Taki pomidor może być bardzo trujący. Lepiej nie ryzykuj swoim zdrowiem

Dla jednych przysmak, dla innych trucizna - istnieją pomidory, których dotyczy ten paradoks. Lepiej na nie uważać niż przypłacić ryzyko zdrowiem. Zobacz, czy w twoich domowych zapasach nie znajdują się sztuki, mogące wywołać wiele nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu.

Jakie pomidory mogą być trujące?Jakie pomidory mogą być trujące?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Pomidory to jedne z najpopularniejszych roślin do uprawy w przydomowym ogródku. Pochodzący z obu Ameryk owoc spożywany był przez Azteków już w 700 roku naszej ery. Jednak kiedy pomidory pojawiły się na Starym Kontynencie, wielu Europejczyków obawiało się, że owoc jest trujący. Czy my obecnie również powinniśmy dzielić te obawy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące warkoczyki z bakłażana

Czy pomidory mogą być trujące? Na takie owoce uważaj

Pomidory należą do rodziny psiankowatych, która ma w swoich szeregach wiele trujących roślin. Większość z nich zawiera substancję zwaną solaniną. Ta chroni rośliny przed szkodliwymi owadami i innymi napastnikami. Również pomidor, mimo że jadalny, zawiera solaninę we wszystkich swoich zielonych częściach. Dlatego nie powinno się jeść liści czy zielonych niedojrzałych owoców pomidorów. Zatrucie solaniną może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak gorączka, ból brzucha, biegunka, wymioty czy senność.

Zielone niedojrzałe pomidory prócz solaniny zawierają substancję zwaną tomatyną. Zjedzona w dużej ilości staje się toksyczna i może powodować mdłości, wymioty, kolki czy biegunki. Co ciekawe, tomatyna w uzasadnionych przypadkach może wykazywać działanie terapeutyczne. Jest alkaloidem, a w medycynie ludowej jej właściwości rozkurczowe wykorzystywano m.in. do usuwania zaparć powodowanych nadmiernym skurczem w obrębie jelita grubego.

Zarówno solanina, jak i tomatyna znikają, gdy tylko pomidory dojrzeją, a owoce staną się rozkosznie słodkie. Warto dodać też, że istnieją odmiany pomidorów, które pozostają zielone, gdy są dojrzałe, jak Green Doctors czy Absinthe.

Zielone pomidory zawierają trujące substancje
Zielone pomidory zawierają trujące substancje © Pixabay

Niedojrzałe pomidory przysmakiem? Lepiej zachować umiar

W niektórych regionach świata za przysmak uważa się kiszone zielone (niedojrzałe) pomidory lub dżemy z zielonych pomidorów. Warto mieć jednak na względzie, że toksyny zawarte w niedojrzałych owocach nie ulegają łatwo rozpadowi. Stąd też zaleca się umiar w kwestii spożycia przetworów z niedojrzałych zielonych pomidorów.


Częste jedzenie surowych zielonych pomidorów stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Zawarta w nich tomatyna powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz może doprowadzić do zaburzeń neurologicznych. Co prawda śmierć z powodu zatrucia tomatyną zdarza się bardzo rzadko. Bowiem, aby związek ten doprowadził do zgonu, musi przed długi czas kumulować się w organizmie. Jednak niewielkie ilości tomatyny są szczególnie niebezpieczne dla osób z różnymi schorzeniami przewlekłymi, a także dzieci poniżej 10. roku życia - czytamy na stronie dietetycy.org.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo