Do pomidorów nie leję już śmietany. Dodaję składnik z kubeczka i wszyscy chwalą

Pomidory w śmietanie to niewątpliwie jeden ze smaków lata. Bardzo często lądują na naszych stołach i zajadamy się nimi ze smakiem. Sałatka z pomidorów może być jednak lżejsza i mniej kaloryczna, jeśli śmietanę zastąpimy innym produktem. Danie będzie cały czas tak samo pyszne.

Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Jazz Guy
Paulina Hermann

Nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni bez śmietany. Używamy jej niemalże ciągle. Żyjemy w przeświadczeniu, że tradycyjne dania bez niej nigdy się nie udają. Zabielamy nią sosy, zupy i sałatki. Jest też głównym składnikiem pomidorów w śmietanie, które są uwielbiane w naszym kraju. Niestety taki dodatek ma mnóstwo kalorii i jest tłusty, więc osoby na diecie powinny omijać go szerokim łukiem.


Śmietanę warto zastąpić czymś innym. Ten produkt z kubeczka sprawi, że dania będą smakowały tak samo dobrze i jednocześnie zjemy o wiele mniej kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Pomidory w śmietanie bez... śmietany. Czym zastąpić ten składnik, aby sałatka nie straciła smaku?

Śmietana zawiera dużo białka i węglowodanów, jest też źródłem ogromnych ilości tłuszczu. W 100 gramach produktu znajduje się nawet 18 g tego składnika. Dlatego też śmietanę omijają osoby na diecie oraz te, które muszą unikać dużych ilości tłuszczów. Czym więc możemy ją zastąpić?

Na pierwszą myśl przychodzi jogurt naturalny. Ma on tylko 3 gramy tłuszczu w 100 gramach produktu. To bardzo dobry zamiennik zwykłej śmietany. Zabieli zupę, nada potrawie smaku, a do tego jest mało kaloryczny. Dzięki niemu sałatka z pomidorów będzie smakowała obłędnie. Ponadto dostarczymy sobie wielu ważnych składników odżywczych.

Inne świetne zamienniki śmietany to:

  • twaróg z mlekiem,
  • jogurt grecki,
  • kefir,
  • mleczko kokosowe,
  • silken tofu z napojem sojowym.
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów © Wikimedia Commons

Sałatka z pomidorów z jogurtem - jak zrobić?

Przygotuj składniki. Potrzebujesz:

  • 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie),
  • pół kilograma pomidorów,
  • małą cebulę,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego,
  • pęczek szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania pomidorów z jogurtem:

  1. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę. Usuń szypułki. Możesz też obrać warzywa.
  2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Połącz składniki z pomidorami.
  3. Dodaj jogurt, ocet balsamiczny oraz oliwę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Do sałatki wsyp posiekany szczypiorek, całość dopraw solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego