcej, jeśli smażysz grzyby na patelni, nigdy pod żadnym pozorem nie doprawiaj ich przy pomocy soli w pierwszej fazie. Wręcz przeciwnie, zrób to tuż przed zdjęciem pieczarek z palnika. Dzięki temu masz pewność, że grzyby nie puszczą wody. Przy smażeniu grzybów babcia poradziła mi również, aby nie mieszać zbyt często zawartości patelni. Taka praktyka wyjdzie im tylko na dobre.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o opisanych wyżej patentach przy pracy z pieczarkami. A może to dla ciebie zupełna nowość? Oczywiście jeśli znasz inne kuchenne triki, napisz mi o tym jak najszybciej. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce