PrzepisSałatkiEkspresowa sałatka z pomidorów do obiadu. Genialny składnik nadaje charakteru

Ekspresowa sałatka z pomidorów do obiadu. Genialny składnik nadaje charakteru

Pomidory w sałatce
Pomidory w sałatce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.08.2023 08:06

Warzywa sezonowe w wakacje są ogromnym hitem. Codziennie się nimi zajadamy i próbujemy zawsze czegoś nowego. W całym kraju królują jednak pomidory lub ogórki. Takie czerwone warzywa w śmietanie z dodatkiem cebulki smakują obłędnie. Z pomidorów możemy zrobić także ekspresową sałatkę do obiadu. Pewien składnik wykonuje całą robotę.

Nie wyobrażamy sobie letnich sałatek bez pomidorów. To one najlepiej komponują się z grillowanymi daniami i świetnie pasują do obiadu. Nic dziwnego, że przekąski z nimi w roli głównej smakują obłędnie. Ponadto bardzo łatwo je zrobić. Tak jest w przypadku ekspresowej sałatki. Przygotujesz ją w dosłownie kilkanaście minut, a twoje kubki smakowe będą ją pamiętały przez długi czas. W tej niepozornej sałatce zamknięty jest smak lata, a dodatek z cebuli nadaje jej odrobiny pikanterii. Do tego zioła, które sprawiają, że przystawka zyskuje oryginalny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić szybką sałatkę z pomidorów?

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Będą to:

  • pomidory (600 gram),
  • czerwona cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka białego octu winnego,
  • po 1/4 łyżeczki soli oraz białego pieprzu,
  • natka pietruszki.
Pomidory
Pomidory© wallpaper flare

Sposób wykonania:

  1. Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Z każdego kawałka wytnij drewniany rdzeń. Od razu przełóż warzywa do miski.
  2. Obraną cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka. Dodaj ją do pomidorów. Odczekaj kilkanaście minut. Jeśli warzywa wypuściły za dużo wody, po prostu ją odlej.
  3. Teraz zacznij przygotowywać dip. W tym celu obierz czosnek, zetrzyj go na tarce, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj do niego oregano, oliwę, ocet winny, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Musi powstać jednolita masa.
  4. Dipem polej pomidory i cebulę.
  5. Sałatkę podawaj w temperaturze pokojowej od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa grillowanego lub klasycznego obiadu.

Sałatka jest lekko pikantna i ma czosnkowy posmak. Wszystko to zasługa dodatków, które idealnie pasują do pomidorów. Mało tego, taka przystawka jest istną bombą witaminową i mineralną. Możemy się nią zajadać bez opamiętania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także