Pokrój pomidory i dodaj słodki owoc. Gościom pospadają buty z zachwytu
Już za moment odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe. Wiem, że może początkowo będzie trudno w to uwierzyć, ale pomidory warto serwować z konkretnym owocem. Jakim? Śpieszę z odpowiedzią!
13.08.2023 | aktual.: 16.08.2023 18:10
Na pewno w swojej kuchni masz pomidory. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu na ich bazie można wyczarować całą masę smacznych dań. Co więcej, pomidory świetnie sprawdzą się również w formie śniadania, jak i kolacji.
I zapewne te soczyste i czerwone pyszności kojarzą ci się przede wszystkim z podaniem na słono. Jak się jednak okazuje, istnieje ciekawy wyjątek od tej reguły. Kiedy go przygotujesz w swojej kuchni, wszyscy zaniemówią z wrażenia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wykorzystaj sezon na warzywa i owoce w pełni
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na dzisiejsze pyszności, muszę podkreślić jedną rzecz. Jesteśmy właśnie w trakcie wakacji, a wraz z ciepłymi miesiącami na naszych stołach powitaliśmy całą paletę warzyw i owoców. Jest to więc najlepszy moment, aby wykorzystać ich potencjał w pełni.
I tak właśnie będzie dzisiaj. Nie dość, że połączysz ze sobą pyszne pomidory i genialne brzoskwinie, to jeszcze zrobisz idealny obiad na upały. A te właśnie wracają do naszego kraju.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i brzoskwiń?
Przepis na smaczną, ciekawą i oryginalną sałatkę jest naprawdę bardzo prosty. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Co więcej, aby ją zrobić, potrzebujesz dosłownie 15 minut.
Składniki:
- 3 pomidory,
- 3 brzoskwinie,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki octu balsamicznego,
- 50 g feta,
- przyprawy: sól i pieprz wg uznania,
- świeże listki mięty lub bazylii.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki pomidorów oraz brzoskwiń.
- Na mniejsze kawałki podziel też fetę.
- Następnie przerzuć wszystkie elementy do miski.
- Dodaj do środka ocet i oliwę.
- Nie zapomnij też o przyprawach — soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem dorzuć na każdy talerzyk kilka listków świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!
I to wszystko. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby na stole pojawiło się coś smacznego i ciekawego zarazem. W moim domu ten przepis sprawdził się fenomenalnie. Mam nadzieję, że podobnie będzie i u ciebie!
Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe receptury na obiad na upały, koniecznie mi o tym napisz. Sprawdzonych pomysłów i przepisów nigdy za wiele!
Zobacz także