Nie musisz dodawać śmietany do zupy pieczarkowej. Inny składnik decyduje o sukcesie

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to wyjątkowa propozycja, która udowadnia, że nie potrzebujesz śmietany, aby zaserwować wyjątkowo aromatyczną i kremową zupę. Warto spróbować tego przepisu, który jest banalnie prosty i szybki, a smak i konsystencja zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Klasyczna zupa pieczarkowa jest uwielbiana na całym świecie, ale co, jeśli mówimy o wersji, która pozbawiona jest tradycyjnej śmietany? Ta innowacyjna propozycja wykorzystuje serek topiony, aby nadać zupie kremową konsystencję i niezwykły smak. Zapomnij o śmietanie, czas poznać nowy sposób na zupę pieczarkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Zupa pieczarkowa bez śmietany

Zapomnij o śmietanie, czas poznać nowy sposób na zupę pieczarkową. Oto czego będziesz potrzebować.

Składniki:

  • Około 600-700 g pieczarek,
  • 1 duży por,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • Około 2 litry bulionu lub delikatnego rosołu,
  • Masło,
  • Sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • Ulubiony makaron do podania,
  • 200 g serka topionego (lub 150 g serka topionego i łyżka sera typu feta).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od przygotowania pieczarek. Oczyść je i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce - sposób krojenia nie ma większego znaczenia. Następnie przejdź do pora, posiekaj go w niezbyt drobną kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej dość dużą ilość masła - około 1,5 łyżki. Kiedy zacznie się pienić, dodaj posiekany por i podsmaż go do momentu, aż stanie się szklisty, a miejscami lekko zbrązowieje.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je, aż puści wodę. Następnie zalej całość bulionem, zmniejsz ogień i dodaj startą na tarce marchewkę. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron.
  4. Odlej kilka chochelek wywaru i rozpuść w nich serek topiony. Następnie wlej ser z wywarem z powrotem do zupy i dopraw wszystko do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze kilka minut.

To tyle! Twoja innowacyjna zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest gotowa do podania. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nie potrzebujesz tradycyjnej śmietany, aby zaserwować wyjątkowo smaczne danie.

Wskazówka: Jeśli chcesz dodać odrobinę mięsnej nuty do swojej zupy, możesz również podsmażyć mięso mielone na osobnej patelni i dodać je do gotującej się zupy. Ten przepis daje ci dużą swobodę i wiele możliwości dostosowania smaku do własnych preferencji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską