PrzepisWegetariańskaPokrój pomidory i dodaj słodki owoc. Gościom pospadają buty z zachwytu

Pokrój pomidory i dodaj słodki owoc. Gościom pospadają buty z zachwytu

Już za moment odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe. Wiem, że może początkowo będzie trudno w to uwierzyć, ale pomidory warto serwować z konkretnym owocem. Jakim? Śpieszę z odpowiedzią!

Połącz pomidory z kultowym owocem, a nie pożałujesz.
Połącz pomidory z kultowym owocem, a nie pożałujesz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MaVeRa, Nickola_Che

13.08.2023 | aktual.: 16.08.2023 18:10

Na pewno w swojej kuchni masz pomidory. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu na ich bazie można wyczarować całą masę smacznych dań. Co więcej, pomidory świetnie sprawdzą się również w formie śniadania, jak i kolacji.

I zapewne te soczyste i czerwone pyszności kojarzą ci się przede wszystkim z podaniem na słono. Jak się jednak okazuje, istnieje ciekawy wyjątek od tej reguły. Kiedy go przygotujesz w swojej kuchni, wszyscy zaniemówią z wrażenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wykorzystaj sezon na warzywa i owoce w pełni

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na dzisiejsze pyszności, muszę podkreślić jedną rzecz. Jesteśmy właśnie w trakcie wakacji, a wraz z ciepłymi miesiącami na naszych stołach powitaliśmy całą paletę warzyw i owoców. Jest to więc najlepszy moment, aby wykorzystać ich potencjał w pełni.

I tak właśnie będzie dzisiaj. Nie dość, że połączysz ze sobą pyszne pomidorygenialne brzoskwinie, to jeszcze zrobisz idealny obiad na upały. A te właśnie wracają do naszego kraju.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów i brzoskwiń?

Przepis na smaczną, ciekawą i oryginalną sałatkę jest naprawdę bardzo prosty. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Co więcej, aby ją zrobić, potrzebujesz dosłownie 15 minut.

Sałatka na bazie pomidorów i brzoskwiń.
Sałatka na bazie pomidorów i brzoskwiń.© Adobe Stock | Nataliia Sirobaba

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 3 brzoskwinie,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 50 g feta,
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania,
  • świeże listki mięty lub bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki pomidorów oraz brzoskwiń. 
  2. Na mniejsze kawałki podziel też fetę.
  3. Następnie przerzuć wszystkie elementy do miski.
  4. Dodaj do środka ocet i oliwę. 
  5. Nie zapomnij też o przyprawach — soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem dorzuć na każdy talerzyk kilka listków świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!

I to wszystko. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby na stole pojawiło się coś smacznegociekawego zarazem. W moim domu ten przepis sprawdził się fenomenalnie. Mam nadzieję, że podobnie będzie i u ciebie!

Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe receptury na obiad na upały, koniecznie mi o tym napisz. Sprawdzonych pomysłów i przepisów nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie