WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pokrój pomidory i dodaj słodki owoc. Gościom pospadają buty z zachwytu

Już za moment odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe. Wiem, że może początkowo będzie trudno w to uwierzyć, ale pomidory warto serwować z konkretnym owocem. Jakim? Śpieszę z odpowiedzią!

Połącz pomidory z kultowym owocem, a nie pożałujesz. Połącz pomidory z kultowym owocem, a nie pożałujesz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MaVeRa, Nickola_Che

Na pewno w swojej kuchni masz pomidory. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu na ich bazie można wyczarować całą masę smacznych dań. Co więcej, pomidory świetnie sprawdzą się również w formie śniadania, jak i kolacji.

I zapewne te soczyste i czerwone pyszności kojarzą ci się przede wszystkim z podaniem na słono. Jak się jednak okazuje, istnieje ciekawy wyjątek od tej reguły. Kiedy go przygotujesz w swojej kuchni, wszyscy zaniemówią z wrażenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Wykorzystaj sezon na warzywa i owoce w pełni

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na dzisiejsze pyszności, muszę podkreślić jedną rzecz. Jesteśmy właśnie w trakcie wakacji, a wraz z ciepłymi miesiącami na naszych stołach powitaliśmy całą paletę warzyw i owoców. Jest to więc najlepszy moment, aby wykorzystać ich potencjał w pełni.

I tak właśnie będzie dzisiaj. Nie dość, że połączysz ze sobą pyszne pomidorygenialne brzoskwinie, to jeszcze zrobisz idealny obiad na upały. A te właśnie wracają do naszego kraju.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów i brzoskwiń?

Przepis na smaczną, ciekawą i oryginalną sałatkę jest naprawdę bardzo prosty. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Co więcej, aby ją zrobić, potrzebujesz dosłownie 15 minut.

Sałatka na bazie pomidorów i brzoskwiń.
Sałatka na bazie pomidorów i brzoskwiń. © Adobe Stock | Nataliia Sirobaba

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 3 brzoskwinie,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 50 g feta,
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania,
  • świeże listki mięty lub bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki pomidorów oraz brzoskwiń. 
  2. Na mniejsze kawałki podziel też fetę.
  3. Następnie przerzuć wszystkie elementy do miski.
  4. Dodaj do środka ocet i oliwę. 
  5. Nie zapomnij też o przyprawach — soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem dorzuć na każdy talerzyk kilka listków świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!

I to wszystko. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby na stole pojawiło się coś smacznegociekawego zarazem. W moim domu ten przepis sprawdził się fenomenalnie. Mam nadzieję, że podobnie będzie i u ciebie!

Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe receptury na obiad na upały, koniecznie mi o tym napisz. Sprawdzonych pomysłów i przepisów nigdy za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze