Ekspresowa sałatka z pomidorów do obiadu. Genialny składnik nadaje charakteru
Warzywa sezonowe w wakacje są ogromnym hitem. Codziennie się nimi zajadamy i próbujemy zawsze czegoś nowego. W całym kraju królują jednak pomidory lub ogórki. Takie czerwone warzywa w śmietanie z dodatkiem cebulki smakują obłędnie. Z pomidorów możemy zrobić także ekspresową sałatkę do obiadu. Pewien składnik wykonuje całą robotę.
17.08.2023 08:06
Nie wyobrażamy sobie letnich sałatek bez pomidorów. To one najlepiej komponują się z grillowanymi daniami i świetnie pasują do obiadu. Nic dziwnego, że przekąski z nimi w roli głównej smakują obłędnie. Ponadto bardzo łatwo je zrobić. Tak jest w przypadku ekspresowej sałatki. Przygotujesz ją w dosłownie kilkanaście minut, a twoje kubki smakowe będą ją pamiętały przez długi czas. W tej niepozornej sałatce zamknięty jest smak lata, a dodatek z cebuli nadaje jej odrobiny pikanterii. Do tego zioła, które sprawiają, że przystawka zyskuje oryginalny aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić szybką sałatkę z pomidorów?
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Będą to:
- pomidory (600 gram),
- czerwona cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka białego octu winnego,
- po 1/4 łyżeczki soli oraz białego pieprzu,
- natka pietruszki.
Sposób wykonania:
- Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Z każdego kawałka wytnij drewniany rdzeń. Od razu przełóż warzywa do miski.
- Obraną cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka. Dodaj ją do pomidorów. Odczekaj kilkanaście minut. Jeśli warzywa wypuściły za dużo wody, po prostu ją odlej.
- Teraz zacznij przygotowywać dip. W tym celu obierz czosnek, zetrzyj go na tarce, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj do niego oregano, oliwę, ocet winny, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Musi powstać jednolita masa.
- Dipem polej pomidory i cebulę.
- Sałatkę podawaj w temperaturze pokojowej od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa grillowanego lub klasycznego obiadu.
Sałatka jest lekko pikantna i ma czosnkowy posmak. Wszystko to zasługa dodatków, które idealnie pasują do pomidorów. Mało tego, taka przystawka jest istną bombą witaminową i mineralną. Możemy się nią zajadać bez opamiętania.