Najzdrowszy napój na świecie. Przygotuj i pij, a unikniesz zawału oraz udaru

Ten napój czyni cuda. Nie dość, że pozytywnie wpływa na zdrowie, to jeszcze bardzo łatwo go przygotować. Ajran chroni przed miażdżycą oraz udarem, ale ma o wiele więcej właściwości. Nic dziwnego, że coraz więcej osób po niego sięga.

AjranAjran
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ajran pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i tam osiągnął największą popularność. Z czasem poznali go mieszkańcy Europy, którzy zakochali się w wyjątkowym smaku. Okazuje się jednak, że nie on jest jego jedyną zaletą. Napój ma bowiem wiele właściwości zdrowotnych, między innymi chroni przed schorzeniami układu krążenia. Poniżej podajemy bardzo prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Udka kurczaka na ziemniakach

Jakie właściwości ma ajran?

W smaku jest lekko kwaśny lub słony. To idealny dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań. Najlepiej pić go podczas gorących dni, gdyż świetnie chłodzi. Oprócz walorów smakowych posiada również ciekawe właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę A, D oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest źródłem żywych kultur bakterii, wapnia, sodu i białka. Ajran ugasi pragnienie oraz ustabilizuje poziom elektrolitów. Dzięki niemu wzmocnimy odporność organizmu.


Napój przyspiesza perystaltykę jelit, poprawia trawienie i chroni przed biegunką oraz zaparciami. Obniża także zbyt wysokie ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Dzięki temu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Zapobiega osteoporozie. Ma niewiele kalorii, więc mogą (a nawet powinny) go spożywać osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Jak zrobić domowy Ajran?

Na początku przygotuj sobie składniki. W tym przypadku są dwa podstawowe, czyli:

  • 400 ml jogurtu greckiego,
  • 2 szklanki wody mineralnej.

Sposób wykonania


Na początku wlej obydwa składniki do misy blendera lub do wysokiego naczynia. Zmiksuj je dokładnie. Na górze powinna wytworzyć się piana. To znak, że Ajran jest gotowy do picia. Możesz poprawić jego smak za pomocą listka mięty lub soku z limonki. Są osoby, które dosypują trochę soli, gdyż uwielbiają słony smak. Tak naprawdę jednak walory smakowe możemy poprawić na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, co lubimy i jakie właściwości chcemy uzyskać.

Ajran
Ajran © Adobe Stock
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje